Borsa İstanbul global piyasaların tersine paha kazanmaya devam ediyor ve üst üst erekorlar kırıyordu.
ABD'de beklentileri aşan enflasyon risk iştahı üzerinde baskı kurdu.
Satış dalgası başladı
Son periyotlarda yükselişiyle dikkat çeken Borsa İstanbul'da artık de satış dalgası dikkat çekiyor.
borsada BIST 100 endeksi yeni güne yüzde 1,01 düşüşle 3 bin 392 puandan başladı. Açılışı takiben satış dalgası hızlandı.
Yatırımcılar temkinli olmaya çağrıldı
AA'nın haberine nazaran yurt içinde ise bir müddettir global piyasalardan olumlu ayrışan BIST 100 endeksinde yaşanan düzeltmenin devam edip etmeyeceğinin izleneceğini aktaran analistler, yatırımcıların temkinli davranması gerektiğini kaydetti.
Bankacılık endeksinde günlük düşüş yüzde 7,5
Endekste kayıp yüzde 2'yi aşarken, bankacılık endeksinde günlük düşüş yüzde 7,5'i buldu. Garanti, Akbank, Yapı Kredi ve Vakıfbank'ta devre kesici devreye girdi.
Endeks Salı günü yüzde 6'yı aşan düşüşle kapanmıştı. Bankacılık endeksi yüzde 7,48, holding endeksi yüzde 5,44 kıymet kaybetti.
Yukarı adım kuralı geri döndü
BIST 100 endeksinde sert düşüş yaşanan günün akabinde gelen birinci süreç gününde Borsa İstanbul idaresi de BIST 50 hisselerinde açığa satışa üst adım kuralına tekrar başvurdu. Borsa İstanbul idaresi Şubat-Mart 2022 periyodunda bir mühlet uyguladığı ve sonrasında terk ettiği BIST 50 hisselerinde açığa satışlara uygulanan üst adım kuralına geri döndü.
Bugünkü seansta BIST 50 hisselerinde bir gün boyunca geçerli olacak
Borsadan yapılan açıklamaya nazaran bugünkü seansta BIST 50 hisselerinde bir gün boyunca geçerli olmak üzere açığa satış süreçlerinde üst adım kuralının uygulanması kararlaştırıldı.
Buna nazaran; açığa satış süreci yapılabilen hisselerde açığa satış süreci, açığa satışa mevzu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen süreç fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.
Ancak, açığa satışa husus olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir evvelki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış süreci en son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilecek.