elektronikci
FD Üye
Mutfakların bir numaralı kurtarıcısı, davetsiz konukların fiks menüsü yufka ve ondan yapılan pek çok yaratıcı tarif! Senin yerin apayrı!
1. Yufka Lahmacun Tarifi
Lahmacunumuzu meskende iki dakikada yapabiliriz, kimse bizi durduramaz!
Malzemeler
6 yufka
1/2 kg dana kıyma
2 domates
2 maydanoz
2 soğan
5 YK tereyağı
2 YK biber salçası
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Yufkaların ortasına yağ sürüp ikişer adedini üst üste koyarak kalınlaştırın. Bir kaseyi karşıt çevirerek yuvarlaklar çıkarın. Bir kapta ince kıyılmış soğan, domates ve maydanozu kıymayla karıştırın. Tuz, karabiber ve salçayı ekleyip karıştırın. Yufkaların üzerine harcı yayın. Evvelden ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirip servis yapın.
2. Çikolatalı Yufka Tarifi
Biraz da ağzımız tatlansın!
Malzemeler
4 adet yufka
3 paket sütlü çikolata
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz ya da fındık
Yapılışı: Yufkalardan birini düz bir tabana serip eritilmiş tereyağı ve süt karışımı ile ıslatın. Üzerine biraz toz şeker ve ceviz/fındık serpin. Benmari yolu erittiğiniz çikolatayı gezdirin. Daha sonra yufkayı dikdörtgen formunda katlayın. Başka yufkalara da birebir süreçleri uygulayın. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
3. Yufka Mantısı Tarifi
Mantı müptelaları bilirler ki her şeyden mantı yapılabilir. Kâfi ki içinde mantı aşkı mevcut olsun!
Malzemeler
4 yufka
300 gr kıyma
1 soğan
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay Bardağı Ayran
Sarımsaklı yoğurt
Pulbiber
Yapılışı: Soğanımızı rondo yardımıyla kıyıp kıyma, tuz ve karabiberle birlikte bir karıştırma kabında karıştırıyoruz. Yufkalarımızı iki eşit modüle ayırıp 8 yarım yufka elde ediyoruz. Yarım yufkayı masaya yayıp üzerine fırçayla evvel ayran, daha sonra sıvıyağ sürüyoruz. Kenarlarını biraz içe hakikat kıvırıp kıymanın bir modülünü alıp yufkanın geniş kenarına seriyoruz ve rulo formunda kıvırıp, 2 cm'lik kesimler halinde kesiyoruz. Yağlanmış yahut pişirme kağıdı serilmiş tepsiye birbirine bitişik olacak halde diziyoruz. Üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırında çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pulbiber döküp servis ediyoruz.
4. Baklava Yufkasından Tepsi Böreği Tarifi
Malzemeler
8 baklava yufkası
2 yumurta
2 su bardağı süt
3/4 su bardağı ayçiçeği yağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
İç gereç için
500 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzeri için
Susam yahut çörekotu 1 yumurtanın sarısı
Yapılışı: Yumurtalarla, süt, ayçiçeği yağı ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın. Dikdörtgen geniş kenarlı cam kabı düzgünce yağlayın. Bir baklava yufkasını içine yayıp fazlalıkları kabın dışına sarkıtın. Üzerine yumurtalı harçtan yayın. İkinci yufkayı iri kesimlere ayırarak üzerine serpiştirin. Tekrar yumurtalı harçtan dökün. İç harcı için, peyniri ufalayın. Maydanozları ince kıyıp peynire ek ederek harmanlayın. İç harcın 1/3’ünü hazırladığınız yufkaların üzerine yayıp, üzerine iri parçalayıp ortalarına yumurtalı harçtan sürdüğünüz 5 yufkayı yayın. Kalan peynirli harcın yarısını yufkaların üzerine yayın. 1 yufkayı ayırarak kalan yufkaları da tıpkı formda harcın üzerine iri parçalayıp yumurtalı harçla birlikte yayın. Son olarak bir yufkayı bütün olarak üzerine yerleştirin. Kenarlardan taşan yufkaları bıçak yardımıyla kesip düzeltin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam yahut çörekotu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
5. Karnıyarık Yufka Tarifi
Patlıcan yoksa yufka yesinler aaa!
Malzemeler
4 yufka
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
İç malzemeleri
2 haşlanmış orta uzunluk patates
Maydanoz
Beyaz peynir
Tuz
Karabiber
Üst Materyali: Biber
Domates
1 yumurta sarısı
Yapılışı: Haşlanan patateslerimizi bir kaba alıp çatal yardımıyla eziyoruz. Üzerine kalan iç materyallerini de koyup karıştırıyoruz. Yufkamızı düz bir yere serip yarısına karıştırdığımız zeytinyağı ve sütten sürüyoruz ve öteki yarısını üstüne kapatıyoruz. Üzerine tekrar yağlı karışımdan sürüp 4 tane üçgen kesime ayırıyoruz. Her üçgene iç harcımızdan koyup yufkamızın kenarlarını içe yanlışsız kıvırıyoruz. Üstlerine çok derin olmayacak halde bıçakla çizik atıp dilimlenmiş domates ve biber yerleştirip (tüm yufkalara birebir süreci uyguladıktan sonra) yağlanmış fırın tepsimize diziyoruz. Fırça yardımıyla yumurta sarılarını sürüp evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
6. Yufkalı Çıtır Sosis Tarifi
Malzemesi az, lezzeti bol!
Malzemeler
10 adet sosis
1 yufka
Ayçiçek yağı
Kürdan
Yapılışı: Sosisleri yufkaların ortasına yerleştirip sarın. Kürdanları eşit aralıklarla batırıp 2 parmak genişliğinde kesin. Ayçiçek yağını ısıtıp sosisli yufkaları kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Dilediğiniz bir sosla servis yapın.
