nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Bolu'nun Yöresel Yemekleri , Bolunun Yemekleri,Bolu mutfağı, Bolu ili Yemekleri,Bolunun Yemek Tarifleri,Bolunun kültürel Yemekleri,Bolunun yöresel Yemekleri,bolu yemekleri,bolu yemek yemek tarifleri
Bolunun Yemekleri
Bolu aşçıları ile ünlüdür Mengen ’den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına dek dayanmaktadır Atatürk ’ün aşçısı da Mengenliydi Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu dek öteki ülkelerde de tanınmaktadır Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük yük taşımaktadır
Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca itina gösterilmektedir Köylerde adeta her evin bahçesinde toprak ya da tuğladan üretilmiş fırın bulunmaktadır Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti epeyce farklıdır Yörede düğünler “ekmek atımı denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır Ancak, zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmişti Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır Plato çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye eşsiz yiyeceklerdir Mudurnu ’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir
Plato çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, ham börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, mantar sote, orman kebabı, Mengen pilavı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, höşmerim, Mengen kuzu güveç, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısı
Bolu ili yemek yapmaya iş edinmiş kişiler ile ünlüdür Mengen'den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır Atatürk'ün aşçısı da Mengenlidir Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali İlin Kültür ve Turizme katkısı açısından büyük yük taşımaktadır
Yörede çoğunlukla mutfak, yemek yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına keza itina gösterilmektedir Köylerde az kalsın her evin bahçesinde toprak ya da tuğladan üretilmiş fırın bulunmaktadır Odun ateşinde fırında pişen hamurun ya da yemeğin lezzeti epeyce farklıdır Yöremizde düğünler “ekmek atımı denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır Bu gelenek kız istemeye bu vesileyle de uygulanmaktadır Oysa zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmiştir Nikah yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır Yayla Çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava nikah yemekleri aralarında yer alır Hem kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye benzersiz yiyeceklerdir Mudurnu'nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir
Üzümlü Kabak Hoşafı:
Tatlı kabak soyulur, kare kare doğranır Kuru üzüm bir diğer kapta yıkanıp pişirilir Kabaklar kaynar suya atılır, üzerine şeker ekilir Kaynayınca kapatılır
Müşür Hoşafı: İlkbaharda bahçelerde yetişen gâvur mancarı denilen bir otla pişirilir Her derde devadır
Coş:
Pancarlar temizlenir kabukları ile ayrıntılarıyla pişirilir 34 saat kaynadıktan daha sonra kabukları soyulur, fazla küçük parçalara ayrılır, ekşi olsun diye içine pestil veya erik kurusu (buruş) katılarak su ilave edilir 1–2 saat pişirilir Soğuyunca kış günlerinde bilhassa makarna, pilavla servis yapılır
Katık – Keş:
Kaynamış yağlı sütten yoğurt çalınır Yoğurt bir bez torbaya konulup ağaca asılır bir zaman süzdürülür sonradan tuzla yoğrularak özleştirilir Birazcık çörek otu koyulur, dairesel şekil verilerek yaylada gölgede kurutulur
Su Böreği:
Unun içine 3–4 yumurta kırılır, tuzlu ve su ile yoğrulur Küçük küçük pazıları kalınca yazılır Kare kare kesip kaynamış tuz suyun içine atılır Hemencecik daha sonra soğuk suya batırılır Tepsiye döşeyip arasına yağ sürülür, yarıya geldiğinde katık keş maydanozla yapılan iç dökülür Ocakta pişirilir
Gırma Börek:
Yufkanın içine kaymak, patates, soğan, nane, maydanoz konulup yuvarlanır üzeri yağlanıp pişirilir
Kabaklı Gözleme:
Kat kat açılan gözlemelerin arasına kabak ve şeker kavrulup sürülür ve üzerine döşenir, üzeri yağlanıp kalbura bastırılır Şekil verdikten daha sonra pişirilir, kaymakla yenir
Küllü Çörek ( Kömme ):
