bozuk paralar neden tırtıklı bozuk para madeni paralar hiç çayır ettinizmi bozuk paraların kenarları niçin tırtıklı diye ben böyle bi yazı okudum ve sizinlede paylaşmak istedim benim gibi bu konuda meraklı olanlar varsa buyursun okusun 1549349261 1549349261 bozukparalarnedentirtikli5c593192f3af8bozukparalarnedentirtikli5c593192f3af8bozukparalarnedentirtikli5c593192f3af8 Özellikle kağıt para devrinden önce alışverişte kullanılan paralar altın ve gümüş içeriyorlardı Her devirde olduğu gibi o devirde de yer alan bazı düzenbazlar bu paraları kenarlarından kazıyarak fazla az miktarda da olsa bu kıymetli madenleri biriktiriyor parayı da her tarafta kullanabiliyorlardı O devirlerde tüccarlar parayı tartıyorlar ve ağırlığı eksikse kabul etmiyorlardı Natürel para da elinizde kalıyordu Antik para kataloglarında uyarı ederseniz paraların büyük bir kısmının bütün dairesel olmadığını görürsünüz Bu sorunu çözmek ve halkı yetkisiz paraya karşı gözetmek için bozuk paraların kenarları tırtıklı yapılmaya başlandı Bu tırtıllar tamamen paranın kenarının kazındığı derhal belli oluyordu ve kenarı kazınmış parayı kimse almıyorduBu adet günümüze dek devam etti Artık içinde kıymetli bir maden bulunmamasına karşın bozuk paralarımızın kenarlarında ya tırtık veya bir yazı vardır ILAVE DATA: Bozuk paralar para olma niteliklerini kanundan almalarına rağmen kullanılmalarında bir takım sınırlamalar vardırGerek kağıt gerekse madeni para olsun her ikisiyle de yapılan ödemeleri reddetmek mümkün değildirBuna Kanuni Tedavül Mecburiyeti denir ancak kağıt paralarda bu yükümlülük sınırsızdır Ödenen arz ne değin büyük olursa olsun bunu karşı taraf kabul etmek mecburiyetindedir Madeni paralarda ise zorunluluk sınırlıdırEn çok üzerlerinde yazar değerin 50 katını en ince ayrıntısına kadar madeni para ile ödiyebilirsiniz Örneğin 50 kr ile en fazla 25 TL ödeme yapabilirsiniz fakat daha fazlasını da bozuk para ile ödeme isteğinizi muhalif kabul etmeyebilir