Geleneksel mutfağımızın birbirinden leziz ana yemeklerinde kullanılan başlıca malzemelerden olan kıyma soğuk bir yerde bekletilmesi zaman kısa sürede bozulabilir. Ancak kıymanın bozuk olup olmadığını anlamak pek mümkün değildir. Peki bozuk kıyma nasıl anlaşılır? Kıymanın bozuk olduğu görüntüsü nasıldır?
Kıyma yemeklere lezzet veren özellikle Türk mutfağında bir çok yemeğe eklenen bir besindir. Etin çok ince şekilde makinede ya da elle çekilmiş haline denilen kıyma, Türkiye'de yaygın olarak dana, koyun ve kuzudan elde edilir, hindi ve tavuk kıymasına da rastlamak mümkündür. Ağızda dağılan köfteler veya lezzeti yemekler için kıymanın kaliteli olması çok önemlidir. Bu yüzden kıymayı aldığınız zaman mutlaka doğru koşullarda saklamalısınız. Her gün tekrar tekrar alışverişe gitmemek için toplu alışverişler yaptıktan sonra bolca aldığınız kıymayı yemeklik parça parça bölüp buzluğa attıktan sonra rengi değiştiyse ve bozuk olabileceğini düşünüyorsanız mutlaka içeriğimizi incelemelisiniz. Kıyma kasaptan veya marketten eve getirildikten sonra mümkünse aynı gün içinde kullanılmalı veya en fazla 1 gece buzdolabında +4 derecede saklanmalıdır. Eğer daha uzun süre beklemesi gerekirse mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmesi veya kavrularak saklanması uygun olur.
Kıyma hazırlandıktan sonra 1 defalık kullanılacak miktarlarda ayrılarak buzdolabı poşetlerine yerleştirilir ve üzerine mutlaka tarih yazılarak derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. 3-4 ay kadar dondurucuda sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
BOZUK KIYMAYI ANLAMANIN YOLU; Rengi kırmızıdan siyaha veya griye doğru dönmüş ve hatta yeşilimsi bölümler varsa, kokladığınızda burnunuza keskin ve ekşi bozuk et kokusu geliyorsa kıymanız bozulmuş demektir. Kıymanın rengine baktığınızda bozuk olup olmadığını anlayamıyorsanız kıymadan bir parça alıp bastırın. Bastırdıktan sonra ellerinizin üzerinde yapışkan ve uzayan bir kıyma kalıntılar varsa kıyma bozulmuş demektir. Taze olan kıyma asla elinizde uzayan bir doku yapışkan hissi bırakmaz.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR?
Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır. Hastalık riskinizi en aza indirmek için her zaman eti tam pişirmeli ve bozuk, az pişmiş kıymayı yememelisiniz.