Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bu besinler hafıza problemine neden oluyor

Bu besinler hafıza problemine neden oluyor
0
83

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Bitmiş besinlerdeki yapay trans yağların geçen haftalarda Amerikan Yiyecek ve Ilaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklandığını ifade eden Kandıralı, “San Diego’daki Kaliforniya Üniversite’si tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre bu besinler düşünce problemlerine yol açıyor Trans yağların hafıza kaybına, aracısız asap sitemini etkileyerek mi yahut genel kardiyovasküler hastalığa katkıda bulunup, beraberinde beyin hasarı getirip mi neden olduğu demin bütün netleşmemiştir 16 Haziran günü iki takvim bir millet açıklama döneminin peşinde Amerikan Gıda ve Hap Dairesi (FDA) nihai bir karar yayınladı ve tamamlanmış besinlerdeki suni trans yağların genel olarak tehlikesiz kabul edilmediğini açıkladı Yiyecek üreticilerine ürünlerinden kısmen hidrojene yağları kaldırmaları için 3 yıl zaman tanındı dedi Trans yağların bazı hayvanların süt ve ceset yağlarında bulunduğunu ifade eden Bilirkişi Beslenme Uzmanı Şebnem Kandıralı, “Ancak trans yağların ilk diyet kaynakları tamamlanmış besinlerdir Bunların dışarıya trans yağ taşıyan besinler; raf ömrü uzun pişmiş ürünler, süt tozları, hazır satılan pişmiş hamur işleri, kurabiyeler, börekler, kekler, pastalar, pizza hamuru, paketlenmiş aperatif yiyecekler (kraker, mikrodalgada patlamış Mısır, cips), Çubuk margarin, katı bitkisel yağ, kızarmış besinler (patates kızartması, kızarmış tavuk, nugget, tavada balık), şeker çubukları Suni üretilen yağlar besinin raf ömrünü uzatır Trans yağlar yüksek LDL (fena) kolesterol, kötü metabolik fonksiyon, insülin direnci, inflamasyon (irin) ile kardiyak ve genel sağlığın azalması ile ilişkilidir Yapılan bu yeni çalışmada, araştırmacılar statin ilaçları üzerine yapılan büyük bir çalışmanın verilerini analiz etmişlerdir Şeker Hastalığı, kalpdamar hastalığı ya da yüksek kolesterol düzeyleri olmayan 600’den fazla erişkin erkeğe besin alışkanlıkları sorulmuş ve bir sözcük hatırlatma testi uygulanmıştır Sözcük hatırlamayı test etmek için erkeklere 104 kart dizisi gösterilmiştir ve bu kartlarda 82 özgün kelime ve 22 her yerde eden sözcük mevcuttur İki kere gördükleri kelimeleri hatırlamaları istenmiştir 45 yaşından minik erkekler arasında diyet trans yağ asidi tüketiminin artması kelime hatırlamanın azalması ile ilişkilendirilmiştir Her gün eklenen her gram trans yağ dürüst kelime tespitini 076 daha azaltmaktadır sonucuna varılmıştır Çalışma esnasında katılımcıların trans yağ alımları günlük 28 grama kadar çıkabilmektedir Bu da ortalama sıradan bir 86’lık skorda 21 tane daha az içten sözcük hatırlama cevabı ile saptanmıştır 45 yaş üstü bireylerde trans yağ ve fikir performansı ile ilgili bir ilişki bulunmamıştır, bu da ihtiyar bireylerde hafızayı etkileyen ek faktörler olduğunu düşündürmüştür Herhangi bir gözlemsel çalışmada olduğu gibi sonuçlar tek başına sadece trans yağların hafızada değişikliklere neden olduğunu göstermez oysa düşünce problemlerine yol açan etkenlerden biri olarak trans yağlar görülebilir Daha fazla tamamlanmış besin yiyen bireylerde beraberinde diğer sağlıksız alışkanlıklar da olabileceğinden bu akıl performansındaki sorunları daha net açıklamaya tezgâhtar olacaktır Trans yağlar sıradan bir yağ molekülünün hidrojenasyon denilen bir işlemi sonucu oluşur Bu süreçte nebati yağ ısıtılır ve hidrojen gazıyla birleştirilir Hidrojene nebati yağlar daha uzun süre dayanırlar, bozulma oranları düşüktür Üreticiler için çoğunlukla seçim edilen bu teknik sağlık durumu açısından kötüdür Trans yağlar kalp hastalığından kansere dek manâlı sağlık sorunları için risk faktörüdür Trans yağlar denince ilk akla margarinler gelmekteydi Halen trans yağ içeriği yüksek margarinler olmasına karşın bitki sterol ve stanolleri eklenmiş hayvansal kaynak içermeyen bitkisel margarinler de mevcuttur Besin etiketlerinde kısmi hidrojene yağ ibaresi olup olmadığına bakılmalıdır Paket üzerinde trans yağ yoktur yazsa bile içindekiler kısmı incelenmelidir Margarin kullanımı var ise yumuşak sürülebilir olanları tercih edilmeli, trans yağ içeriği sıfır olmalı ve hidrojene nebati yağ ibaresi olmamalıdır Pişirme yöntemi olarak kızartmalardan uzak durulmalıdır Hazırlanmış salata sosları yerine kendi sosunuzu kendiniz hazırlayın Soğuk preslenmiş sızma zeytinyağ, keten tohumu yağı veya susam yağı gibi yüksek nitelikli yağlar seçim edilebilir Fındıkgiller (ceviz, kaju, fındık, badem vb) yemeklerde hem lezzet hem de sağlıklı yağ ilavesi olması adına denenebilir Tekli doymamış yağ asidinden varlıklı kalp ve beyin dostu avokadoda kullanılabilir  id Gad300250
 
858,506Konular
983,016Mesajlar
33,105Kullanıcılar
2955SamsunSon üye
Üst Alt