Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Böyle hafızaya ne denir?

Böyle hafızaya ne denir?
0
76

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Böyle hafızaya ne denir?

Görme engelli santral memuru, 9 bin telefonu hafızasında tutuyor, 9'ar rakamlı iki sayıyı kafadan çarpıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde 6 yıldır santral operatörü olarak çalışan görme engelli Vahit Turan, 9 bin dolayında telefon numarasını hafızasında tutuyor 9ar rakamlı iki sayıyı hafızasında çarpabilen Turan, 30 sene önceki bir tarihin hangi güne geldiğini de anında hesaplayabiliyor

İzmit merkeze alt Çubuklu Osmaniye köyünde, arkadaşının kazayla ateşlediği av tüfeğinden meydana çıkan saçmalar sonucu 13 yaşında gözlerini kaybeden Vahit Turan (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme yetisini kaybettikten sonraki 2 yıl büyük güçlük yaşadığını, ihtiyaçlarını yakınlarının yardımıyla gidermeye çalıştığını anlattı

Bu duruma zamanla alıştığını ve ihtiyaçlarını kendisinin giderebildiğini açıklayan Turan, 1990 yılında Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezinde santral operatörlüğü eğitimi, peşinde bağımsız yürüme ve egemen hareket kursu aldığını, kursta kendisi gibi görme engelli kişilerle tanışarak kaynaştığını, bunun psikolojisine de olumlu yansıdığını söyledi

Turan, Evvelden benden başka görme engelli yoktur, diye düşünüyordum

Eğitimleri alırken benim gibi engellilerle tanışınca rahatladım ve kendimi bu duruma alıştırmam daha basit oldu Kurslarla birlikte sosyal alanda yaşadığım sorunları da aştım Hemen görme engelli olmamı sorun etmiyorum, hatta görmediğime şükrediyorum diyebilirimşeklinde konuştu

EVDEN İŞE, YARDIM ALMADAN GİDİP GELİYOR

2004te açılan bir sınavı kazanarak, Büyükşehir Belediyesinde santral operatörü olarak işe başladığını gösteren Turan, her gün şehir merkezindeki evinden, destek almadan işe gelip gittiğini belirtti

Gözlerini kaybetmeden önce İzmit şehir halkı merkezine öyle gelmediğini anlatan Turan, buna rağmen çarşıda dolaşırken zorlanmadığını kaydetti

Her gün 0630da kalktığını, sakal tıraşını kendisinin olduğunu, kahvaltının arkasından işe gitmek üzere yola çıktığını ifade eden Turan, Bundan Böyle bütün sokakları zihnime kazıdım, işe gelip giderken zorluk çekmiyorum Dışında istediğim yere rahatlıkla gidebiliyorum Hatta bilmeyenlere İzmiti karış karış gezdirip, tanıtabilirimdedi

Meslek ve meslek sahibi olmanın engelliler için bambaşka bir önemi bulunduğunu belirten Turan, 2004te sınavı ve mülakatı kazanarak işe alınmasının kendisini son derece mutlu ettiğini, bunun meslek ortamında motivasyonunu artırdığını söyledi

Millet, özel sektör ve kişilere ait 9 bin dolayında telefon numarasını hafızasında tutabildiğini bildiren Turan, şunları söyledi: Arkadaşlarım telefon numaralarını ve kime ait olduklarını listeden bana okur, birkaç tekrardan sonradan listedeki tüm numaraları ezberlerim Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde 700 dahili telefon numarası bulunuyor Bu numaralardan 500ünün kimlere ait olduğunu sayabilirim Bunun haricinde 910 bin dolayında telefon numarasını ezberden biliyorum Santrallerde devir yapan herkes fiilen numaraları aklında miktar, oysa ben mesai arkadaşlarımdan biraz daha fazla numarayı aklımda tutuyorum sanırım Arkadaşlarım ara sıra unuttuğu numaraları listeye bakmayıp bana sorarKüçük yaştan itibaren matematiğe karşı ilgisi olduğunu ifade eden Turan, 9ar rakamlı iki sayıyı hafızasında çarpabildiğini, bir taraftan işini yapıp, arkadaşlarıyla sohbet ederken dahası çarpma işlemini yapabildiğini, sonucu takriben 20 dakikada söyleyebildiğini anlattı 6 rakamlı iki sayıyı ise yaklaşık 10 dakikada çarpabildiğini belirten Turan, eski bir tarihin hangi güne geldiğini de hemen hesaplayabildiğini söyledi

OTOBÜS VE İNSAN SESLERİNDEN YÖN BULUYOR

Turanın mesai arkadaşı İskender Akdeniz ise 3 yıldır birlikte çalıştıklarını, zaman zaman çarşıya birlikte çıktıklarını belirtti

Çarşıda kol kola dolaştıklarını anlatan Akdeniz, Bazen farkına varmadan gitmek istediğimiz yeri geçmiş oluyorum Vahit, nereye gidiyorsun geçtik diye uyarıyor Kendisine, nasıl farkına varıyorsun diye sorduğumda insanların gürültüsü, otobüslerin sesinden ya da döndüğümüz sokaklardan ayrım ediyorum diye cevap veriyor Oralara gidip geldikçe yolları ve ortamlardaki ses düzeyini ezberlemişdiye konuştu

Vahit Turan ile ilgili birkaç ilginç olaya şahit olduğunu ifade eden Akdeniz, şunları kaydetti: Büyükşehir Belediyesinde bir gün yangın tatbikatı yapılmıştı Bize, daha aşağı kattakiler camdan çıksın biçiminde direktifler verilmişti Vahit beye, takviye almadan çıkabilir misin diye sorduğumda evet çıkabilirim dedi Bunu denemesini istediğimde camı açtı, masanın üstüne çıkıp camdan dışarı kafasını bile çarpmadan rahatlıkla çıkabildiHatırlamadıkları telefon numaralarını Turana sorduklarını gösteren Akdeniz, Bizim bildiğimizin 3 katı değin telefon numarasını hafızasında tutuyor Hafızası çok adaleli olduğundan bir kere öğrendiğini çok uzun vakit unutmuyor Takvim izinden dönüşte birincil gün bazı numaraları hatırlamakta güçlük çekebiliyoruz, fakat Vahit 6 ay işe gelmeze bile numaraları unutmuyordedi

*