Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bozulan Gıdalara Son: Yemeklerinizi Uzun Süre Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bozulan Gıdalara Son: Yemeklerinizi Uzun Süre Nasıl Saklayabilirsiniz?

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
s-0b4b4725460a211a31ce0069c7595f2c4bc97132.jpg


Canlılar, hayatını sürdürmek için temel şeylere muhtaçlık duyuyor. Bu gereksinimlerden biri de beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Beşerler da her canlı üzere çeşitli besinler tüketiyor. Bu besinleri tüketmenin yanı sıra hakikat şartlarda saklamak da çok değerli. Zira bozulan besinler insan sıhhatini tehlikeye atabiliyor. Şayet siz de bozulan besinlere deva arıyorsanız bu yazımızda yemeklerinizi uzun müddet saklayabilmeniz için hoş tüyolar derledik. Haydi, gelin başlayalım!


1. Dondurmak




Özellikle et eserleri, birkaç gün içinde tüketilmeyecekse saklanması gerekiyor. Teknolojinin de verdiği eşsiz nimet olan buzdolabı, bu gereksiniminizi karşılayabiliyor. Donduracağınız balık, tavuk, kırmızı et üzere eserleri, tek seferde yenilen porsiyonlara ayırarak -18 °C'de buzluğa atabilirsiniz. Yalnızca et eserleri değil birden fazla eseri saklamak için soğuktan faydalanabilirsiniz. Ayrıyeten dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Her ne kadar soğuk, yiyecekleri korusa da onları bozulmaz hâle getirmiyor. Bu yüzden her yiyeceğin farklı koruma mühletleri bulunuyor. Bu koruma mühletlerine dikkat ederek dilediğiniz üzere yiyeceklerinizi saklayabilirsiniz.

2. Konserve yapmak



Yiyecekleri konserve hâline getirmek, bilhassa büyüklerimizin sıklıkla yaptığı bir şey. Bu formül, eski kafalılıktan çok avantajlı olduğundan yapılıyor. Konserve hâline getirdiğiniz yiyecekler, besin bedellerini koruyarak çok uzun mühletler dayanabilir. Bu müddet, bazen bir yıla kadar varabiliyor. Dikkat etmeniz gereken şey ise gerçek yiyecek ve edevat ahengi. Asidi bol olan yiyecekleri, sıcak su ya da buhar banyosundan geçirdiğiniz kaplarda saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra asidik bedeli düşük olan yiyeceklerde basınçlı kaplardan yardım alabilirsiniz. Ayrıyeten her yiyeceğin konserve imal biçimi farklı oluyor. Bu yüzden konserve yaparken tanımlara dikkat etmeyi unutmayın.

3. Reçel yapmak



Reçel lezzetli olduğu kadar aslında dâhice düşünülmüş bir saklama metodu olarak karşımıza çıkıyor. Eski vakitlerde meyveleri nasıl saklayabiliriz diye baş yoran beşerler tahlili reçel yapmakta buluyor. Konut şartlarında siz de annenizinki kadar hoş bir reçel yapabilirsiniz. Reçeli bu kadar uzun ömürlü kılan şeyler ise kavanozun içinde hava bırakmamak ve limon koymak. Elbette her yiyecek üzere reçel tanımları de değişiklik gösterebilir. Ancak temel mantık daima tıpkı kalıyor.

4. Kurutmak



Eski vakitlerde elbette insanların buzdolabı üzere bir imkânı bulunmuyordu. Soğuk bölgelerde yaşayan beşerler, bundan faydalanabiliyor olsa da sıcak yerlerdeki insanlarda durumlar farklı oluyordu. O devirlerde sıcak bölgelerde yaşayan beşerler, 'Bizim soğuk havamız yok fakat sıcak havamız var' diyerek kurutmayı keşfediyor. Sonrasında kurutulabilecek her türlü yiyeceğe bunu uyguluyorlar. Kurutma süreci, besinleri bozabilecek mikroorganizmaların çoğalmasını, nem oranını azaltarak engelliyor. Kurutma çoklukla güneş yardımıyla yapılsa da günümüzde birtakım aletler sayesinde daha süratli yapılabiliyor.

