Yöresel lezzetlerden hoşlananların son periyottaki favorisi Kars-Iğdır etraflarında çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen bozbaş. Pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaş, kemikli et ve nohutla yapılıyor. Pekala bozbaş nedir ve bozbaş yemeği nasıl yapılır? Meskende bozbaş pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte soruların karşılığı:
Kuzu inciği, nohut ve kuyruk yağı ile yapılan bozbaş, Kars-Iğdır etrafında çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen bir yemek. Geçmişi asırlar öncesine dayanan bozbaş yemeğini yapmanın meşakkatli olduğunu söyleyen bozbaş ustası Mehmet Ferit Taşkın, pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaşın nasıl yapıldığını tüm ayrıntılarıyla anlattı. Bozbaş yemeğinin üretiminin da meşakkatli olduğunu anlatan Mehmet Ferit Usta, "Yemeğin yapılışı dört kademeden oluşuyor. Porsiyonuna nazaran maşrapaya kuzu incik eti, kuyruk yağı, nohut, baharat olarak da sarı kök bırakıyorum. Daha sonra maşrapayı fırına atıp hazırlıyorum. Bozbaş yemeğinde kullanılan et genç olmalıdır. Bunun için hayvanın 2 yaşını geçmemesi lazım. Koyunun incik kısmı olması da değerlidir. Bozbaş yemeğimizin pişirilmesi yaklaşık 6 saat sürüyor" diye konuştu.
Iğdır'da 80 yıldan beri bozbaş yemeği ürettiklerini belirten işletmeci Mustafa Dede, "Bozbaş bizim ulusal yemeğimizdir. Biz üçüncü jenerasyonuz. Bu işi dededen babaya ve torun olarak biz işi yapıyoruz. Bu yemek Türklerin asırlardır yediği özbeöz Türk yemeğidir. Iğdır ile Kars'ta bozbaş-piti; Azerbaycan'da piti, bozbaş abguş; İran'da Türklerin yaşadığı bölgelerde abguş yahut bozbaş olarak anılır. Koyun ve kuzudan yararlanan atalarımızın geleneği olan bozbaşı biz maşrapada yapıyoruz. Bozbaş turistlerin tercih ettiği bir yemek çeşididir. Memleketler arası alanda bunu tanıtmak istiyoruz. Bozbaşı maşrapanın içerisinde müşteriye sunuyoruz, müşteri servis tabağına kendisi ayarlayıp yiyor. Genelde servis tabağına ekmek doğrayıp evvel suyunun tadına bakıyor, sonra asıl yemeği yiyorlar. Eti, nohudu özel bir aparatla ezerek yiyorlar" dedi.
BOZBAŞ TANIMI:
MATERYALLER
500 gram kemikli kuşbaşı et
1 su bardağı nohut
1 tane soğan
3 tane patates
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Sıcak suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
Nohutları bu suda bir gece evvelce ıslatın.
Pişireceğiniz vakit suyu döküp nohutları durulayın ve çok yumuşamayacak halde haşlayın.
Etleri de düdüklü tencerede üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kadar haşlayın.
Tencerede yağı kızdırın.
Yemeklik doğradığınız soğanları yağda kavurun.
Salça, pul biber ve zerdeçal ekleyip kavurmaya devam edin.
İrice doğradığınız patatesleri, haşladığınız et ve nohutları ek edin.
Etin haşlama suyundan da ekleyip kaynamaya başlayınca altını kısın.
Tüm gereçler uygunca pişene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Pişen yemeği servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...