Patatesle yapılan lezzetleri denemek isteyenlere patates borani tarifi oldukça iyi bir alternatif. Peki, patates borani nasıl yapılır? Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız patates borani tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Boranı, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bir yemek türüdür. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise boranı, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşittir. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Borani ve boraniye olarak da adlandırılan bu yöresel lezzet adını1.yy da Abbasilerin önemli hükümdarlarından Harun Reşit’in gelini ve Abbasi halifelerinden Memun’un eşi Buran’dan gelmektedir. Hayatı boyunda çok güzel yemekler yapması, marifetli olması hasebiyle ismi bugünlere kadar gelmiştir. Hatay mutfağına ait olan bu yöresel lezzet tuzlu yoğurtlu olarak yapılmaktadır. Ayrıca yeşil soğan boraniyesi, kabak boraniyesi, ıspanak boraniyesi, bakla boraniyesi gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Peki, borani tam olarak nedir, patates borani nasıl yapılır?
PATATES BORANİ TARİFİ:
MALZEMELER
1 adet iri soğan
2 adet haşlanmış iri patates
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 dolu çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Patates borani sosu için
Sarımsak
Yoğurt
Salça
Domates sosu
Kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI
Patatesleri haşladıktan sonra kabuklarını soyun.
Tava da sıvı yağı ısıtarak yemeklik doğranan soğanları kavurun.
Bir kapta patatesleri püre haline getirdikten sonra üzerine tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun.
Üzerine kavrulan soğanı da ilave ederek tekrar yoğurmaya devam edin.
Harçla yoğrulan patatesleri yuvarlayıp servis tabağına dizin.
Sarımsaklı yoğurdu hazırlayarak üzerine dökün.
Bir tavada tereyağı eriterek içine nane ve kırmızı toz biberi atın.
Yoğurdun üzerine tereyağını da gezdirin.
Son olarak maydanozları doğrayarak üzerine serpip servis edin.
Afiyet olsun...