7. Kuru Yufka Tatlısı Tarifi
Malzemeler
Tepsinin büyüklüğüne nazaran 10 - 12 adet kuru yufka
1 kase süt
1 çay bardağı su
2 adet yumurta
1/2 su bardağı kavrulmuş ve ince çekilmiş fındık
Şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yarım limon suyu
Yapılışı: Önce tatlının şerbetini hazırlayın. Sonra şeker ve suyu kaynatın. Şerbet kıvamına gelince limon suyu ek ederek 7 - 8 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakın. 2 yumurta çırpılarak üzerine süt ve su ekleyin. 1 yufkayı tepsiye yerleştirin. Tepsi daha büyükse boş kalan kısımlara da kırılan yufka modülleri yerleştirilebilirsiniz. Sütlü karışımı yufkaların üzerinde gezdirilerek yufkaların ıslanması sağlayın. İkinci yufkayı koyup tekrar sütlü karışımla ıslatın ve her tarafına ince çekilmiş fındık serpiştirin. Üzerine tekrar yufka konup ıslatın. Her iki kat yufkanın ortasına fındık koyun. Bütün yufkalar bittikten sonra üzerine kalan sütlü karışımı tekrar gezdirin. 180 derecede evvelden ısıtılmış fırında yufkaların üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarılan tatlı ılıdıktan sonra üzerine hazırlanan soğuk şerbet gezdirin. Kuru Yufka Tatlısı şerbetini çektikten sonra dilimlenerek servis edebilirsiniz.
8. Humuslu Yufka Tarifi
Malzemeler
2 yufka
1 SB humus
150 gr beyaz peynir
4 YK zeytin
Doğranmış 2 domates
4-5 yaprak fesleğen
3 YK zeytinyağı
Yapılışı: Domatesleri küp doğrayın. Zeytin, beyaz peynir ve fesleğenle karıştırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip tuz ve biberle tatlandırın. Yufkaları küçük kareler halinde eşit bir biçimde kesin. Bir muffin kabını yağlayıp yufkaları üst üste çanak üzere olacak biçimde, ortalarını çukur bırakarak yerleştirin. Üstlerine fırçayla zeytinyağı sürün. Bu formda 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Yufkaları soğuduktan sonra kaplardan çıkararak yarısına gelecek kadar humus doldurun. Üzerlerine hazırladığınız domatesli karışımından paylaştırın.
9. Muhallebili Muska Tatlısı Tarifi
Muskaların en tatlısı!
Malzemeler
12 baklavalık yufka
100 gr tereyağ
Muhallebi Malzemeleri
1 bardak süt
Yarım çay bardağı irmik
Yarım çay bardağı şeker
Ceviz
Şerbet Malzemeleri
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
Şerbet Tanımı: Limon suyu dışındaki tüm materyalleri bir tencereye alıp orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. kaynadığında altını kısıp yoğunlaşana kadar ocağın altını kapatmıyoruz. Yoğunlaşınca limon suyunu da ekleyip biraz daha kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Muhallebi Tanımı: Tüm materyalleri bir tencereye alıp yoğunlaşana kadar karıştırıyoruz. Tereyağımızı eritip düz bir yere serdiğimiz bir yufkaya sürüyoruz. Üzerine ikinci yufkayı da serip tereyağı sürüyoruz. (6 yufka olana kadar birebir süreci tekrarlıyoruz.) En üste de yağ sürüp 4 uzun şerit olacak halde uzunluğuna kesiyoruz. Birinci şeridin size bakan ucuna bir ölçü irmikli muhallebiden koyuyoruz ve üzerine az ceviz ek edip muska halinde sarıp tepsiye yerleştiriyoruz. Öteki kalan 6 yufkaya da birebir formda ortalarına tereyağı sürüp, üst üste yerleştirdikten sonra muhallebisini koyup muska halinde sarıyoruz. Evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Soğuduktan sonra üzerine şerbet döküp çekmesini bekliyoruz. İsteğe bağlı üstüne Antep fıstığı tozu serperek servis edebilirsiniz.
10. Kolay Su Böreği Tarifi
Malzemeler
6 tane böreklik taze yufka
Sosu için;
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı su
2 tane yumurta
İç harcı için;
Kaşar peyniri
Beyaz peynir
Maydanoz
Üzeri için; 1 adet yumurta
Susam
Yapılışı: Derin bir kabın içinde sos için gerekli olan süt, yumurta, su ve sıvı yağı düzgünce çırpalım. Başka bir kaba iç harcı için beyaz peynir ve rendelenen kaşarları alalım. Bir ölçü maydanoz doğrayalım ve tüm gereçleri güzelce harmanlayalım. Fırın tepsisini yağlayalım ve bir adet yufkayı tepsiye yerleştirelim. Yufkanın üzerine sosu gezdirelim ve fırça yardımı ile yayalım. Daha sonra 2 yufkayı birkaç modüle bölelim, sosa batırdıktan sonra tepsiye yayalım. İç harcın yarısını yufkanın üzerine serpiştirelim. Ardından 2 adet yufkayı da birkaç modüle bölelim. Sosa buladıktan sonra tepsiye serelim. Kalan iç harcın tamamını yufkaların üzerine yayalım. Kalan son yufka ile büsbütün tepsinin üzerini kapatalım.1 adet yumurtayı çırpıp yufkanın üzerine sürelim ve susam dökelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirelim.
Her şeye doyulur, hamur işine doyulmaz! Semtindeki yufkacılar GetirÇarşı’da!
Semtindeki yufkacılardan sipariş vermek için tıkla!