Un, tuzlu, karbonat yoğrulur Ekmek gibi yapılıp külün içine gömülür Kabarınca piştiği anlaşılması mümkün Özelliği ocakta az ateşli külde pişirilmesidir
Sakız Bakla Çorbası:
Bir tencerede kaynayan suyun içine minik bir soğan çırpılır Baklalar kırılıp yıkandıktan sonradan tencereye atılır, pişirilir İçine un, yoğurt, bir yumurta, tuz karıştırılır Ayrıntılarıyla piştikten sonradan yağ kızdırılıp dökülür
Ovmaç Çorbası:
Yağ, soğan, kıyma, salça kavrulur üzerine su koyulur kaynatılır İçine diğer tarafta hazırlanan yumurta ve un karışımı avuç içinde parçalanıp tencereye atılır Pişmesine yakın maydanoz koyulur
Yayla Çorbası:
Bir tencerede tuz su kaynatılır Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır Başka bir tencerede pişirilmiş nohut ilave edilir Ayrıca tabakta bir bardak un, iki kaşık yoğurt, bir yumurta karıştırılıp çorbanın içine katılır Piştikten sonra tereyağı kızartılıp üzerine dökülür
Kaşık Sapı:
Un, tuz, su, bir yumurta hamur yapılır Oldukça Büyük bir yufka açılır Ufak kareler biçiminde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır Kaynamış suyun içine bir tencereye pişirildikten daha sonra süzülür Tepsiye alınır Üstüne keş ceviz tereyağı kızdırılıp dökülür
Palize: Nişasta suyun içine karıştırılır Şeker ile birlikte kısa bir vakit pişirilir Muhallebiden farkı sütsüz olmasıdır
Mantar Yemeği:
Yörenin tespit edilen mantar türleri oldukça fazladır Mantarlar soğan, maydanoz ve tereyağ'la pişirilir Yöremizde en çok görülen çeşitler Akkulak, Karakulak, Et kulağı, Malgadun, Cincile, Gövenek, Sütliyen, Gelincik, Kedi tırnağı, Obalan, Kanlıca, Söbelen, Saçaklı dır
Paşa Pilavı:
Haşlanmış patatesin kabukları soyulup doğranır İçine bir iki tane haşlanmış yumurta, soğan, maydanoz, baharat, yağ, limon koyulup karıştırılır
Mengen Pilavı:
Haşlanmış pirinçler tuzlu suda bekletildikten daha sonra tencerede yağ, soğan ve et kızdırılır Biraz su ile pişirildikten sonra pirinç, şeker, tuz, biber ek edilir Piştikten daha sonra üzerine her tarafta yağ gezdirilip, kekik , dereotu ve ceviz ile tatlandırılır
Kedi Batmaz:
Yemek niyetine yenilen tatlılardandır Tencerede tuz su kaynatılır İçine küçük hamur parçaları atılıp pişirilir, suyu süzülünce üzerine tereyağı eritilir, ceviz ve pekmez dökülerek yenilir *
Bolunun Yemekleri
Bolu aşçıları ile ünlüdür Mengen ’den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına dek dayanmaktadır Atatürk ’ün aşçısı da Mengenliydi Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu dek öteki ülkelerde de tanınmaktadır Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük yük taşımaktadır
Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca itina gösterilmektedir Köylerde adeta her evin bahçesinde toprak ya da tuğladan üretilmiş fırın bulunmaktadır Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti epeyce farklıdır Yörede düğünler “ekmek atımı denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır Ancak, zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmişti Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır Plato çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye eşsiz yiyeceklerdir Mudurnu ’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir
Plato çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, ham börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, mantar sote, orman kebabı, Mengen pilavı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, höşmerim, Mengen kuzu güveç, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısı
Bolu ili yemek yapmaya iş edinmiş kişiler ile ünlüdür Mengen'den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır Atatürk'ün aşçısı da Mengenlidir Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali İlin Kültür ve Turizme katkısı açısından büyük yük taşımaktadır
Yörede çoğunlukla mutfak, yemek yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına keza itina gösterilmektedir Köylerde az kalsın her evin bahçesinde toprak ya da tuğladan üretilmiş fırın bulunmaktadır Odun ateşinde fırında pişen hamurun ya da yemeğin lezzeti epeyce farklıdır Yöremizde düğünler “ekmek atımı denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır Bu gelenek kız istemeye bu vesileyle de uygulanmaktadır Oysa zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmiştir Nikah yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır Yayla Çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava nikah yemekleri aralarında yer alır Hem kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye benzersiz yiyeceklerdir Mudurnu'nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir
