elektronikci
FD Üye
Son genel konseyde DİSK idaresine de seçilen Genel-İş Sendikası Genel Lideri Remzi Çalışkan, KHK’ler ile ihraç edilenlerin kamuya dönüşlerinde “iade borsası” oluşturulduğunu savundu.
Çalışkan, “Maddi ödeme karşılığı iadeler yapıldığı bilgileri geliyor” argümanında bulundu. Genel-İş, Urla’da 1975 yılında aldıkları denize sıfır pozisyondaki 61 dönümlük toprakları hakkında verilen çabuk kamulaştırma kararının iptali için de Danıştay’a başvurdu.
Remzi Çalışkan, gazetemizin Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş ile görüşen Çalışkan, çalışma hayatına dair değerlendirmelerde bulundu. Çalışkan, AKP’li yöneticiler ile kayyımların olduğu belediyelerde çalışanlara yönelik baskı olduğunu söyledi.
4 bin üyelerinin KHK’ler ile ihraç edildiğine işaret eden Çalışkan, “Bu beşerler aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edildi. Bu beşerler hakkında kovuşturma, soruşturma yok. Ben bilmiyorum. Şayet varsa ben de öğrenmek istiyorum” dedi.
ÖDEME YAPAN DÖNDÜ
İhraç edilenlerin sonrasında misyona iadeleri konusunda da Çalışkan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İhraç edilenlerin yine işe dönüşlerinde ‘iade borsası’ oluşmuş durumda. Maddi ödeme karşılığı iade süreçlerinin yapıldığı duyumlarımız var. Bu tarafta bilgiler geliyor.”
Çalışkan, tüm baskılara rağmen üye sayılarını 53 binden 103 bine çıkardıklarını söyledi. 12 Eylül öncesinde Abdullah Baştürk periyodunda üye sayılarının 140 bin olduğunu belirten Çalışkan, amaçlarının üye sayılarını birinci etapta 141 bine sonrasında da 200 bine çıkarmak olduğunu lisana getirdi. Bergama Belediyesi’nde 3 üyelerinin işten atıldığını anımsatan Çalışkan, “Üyelerimiz ortasında her niyet ve inançtan insan var. Bergama’da olduğu üzere atılan arkadaşlarımıza yönelik mezhepsel yaklaşım olduğu duyumları alıyoruz. Bu çağda, bu ülkede bunlar yapılmamalı” dedi.
‘KIDEM KIRMIZI ÇİZGİMİZ’
Türkiye’de emeğe yönelik atakların olduğu süreçte, kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu, asla gerim adım atmayacaklarını kaydeden Çalışkan, DİSK’in son genel şurasında emeğe yönelik tüm akınlara karşı uğraş kararı aldıklarını söyledi. Çalışkan, emek tersi siyasetlere karşı duracaklarını, grev yasakları, enflasyon karşısında eriyen fiyatlar, açlık ve yoksulluğa karşı uğraş edeceklerini söyledi. Çalışkan, “Emeğe yönelik tüm ataklara karşı alanlarda, işyerlerinde olacağız. Güçlü ses çıkaracağız” dedi. Ülkede çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 7 milyon işsiz bulunduğuna işaret eden Çalışkan, DİSK’in genç işsizlere de umut olması gerektiğini vurguladı.
DANIŞTAY’A DAVA
Çalışkan, Urla’da 1975 yılında aldıkları, 61 dönümlük topraklarının ivedi kamulaştırma ile “gasp edildiğini” söyledi. Arazinin memleketler arası şirketlere peşkeş çekileceğini lisana getiren Çalışkan, “Burası emekçilerin yanından bile geçemeyecekleri bir alan olacak. Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtık” dedi.
Mustafa Çakır/Cumhuriyet