5. Turşu kurmak



Turşu, sirke yahut limon ile yapılan salamura üslubu bir saklama süreci. Neredeyse bütün sebzelerin turşusunu yapabilirsiniz. Buradaki mantık, sebzelerin hakikat bir formda turşu hâline getirilmesi ve bir müddet kavanozun açılmaması oluyor. Bu sayede sebzeler kendilerini uzun mühlet koruyabiliyor. Ayrıyeten turşu suyu içmek size başka bir zevk verebilir.

6. Son kullanma tarihleri



Şimdiyse marketten aldığınız besinlere geliyoruz. Bu cins besinler doğal olsa bile paketlerinde son kullanma tarihleri bulunuyor. Besinlerinizi hatta birçok eserinizi alırken son kullanma tarihlerine dikkat edin. Son kullanma tarihleri geçmiş olan yiyecekleri tüketmeyin. Bunun yanı sıra paketi açılmış besinleri buzdolabınızda üç gün ile bir haftadan fazla bulundurmayın ve tüketmeyin. Zira bu besinler bozulabiliyorlar.

7. Bozulmayan besinlerin yardımı



Anlattığımız yollar ortasında en eskisi, zeytinyağı yahut bal içinde katı besinleri saklamak. Muhtemelen bu tekniği yapan sayılı insan bulunuyor. Her ne kadar eski olsa da zeytinyağı ve bal gerçek olduğunda bozulmuyor. Bu sayede de içine koyulan katı besinleri uzun müddet koruyabiliyorlar.

8. Pişirmek



Yiyecekler pişirilmeden saklandığı kadar pişirilerek de saklanabiliyor. Bilhassa eski çağlarda buzdolabı üzere teknolojik aletler olmadığından bu usul uygulanıyordu. Kurban bayramlarında da görebileceğiniz kavurma yapıp saklama ve kahve çekirdeklerini evvelce pişirmek bu usule örnek verilebilir. Bu sistemde yiyecekler çeşidine nazaran bazen büsbütün bazense kısmen pişirilip koruma ediliyor. Böylelikle yemekler bozulmaya karşı direnç kazandığı üzere siz de pişirme zahmetinden kurtulmuş oluyorsunuz.
 

Similar threads

Süt eserleri her konutun vazgeçilmez besinleri ortasında yer alıyor lakin süt eserleri, kolay kolay bozulabilen eserler oldukları için saklama şartlarına ve son tüketim tarihlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Süt eserleri, ambalajları açılmadığı takdirde son tüketim tarihine kadar saklanabilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
50
Buzdolabına konulan yiyeceklerin gerçek halde koruma edilmesi çok değerlidir. Bilhassa yaz aylarında daha çok hassas olan besinlerin tazeliğini müdafaası için hakikat raf ve bölmelere yerleştirilmesi gerekiyor. Pekala buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur? Buzdolabında hangi rafta ne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Kurban Bayramı yaklaşırken en çok sorulan ve merak edilen 'kurban eti nasıl saklanır?' ya da 'etler buzdolabında nasıl saklanır?' sorularına yanıt vermeye geliyoruz! Kıyma, kuşbaşı, antrikot, bonfile etler buzdolabında nasıl saklanır, buzdolabında et ne kadar kalır diye merak ediyorsanız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
Her gün satın alınan ve çabucak her öğün tüketilen ancak küflenip bayatladıktan sonra da tüketilemeden çöpe giden eseri kestirim edebilirsiniz. Evet, her yemeğin yanında afiyetle yediğiniz ekmekler ve öteki hamur işi yiyecekler ne yazık ki süratlice bayatlayabiliyor lakin size vereceğimiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Hamilelik, yeni bir hayat tertibine geçiş demektir. Annenin sıhhatine, alışkanlıklarına ve beslenmesine dikkat etmesi son derece değerli. Bu yeni hayat tertibinde uzmanlar, anne adaylarının tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinlerin neler olduğunu açıklıyor. Bilhassa hamilelikte tüketilmemesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
858,496Konular
981,633Mesajlar
29,720Kullanıcılar
AR4SsSon üye
Üst Alt