iltasyazilim
FD Üye
Bonsai Özellikleri
Bonsai Ağacının bakımı
Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüş kazandırma sanatıdır (Bon : tepsi, tabak; sai : bitki) Bonsai ağaçları kalıtımsal olarak bambaşka değildir Küçük yapraklı olanlar tercih edilmekle beraber bonsai, doğadaki büyüklüğüne bakmaksızın herhangi bir ağaçtan olabilir Doğadaki şeklini tıpkı kopyalamaya lüzum yoktur Bu konuda kendi estetiğinizi ve hayalgücünüzü gösterilmek esastır Fakat ne olursa olsun bonsai doğal görünmeli, insan eli değdiği belirli edilmemelidir
Ağaç ve saksısı şekil, desen ve renkleriyle bir bütünlük oluşturmalıdır Bonsai ağacın kendisi yok ağaç ve saksı arasındaki görsel uyumdur
Ağacı bir saksıya dikmek ve gelişmesine teslim etmek tatmin edici değildir Bu şekilde bitki ağaç gibi durmayacak ve ömrü de uzun olmayacaktır Vücut kalınından incesine bütün dallar şekillendirilerek ve gerekirse kesilerek uygun görüntü elde edil meye çalışılır Ağacın şekli belirginleştikten sonra ahenkli kesim ve budamalarla son şekil elde edilirBir bonsai bir çalıdan çok ağaca benzemelidir Ağaçta açıklanmış yaprak kümeleri ve aralarında keskin boşluklar vardır, çalıda ise yapraklar tek bir küme oluşturur Budama size yerinde dal yapısını belirginleştirme imkanı verir
Bonsai, yaşamış ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanattır Bonsailer minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur Genel bir yanlış kavrayış da bonsainin özel bir nesil ağaç zannedilmesidir Evet bazı ağaçlar bonsai için diğerlerinden daha sık kullanılır lakin bonsai odunsu gövdeli hemencecik her türden yapılabilir Minik yapraklı, kısa yaprak düğümleri bulunan (yapraklar arası tembellik) türler ile minyatür meyve ya da çiçekler genellikle daha uygundur Klasik bonsailerin büyük çoğunluğu Japon Karaçamı (Pinus Thunbergii), 5 ibreli çam veya Japon Akçamı (Pinus Parvifolia), Shimpaku ardıcı(Jüniperus chinensis ''Shimpaku'') ve Japon Akçaağacı (Acer Palmatum)dır
BONSAİ BAKIMI
Dış mekan bonsailerinde bir özellik olarakta yapılan hatalardan biri balkon mermerine uç koyulmasıdır Güneşten ısınan mermer bonsailerin tabaklarının porselen olmasından dolayı daha artı su kaybına neden olmaktadır ve zaman içerisinde ağacın kurumasına niçin olmaktadır Bonsai tabaklarının altına ısıyı doğrudan doğruya iletmeyecek,altına bir tahta parçasının üzerine koyulmasıdır,aynı zamanda tabak ve misket arasındaki ısı kaybının azalması toprağın daha uzun ıslak kalmasını sağlıyacaktır
Toprak hazırlama sırasında ufak ponsa taşlarının konulmasını önerilir, bu taşlar suyu tutacağı gibi keza tabak içerisinde su kalmadığında bu taş haznesine aldığı suyu geri verecektir
Ağacımızın Toprak durumu,toprağın nemli olması, ağacımızı koyacağımız yerin özelliğine tarafından bir yerde Güneşi sevmesi yada gölgeyi sevmesi bunlarda ağacımızın gelişimi için kayda değer unusurudur
Geniş Yapraklı (Çınar,Acer vb) ağaçlarda daha su gereksinimi arttığı için bu tür ağaçların daha fazla suya gereklilik duydukları için toprakta oysa nem ve su oranı aralıksız kontrollü olması gerekmektedir
Bonsailerinizi Sulama da, bulunduğunuz Şehrin, iklim özelliğine tarafından şansın dönmesi gösterecektir, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında su gereksinimlerinin artacağını unutmayınız
1 Bonsainizi Parlak ve havadar bir yerde saklamak gerekir
2 Sulandırma işlemini zaman bağlamayınız Toprağın ıslak olması gereklidir Toprak nemi azaldığında sulama yapınız
3 Sulamaya toprağın üzerinden ve iki aşamada yapınız Ilk aşamada toprağın yüzeyini ağır ağır sulayarak suyu emebilir ışık halkası getiriniz İkinici aşamada,bütün toprak hacmi sulanacak şekilde sulama yapınız
4 Dış mekan bonsaileri kışı dışında geçirmelidir
5 Başta Lodos ve Klima,Vantilatör gibi rüzgarlardan koruyunuz
6 Bir haftadan uzun süren seyahatlerinizde, ona bakabilecek birisine emanet etmek gerekmektedir
7 Sera etkisinden (Yazın Arabanın içi vb) korumak gerekmektedir *
