'Bu meclis Anayasa yapar' TBMM Başkanı Köksal Toptan, yeni bir Anayasayı 'kurucu meclisin' yapacağı yönündeki açıklamaları, Bu Meclis, Anayasa çalışmasını çok rahatlıkla yapabilir Bunlardan manâlı olan yeni bir Anayasa yapılmasının gerektiğidirdedi 1549037118 1549037118 bumeclisanayasayapar5c546e42ab17dbumeclisanayasayapar5c546e42ab17d http:wwwyenisafakcomtrresimsitetoptan36822043568219cd3by ANKARA (EVREN) TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ufuk Üniversitesi'nde yeni eğitimöğretim yılının başlangıç törenine katılan TBMM Başkanı Toptan, törenden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı Yeni Tüzük çalışmaları için 'kurucu meclis' tartışmalarının hatırlatılması üstüne Toptan, Meclis'in, Tüzük çalışmasını fazla rahatlıkla yapabileceğini söyledi Toptan, manâlı olanın, yeni bir Tüzük yapılmasının gerekliliği olduğunu kaydetti Toptan, şöyle devam etti: Burada içeriği muhakkak tartışılacak Besbelli bir kroki olduğu anlaşılıyor Bu kroki kamuoyunda tartışılacak Daha önce yapılan o kadar fazla tartışma var Şu Anda sıra bunları hepsinin derlenip toparlanması ve olabildiğince bir uzlaşı bulmak suretiyle bunun hayata geçirilmesidir Nasıl geçirilebilir? Burada iki yol var: Ya bir Tüzük yapımcısı yeni bir Meclis kurulur ya da mevcut TBMM zaman ayırarak bunu gerçekleştirebilir Benim 1 yıl önce tekrar bu nesil bir kavga yapılırken söylediğim budur Bir gazetecinin, Sizin sözlerinizden Kurucu Meclis fikrine daha sıcak baktığınızı anlayabilir miyiz?sorusuna Toptan, Hayır Ben seçenekleri ortaya koyuyorum Yahut bu Meclis'in Başkanı olarak, 'biz bunu yapamayız, kurucu meclis gelsin' demek doğru olmaz Gönül Rahatlığıyla yapar bu Meclis Gerekiyorsa haftanın cuma, cumartesi, pazar, pazartesi günleri de amaçlamak suretiyle bunu yapabilir lakin dediğim gibi önce işin nasıl şekilleneceğini bakmak gereklidiye cevap verdi Yeni Tüzük için partiler aralarında uzlaşma sağlanması durumunda bu değişikliğin fazla rahatlıkla yapılabileceğini ifade eden Toptan, bu yönde de çalışmaların gelecek dönem devam edeceğini belirtti Toptan, partilerin 'anlaşma sağlanabilir mi?' ve 'nerelerde uzlaşma sağlanabilir?' sorularına partilerin kendi yol ve yöntemlerine belirlenmiş olacağını kaydederek, bu konuda şimdiden bir şey söylemenin erken bulduğunu söyledi Bir soru üstüne Toptan, yeni Tüzük çalışmalarına ilişkin kendisine düşen bir ödev olduğu takdirde bunu memnuniyetle yapacağını belirterek, bunun için ilk kez siyasi partilerin taslakla ilgili çalışmalarını bitirmelerini beklenmesi gerektiğini ifade etti TÜRKİYE'DE DOKUNULMAZLIĞI OLMAYAN KAPICILAR VE ODACILAR KALMIŞTIR Yeni Tüzük'da taslağına göre meclis başkanı ve genelkurmay başkanına Yüce Divan yolunun açılacağının hatırlatılması üstüne ise Toptan, meclis başkanlarına ulu an yolunun zaten kapalı olmadığını vurgulayarak, Elbette kimseye ayrıcalık yapılmamalı Ben Meclis Başkanı olarak 'Yüce Divanda niye yargılanırım' diye muhakkak yüksünmem Türkiye'nin fazla geniş bir dokunulmazlıklar sistemi var Bunun tamamının masaya yatırılması, dokunulmazlıkların minimize edilmesi lazımdır Genellikle milletvekili dokunulmazlığına takılıp kalmışızdır lakin baktığımız süre herkesin Türkiye'de dokunulmazlığı var Türkiye'de dokunulmazlığı olmayan kapıcılar ile odacılar kalmıştır Bu bakımdan bu tür düzenlemeyi ben alkışlarımdedi