Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bu Mevsimde Besin Zehirlenmelerine Dikkat!

Bu Mevsimde Besin Zehirlenmelerine Dikkat!
0
120

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat!

Besin zehirlenmesi, bakteri veya toksinle kontamine olmuş herhangi bir yiyecek ve içecek tüketildiğinde meydana gelen durumdur. Besin zehirlenmelerine neden olan 4 farklı bakteri türü vardır. Süt ve süt ürünleri, et ve salatalarda ortaya çıkan stafilokok en sık görülen türüdür. Yiyeceği aldıktan 2-3 saat sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Diğer bakteri türü shigella’dır. Kontamine olmuş besini tükettikten 1-2 gün sonra bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi yaratan en tehlikeli ve ölümcül olabilen clostridium botilinum zehirlenmesidir. Daha çok konserve, et, sebze ve meyvelerde bulunabilir. Dördüncü tür bacillus cereustur. Bu bakteri pirinçte bulunur ve bulantı kusmaya neden olur. Genel olarak besin zehirlenmeleri aniden başlar, bakteri türüne göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir.

Besin zehirlenmesi yaşadığınızda;
  • Genel olarak ishal ve kusma besin zehirlenmelerinin tipik belirtisidir. Vücutta ki zehir dışarı atılır. O nedenle ishali ve kusmayı önleyici ilaç o anda kullanılmamalıdır.
  • Çok yoğun ishal ve kusma varsa yapılması gereken en önemli şey, bol su alımıyla veya intravenöz sıvıyla, su kaybı yerine koyulmalıdır.
  • İshali durdurmak için posadan fakir, pirinç lapası, haşlanmış patates, yağsız sade makarna, yoğurt gibi daha yağsız besinler tercih edilmelidir.
  • Sebzeler pişmiş olarak, meyveler de kabuğu soyulmuş olarak tüketilmelidir.
  • İncir, kayısı, üzüm gibi ishali arttıracak meyvelerden uzak durulmalıdır.
Besin zehirlenmelerine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler;
  • Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip, iyice yıkadıktan sonra tüketmeye özen gösterin.
  • Açık sütleri geleneksel kaynatma yönetimiyle kaynattığınızda hem içerisindeki bakterilerin tamamı ölmeyebilir hem de sütte ki besin değerleri kaybolur. Bu nedenle açık süt yerine, pastörize süt kullanmaya dikkat edin.
  • Özellikle sıcakların çok yoğun şekilde arttığı yaz aylarında, yiyeceklerinizin ısısına dikkat edin. Çok sıcak yemekleri hemen buzdolabına atmayın. Oda ısısında biraz bekletip, 1-2 saat sonra buzdolabına koyun.
  • Et, tavuk, balık ve yumurta gıda zehirlenmelerine neden olan riskli protein kaynaklarıdır. O nedenle iyi pişmiş olmasına, yumurtanın kırık çatlak olmamasına dikkat edin. Yumurtayı kullanmadan önce yıkayın.
  • Buzluktan çıkardığınız besinleri buzdolabının alt kısmında çözdürün veya buzlu olarak direkt tencereye koyun.
  • En önemlisi el ve mutfak araç gereçlerinizin hijyenidir. Mutfak bıçaklarının, tahtaların, mutfak tezgahlarının temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin. Et bıçağınızı, sebze bıçağınızı ve tahtaları ayrı ayrı kullanmaya özen gösterin. El hijyeninizi ihmal etmeyin.
  • Aldığınız besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edin.
  • Açılmış, kapağı şişmiş konserveleri almayın.

 

Similar threads

Yoğun iş temposu ve koşuşturmalı bir hayat son zamanlarda çeşitli sorunlar ortaya çıkarmakta. Gün içerisinde yemek yapacak zaman veya imkan bulamayan bireyler mecburen restoranlarda veya kafelerde beslenme ihtiyacını karşılamakta. Bu da akıllara acaba temiz mi, acaba gerekli ortam şartları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
Besin zehirlenmesi, bakteriler yahut bu bakterilerin ürettiği toksinleri içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda bedenin verdiği olağan dışı reaksiyona denir. Besin zehirlenmelerinde en sık karşılaşılan belirtiler mide bulantısı, kusma, ishal, bulanık görme, midede kramp stilinde olmaktadır. En...
Cevaplar
0
Görüntüleme
75
Besin zehirlenmesi birçok kişinin başına gelebilecek tehlikeli bir durumdur. Genel itibariyle yaz mevsiminde artış gösteren sıcaklık ve nem nedeniyle evimizde bekletilen bazı besinlerde birtakım bakteriler üreyebilmektedir. Bu durumda da besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
171
Besin zehirlenmesi nedir? Besin zehirlenmesi bazı bakteri, virus ve parazitlerin veya toksinlerinin ya da bazı kimyasal maddelerin besinler veya su yoluyla alınmasından saatler veya günler sonrasında ortaya çıkan daha çok ishal, kusma ve karın ağrısı ile kendini gösteren bir hastalık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Dünya genelinde en güvenli besinler gelişmiş ülkelerde mi bulunmaktadır? Besin zinciri içinde yer alan çiftçiler, üreticiler, marketler ve restoranlar, çok dikkatli bir şekilde belirlenmiş sıkı besin güvenliği yönetmeliklerini uygulamak durumundadırlar.Fakat besin marketten çıktıktan sonra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
858,475Konular
981,255Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt