Böylesi ama Türkiye'de olur!((ne eyvah ama)) Böylesi ama Türkiye'de olur! Doktorların 'organ nakli olmazsa ölecek' dediği Karaciğer Iltihabı B tedavisi görebilen babasına karaciğerini veren genç, geçici meslek göremezlik ödeneği almak için başvurduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'dan (SGK) gelen cevapla sarsıldı SGK, organ nakli için 4 ay işe gidemeyen gence, 'Hastalık nedeniyle yok, organ bağışı neticesinde olay cerayan ettiği için tahsis alamazsın' dedi Tüm yaşananları şaşkınlıkla izleyen genç ise konuyu yargıya taşıdı Uzun süredir Hepatit B tedavisi gören Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde devlet memuru olarak çalışan Hüseyin Demir'e doktorlar, 'Karaciğer nakli olmazsa ölürsün' dediler Bunun üzerine Demir'in Bursa'nın Mudanya ilçesinde bir fabrikada emekçi olarak çalışan oğlu Fatih Ahmet Demir (25) hiç paldır küldür karaciğerini babasına verebileceğini söyledi Yapılan analizler sonucu Ahmet Demir'in karaciğer nakli için uygun donör olduğu belirlendi 2 ay süren hazırlıkların arkasından başlayan ve bütün 14 saat süren ameliyat sonucu Fatih Ahmet Demir, karaciğerini babasına verdi Nakil sonrası yaklaşık 2 ay daha işe gidemeyen Fatih Ahmet Demir, 'geçici iş göremezlik ödeneği' için SGK'ya başvurdu Başvuruyu değerlendiren SGK, Demir'e, 5510 sayılı kanunun 18'inci maddesinde tanımlanan rahatsızlık sebebiyle değil, organ bağışı neticesinde verilmiş olduğundan geçici iş göremezlik ödeneği alamazsınızdedi SGK'nın kararı karşı şok olan Demir, Beni kendine hasar verenler, yani intihar edenlerle benzer kefeye koydular Kanunda organ nakline ait bir husus olmadığı için ben mağdur oldum Muhakkak babam hayata döndü, o her şeyin üstünde Ama organ nakli özendirme edilmesi gerekirken bu cins yanlışlıklar insanı üzüyorifadelerini kullandı Konuyu yargıya içeren Fatih Ahmet Demir, SGK aleyhine Bursa 4 Meslek Mahkemesi'ne dava açtı 5 aydır sürekli davada Demir, organ naklinin keyfi olmadığını, zaruriyetten kaynaklandığını söyledi Dava sonucundan ümitli olduğunu belirten Demir, Doktorlar babam için 'karaciğer nakli olmazsa ölecek' dediler Ben de hemen karaciğerimi verebileceğimi söyledim Analizler olumlu sonuçlandı, hayati risk riskine karşın ameliyata girdik ve nakli gerçekleştirdik Ama ben o süreçte bütün 4 ay işe gidemedim Evliyim, çocuklarım var Ailem mağdur oldu Babamın sağlığına kavuşması bizi fazla mutlu etmişti SGK'ya en azından 2 aylık geçici meslek göremezlik ödeneği olmak için başvurdum, ancak bahşedilen cevapta şok oldum Düşünebiliyor musunuz, bizim kanunlarımızda organ nakliyle ilgili bir madde yok Olmadığı için de kendi sağlığına zarar verenler, yani intihara girişim edenlerle benzer kefeye konuldum Bu benim zoruma gidiyor Konunun takipçisiyiz Babamın tekrar sağlığına kavuşmasının sevincini biz doyasıya yaşadık Organ naklinin hayat kurtardığını bana kalırsa gördük SGK'ya başvurduğum hizmet binasında da 'organ nakli yaşam kurtarır' biçiminde bir duvar ilanı vardı Devlet büyüklerimiz organ naklinde yaşanan bu cins aksaklıkları gidermelidiye konuştu SGK KANUNU'NDA ORGAN NAKLİNE YER VERİLMİYOR Davanın halen Bursa 4 Iş Mahkemesi'nde sürüdğünü ifade eden Avukat Fırat Gündoğan ise müvekkilinin nakil sebebiyle işe gidemediğini, SGK'nın bu yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledi Gündoğan, Bir yana organ naklini teşvik etmeye çalışırlarken bir yanlamasına da babasına karaciğerini veren gence ödenek vermiyorlar ve kusuru gence atıyorlar Bu bir yanılgı olduğu için davayı açtıkdedi SGK yetkilileri ise kanun maddesinde organ nakline dair bir ibarenin olmadığını açıkladı Türk Iş 8 Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, SGK'nın bu yanlıştan hemen dönmesi gerektiğini söyledi Kanun koyucunun organ nakline dair bir hüküm koymayı unuttuğunu savunan Kanca şöyle devam etti: Maalesef iş hayatında buna benzer aksaklıklar çok oluyor Babasına yaşam veren genç aylarca işe gidememiş Oysa SGK bunu kendi kusuru göstermiş Lokal hastanelerde yüzde 70 sakatlık raporu bölge kişi belgelerini Ankara'ya gönderiyor Ankara'dakiler hiç bakmadan rapordaki sakatlık oranını yüzde 10'a indiriyor Kanun koyucunun bu nesil aksaklıkları çözmesi gerekiyor((alıntıdır))