Üzümlü Kabak Hoşafı:
Tatlı kabak soyulur, kare kare doğranır Kuru üzüm bir diğer kapta yıkanıp pişirilir Kabaklar kaynar suya atılır, üzerine şeker ekilir Kaynayınca kapatılır
Müşür Hoşafı: İlkbaharda bahçelerde yetişen gâvur mancarı denilen bir otla pişirilir Her derde devadır
Coş:
Pancarlar temizlenir kabukları ile ayrıntılarıyla pişirilir 34 saat kaynadıktan daha sonra kabukları soyulur, fazla küçük parçalara ayrılır, ekşi olsun diye içine pestil veya erik kurusu (buruş) katılarak su ilave edilir 1–2 saat pişirilir Soğuyunca kış günlerinde bilhassa makarna, pilavla servis yapılır
Katık – Keş:
Kaynamış yağlı sütten yoğurt çalınır Yoğurt bir bez torbaya konulup ağaca asılır bir zaman süzdürülür sonradan tuzla yoğrularak özleştirilir Birazcık çörek otu koyulur, dairesel şekil verilerek yaylada gölgede kurutulur
Su Böreği:
Unun içine 3–4 yumurta kırılır, tuzlu ve su ile yoğrulur Küçük küçük pazıları kalınca yazılır Kare kare kesip kaynamış tuz suyun içine atılır Hemencecik daha sonra soğuk suya batırılır Tepsiye döşeyip arasına yağ sürülür, yarıya geldiğinde katık keş maydanozla yapılan iç dökülür Ocakta pişirilir
Gırma Börek:
Yufkanın içine kaymak, patates, soğan, nane, maydanoz konulup yuvarlanır üzeri yağlanıp pişirilir
Kabaklı Gözleme:
Kat kat açılan gözlemelerin arasına kabak ve şeker kavrulup sürülür ve üzerine döşenir, üzeri yağlanıp kalbura bastırılır Şekil verdikten daha sonra pişirilir, kaymakla yenir
Küllü Çörek ( Kömme ):
Un, tuzlu, karbonat yoğrulur Ekmek gibi yapılıp külün içine gömülür Kabarınca piştiği anlaşılması mümkün Özelliği ocakta az ateşli külde pişirilmesidir
Sakız Bakla Çorbası:
Bir tencerede kaynayan suyun içine minik bir soğan çırpılır Baklalar kırılıp yıkandıktan sonradan tencereye atılır, pişirilir İçine un, yoğurt, bir yumurta, tuz karıştırılır Ayrıntılarıyla piştikten sonradan yağ kızdırılıp dökülür
Ovmaç Çorbası:
Yağ, soğan, kıyma, salça kavrulur üzerine su koyulur kaynatılır İçine diğer tarafta hazırlanan yumurta ve un karışımı avuç içinde parçalanıp tencereye atılır Pişmesine yakın maydanoz koyulur
Yayla Çorbası:
Bir tencerede tuz su kaynatılır Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır Başka bir tencerede pişirilmiş nohut ilave edilir Ayrıca tabakta bir bardak un, iki kaşık yoğurt, bir yumurta karıştırılıp çorbanın içine katılır Piştikten sonra tereyağı kızartılıp üzerine dökülür
Kaşık Sapı:
Un, tuz, su, bir yumurta hamur yapılır Oldukça Büyük bir yufka açılır Ufak kareler biçiminde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır Kaynamış suyun içine bir tencereye pişirildikten daha sonra süzülür Tepsiye alınır Üstüne keş ceviz tereyağı kızdırılıp dökülür
Palize: Nişasta suyun içine karıştırılır Şeker ile birlikte kısa bir vakit pişirilir Muhallebiden farkı sütsüz olmasıdır
Mantar Yemeği:
Yörenin tespit edilen mantar türleri oldukça fazladır Mantarlar soğan, maydanoz ve tereyağ'la pişirilir Yöremizde en çok görülen çeşitler Akkulak, Karakulak, Et kulağı, Malgadun, Cincile, Gövenek, Sütliyen, Gelincik, Kedi tırnağı, Obalan, Kanlıca, Söbelen, Saçaklı dır
Paşa Pilavı:
Haşlanmış patatesin kabukları soyulup doğranır İçine bir iki tane haşlanmış yumurta, soğan, maydanoz, baharat, yağ, limon koyulup karıştırılır
Mengen Pilavı:
Haşlanmış pirinçler tuzlu suda bekletildikten daha sonra tencerede yağ, soğan ve et kızdırılır Biraz su ile pişirildikten sonra pirinç, şeker, tuz, biber ek edilir Piştikten daha sonra üzerine her tarafta yağ gezdirilip, kekik , dereotu ve ceviz ile tatlandırılır
Kedi Batmaz:
Yemek niyetine yenilen tatlılardandır Tencerede tuz su kaynatılır İçine küçük hamur parçaları atılıp pişirilir, suyu süzülünce üzerine tereyağı eritilir, ceviz ve pekmez dökülerek yenilir *