Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat!
Besin zehirlenmesi, bakteri veya toksinle kontamine olmuş herhangi bir yiyecek ve içecek tüketildiğinde meydana gelen durumdur. Besin zehirlenmelerine neden olan 4 farklı bakteri türü vardır. Süt ve süt ürünleri, et ve salatalarda ortaya çıkan stafilokok en sık görülen türüdür. Yiyeceği aldıktan 2-3 saat sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Diğer bakteri türü shigella’dır. Kontamine olmuş besini tükettikten 1-2 gün sonra bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi yaratan en tehlikeli ve ölümcül olabilen clostridium botilinum zehirlenmesidir. Daha çok konserve, et, sebze ve meyvelerde bulunabilir. Dördüncü tür bacillus cereustur. Bu bakteri pirinçte bulunur ve bulantı kusmaya neden olur. Genel olarak besin zehirlenmeleri aniden başlar, bakteri türüne göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir.
Besin zehirlenmesi yaşadığınızda;
- Genel olarak ishal ve kusma besin zehirlenmelerinin tipik belirtisidir. Vücutta ki zehir dışarı atılır. O nedenle ishali ve kusmayı önleyici ilaç o anda kullanılmamalıdır.
- Çok yoğun ishal ve kusma varsa yapılması gereken en önemli şey, bol su alımıyla veya intravenöz sıvıyla, su kaybı yerine koyulmalıdır.
- İshali durdurmak için posadan fakir, pirinç lapası, haşlanmış patates, yağsız sade makarna, yoğurt gibi daha yağsız besinler tercih edilmelidir.
- Sebzeler pişmiş olarak, meyveler de kabuğu soyulmuş olarak tüketilmelidir.
- İncir, kayısı, üzüm gibi ishali arttıracak meyvelerden uzak durulmalıdır.
- Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip, iyice yıkadıktan sonra tüketmeye özen gösterin.
- Açık sütleri geleneksel kaynatma yönetimiyle kaynattığınızda hem içerisindeki bakterilerin tamamı ölmeyebilir hem de sütte ki besin değerleri kaybolur. Bu nedenle açık süt yerine, pastörize süt kullanmaya dikkat edin.
- Özellikle sıcakların çok yoğun şekilde arttığı yaz aylarında, yiyeceklerinizin ısısına dikkat edin. Çok sıcak yemekleri hemen buzdolabına atmayın. Oda ısısında biraz bekletip, 1-2 saat sonra buzdolabına koyun.
- Et, tavuk, balık ve yumurta gıda zehirlenmelerine neden olan riskli protein kaynaklarıdır. O nedenle iyi pişmiş olmasına, yumurtanın kırık çatlak olmamasına dikkat edin. Yumurtayı kullanmadan önce yıkayın.
- Buzluktan çıkardığınız besinleri buzdolabının alt kısmında çözdürün veya buzlu olarak direkt tencereye koyun.
- En önemlisi el ve mutfak araç gereçlerinizin hijyenidir. Mutfak bıçaklarının, tahtaların, mutfak tezgahlarının temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin. Et bıçağınızı, sebze bıçağınızı ve tahtaları ayrı ayrı kullanmaya özen gösterin. El hijyeninizi ihmal etmeyin.
- Aldığınız besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edin.
- Açılmış, kapağı şişmiş konserveleri almayın.