Bonsai Ağacının bakımı
Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüş kazandırma sanatıdır (Bon : tepsi, tabak; sai : bitki) Bonsai ağaçları kalıtımsal olarak bambaşka değildir Küçük yapraklı olanlar tercih edilmekle beraber bonsai, doğadaki büyüklüğüne bakmaksızın herhangi bir ağaçtan olabilir Doğadaki şeklini tıpkı kopyalamaya lüzum yoktur Bu konuda kendi estetiğinizi ve hayalgücünüzü gösterilmek esastır Fakat ne olursa olsun bonsai doğal görünmeli, insan eli değdiği belirli edilmemelidir
Ağaç ve saksısı şekil, desen ve renkleriyle bir bütünlük oluşturmalıdır Bonsai ağacın kendisi yok ağaç ve saksı arasındaki görsel uyumdur
Ağacı bir saksıya dikmek ve gelişmesine teslim etmek tatmin edici değildir Bu şekilde bitki ağaç gibi durmayacak ve ömrü de uzun olmayacaktır Vücut kalınından incesine bütün dallar şekillendirilerek ve gerekirse kesilerek uygun görüntü elde edil meye çalışılır Ağacın şekli belirginleştikten sonra ahenkli kesim ve budamalarla son şekil elde edilirBir bonsai bir çalıdan çok ağaca benzemelidir Ağaçta açıklanmış yaprak kümeleri ve aralarında keskin boşluklar vardır, çalıda ise yapraklar tek bir küme oluşturur Budama size yerinde dal yapısını belirginleştirme imkanı verir
Bonsai, yaşamış ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanattır Bonsailer minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur Genel bir yanlış kavrayış da bonsainin özel bir nesil ağaç zannedilmesidir Evet bazı ağaçlar bonsai için diğerlerinden daha sık kullanılır lakin bonsai odunsu gövdeli hemencecik her türden yapılabilir Minik yapraklı, kısa yaprak düğümleri bulunan (yapraklar arası tembellik) türler ile minyatür meyve ya da çiçekler genellikle daha uygundur Klasik bonsailerin büyük çoğunluğu Japon Karaçamı (Pinus Thunbergii), 5 ibreli çam veya Japon Akçamı (Pinus Parvifolia), Shimpaku ardıcı(Jüniperus chinensis ''Shimpaku'') ve Japon Akçaağacı (Acer Palmatum)dır
BONSAİ BAKIMI
Dış mekan bonsailerinde bir özellik olarakta yapılan hatalardan biri balkon mermerine uç koyulmasıdır Güneşten ısınan mermer bonsailerin tabaklarının porselen olmasından dolayı daha artı su kaybına neden olmaktadır ve zaman içerisinde ağacın kurumasına niçin olmaktadır Bonsai tabaklarının altına ısıyı doğrudan doğruya iletmeyecek,altına bir tahta parçasının üzerine koyulmasıdır,aynı zamanda tabak ve misket arasındaki ısı kaybının azalması toprağın daha uzun ıslak kalmasını sağlıyacaktır
Toprak hazırlama sırasında ufak ponsa taşlarının konulmasını önerilir, bu taşlar suyu tutacağı gibi keza tabak içerisinde su kalmadığında bu taş haznesine aldığı suyu geri verecektir
Ağacımızın Toprak durumu,toprağın nemli olması, ağacımızı koyacağımız yerin özelliğine tarafından bir yerde Güneşi sevmesi yada gölgeyi sevmesi bunlarda ağacımızın gelişimi için kayda değer unusurudur
Geniş Yapraklı (Çınar,Acer vb) ağaçlarda daha su gereksinimi arttığı için bu tür ağaçların daha fazla suya gereklilik duydukları için toprakta oysa nem ve su oranı aralıksız kontrollü olması gerekmektedir
Bonsailerinizi Sulama da, bulunduğunuz Şehrin, iklim özelliğine tarafından şansın dönmesi gösterecektir, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında su gereksinimlerinin artacağını unutmayınız
1 Bonsainizi Parlak ve havadar bir yerde saklamak gerekir
2 Sulandırma işlemini zaman bağlamayınız Toprağın ıslak olması gereklidir Toprak nemi azaldığında sulama yapınız
3 Sulamaya toprağın üzerinden ve iki aşamada yapınız Ilk aşamada toprağın yüzeyini ağır ağır sulayarak suyu emebilir ışık halkası getiriniz İkinici aşamada,bütün toprak hacmi sulanacak şekilde sulama yapınız
4 Dış mekan bonsaileri kışı dışında geçirmelidir
5 Başta Lodos ve Klima,Vantilatör gibi rüzgarlardan koruyunuz
6 Bir haftadan uzun süren seyahatlerinizde, ona bakabilecek birisine emanet etmek gerekmektedir
7 Sera etkisinden (Yazın Arabanın içi vb) korumak gerekmektedir *