Bu Şeker Bayramı'nı da maalesef sevdiklerimizden uzak geçireceğiz. Meskende çokça vaktimiz varken bu sene kendi şekerlemelerinizi yapmaya ne dersiniz?
1. Meyveli Şekerleme Tanımı:
Yarım su bardağı şeker
1 çay bardağı nişasta
2 su bardağı taze meyve suyu
Üzeri için:
Kısık ateşte materyaller muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatın. Daha sonra borcama dökün. 2-3 saat buzlukta bekledikten sonra çıkarın ve tek lokmalık olacak biçimde minik minik kesip hindistan cevizine bulayın.*
*Bir öteki alternatif olarak, buzluk kaplarına dökebilir ve çıkartıp kesme süreci ile uğraşmadan direkt hindistan cevizine bulayarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!
2. Kakaolu Şekerleme Tanımı:
3 yemek kaşığı tereyağı
Çeyrek su bardağı kakao
Yarım çay kaşığı vanilya
1/8 bardak süt
1+3/4 su bardağı pudra şeker
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
Ceviz hariç tüm malzemeyi bir kaba alıp karıştırıyoruz. Tereyağı eriyip homojen bir karışım elde ettiğimizde cevizi de ek ediyoruz ve daha evvelce yağladığımız kalıba karışımı döküyoruz. Şekerleme, yeteri kadar sertleştiğinde kalıptan çıkartıp dilimliyoruz.
3. Karamel Şekeri Tanımı:
- 1/3 su bardağı krema
- 1 paket vanilin
- 1 çimdik tuz
- 1,5 su bardağı pudra sekeri
- 6 yemek kaşığı tereyağı
Şekerin yapışmaması için kullanacağınız kabı ve yağlı kağıdı yağlayın. Kremayı ısıtın ve içerisine vanilya aromasını, tuzu dökün. Tavayı ısıtan ve pudra şekerini iki seferde ekleyin. Pudra şekeri eridikten sonra karamel rengini aldığında sıcak kremayı yavaş yavaş dökün ve karıştırın. Karışımın içerisine tereyağını da dökün ve homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın. Yağladığınız kalıba dökün ve üstünü de yağlı kağıt ile kapatın. Soğuduktan sonra keserek servis edin ya da yağlı kağıda sararak saklayın.
4. Jelibon Tanımı:
1 çay bardağı portakal suyu
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı toz jelatin
* Alternatif olarak; limonata, elma suyu yahut vişne suyu kullanabilirsiniz.
Meyve suyu ve jelatini kısık ateşte ısıtın. Jelatin büsbütün eridiğinde, içine balı da karıştırarak çabucak kalıplara dökün. Ayıcık formunda kalıbınız yoksa yahut farklılık arıyorsanız, lego halindeki buz kalıplarından ya da küçük dinozor kalıplarından satın alabilirsiniz. En az 3 saat buzdolabında beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
5. Güllü Lolipop Tanımı:
4 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 su bardağı mısır şurubu
1 yemek kaşığı gül suyu
Silikon şeker kalıplarını kalıpta hafif bir pişirme spreyi katmanı ile hazırlayın.
Orta ateşte şeker, su ve mısır şurubunu birleştirin ve şeker eriyene kadar karıştırın. Bir şeker termometresi kullanarak, şeker karışımını 300 derece yahut sert çatlağı okuyana kadar pişirin. Karışımı ateşten alın, akabinde tatlandırıcı ekleyin. Tatlandırıcının karıştığından emin olmak için bir yahut iki dakika karıştırın. Kurutulmuş gül yaprakları ve altın yaprağı şeker kalıbına ekleyin. Şekeri kalıplara dökün ve lolipop çubuklarını ekleyin. Çıkarmadan evvel karışımın soğumasını ve sertleşmesini bekleyin. Sert şekerleme için yapılmış plastik bir emici kalıp kullandıysanız, lolipopları kalıplarından çıkarın.
6. Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tanımı:
4 adet portakal
Sıcak su
2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı portakal suyu
1 tutam tuz
Üzeri için:
Portakalın kabuklarını soyun ve iç kısmındaki beyazlıkları yavaşça kesin. Portakal kabuklarını tencereye alın ve üzerine sıcak su döküp 5 dakika kaynatın. Sıcak suyu döküp üzerine tekrar pak sıcak su dökün ve 5 dakika kaynatın. Bu süreci üç defa tekrarlayın. Sonuncusunda portakal kabuklarını süzdükten sonra soğuk suyun içerisinde 15 dakika bekletin. Portakal kabuklarını süzün ve bir tencereye koyun. Üzerine 2 su şeker, portakal suyu ve tuzu döküp kısık ateşte portakal kabuklarını pişirin. Ocaktan alıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin, 80 derece ısıtılmış fırında 25 dakika kurutun. Fırından çıkarttığınız anda şekerle ya da eritilmiş çikolata ile kaplayın.
7. Karamelli Elma Şekeri Tanımı:
10 adet elma
2 su bardağı toz şeker
1 paket krema (200 ml)
2 su bardağı su
100 gram tereyağı
6-7 damla limonun suyu
Süslemek için:
Dövülmüş fındık
Mısır gevreği
Pasta süsleri
Şekerlemeler
Hindistan cevizi
Derin bir çelik tencereye toz şekeri dökün ve kısık ateşte daima karıştırarak şekeri eritin. Erimeye yakın tereyağını da ekleyin. Gerisinde su ve limonu yavaşça dökün. Şeker büsbütün eridiği vakit altını kapatın ve kremayı ekleyip süratlice tahta kaşıkla karıştırın. Elmalarınızı güzelce yıkayın ve kurulayın. Sap kısımlarına çöp şiş yahut dondurma çubuğu saplayın. Elmaları evvel karamele sonra dilediğiniz süsleme materyaline batırıp yağlı kağıt serili bir tepsiye dizin. Büsbütün donduktan sonra servis edin.
8. Üzüm Çubukları Tanımı:
Üzüm
Limon aromalı toz jöle
Üzümleri ayıklayıp güzelce yıkayın. Akabinde genişçe bir tabağa limon aromalı toz jöle dökün ve ıslak olan üzümleri jöleye bulayın. 1 saat buzdolabında bekletin.
9. Bal Peteği Şekerlemesi Tanımı:
2 yemek kaşığı bal
2 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı şerbet/şurup
1 çimdik tuz
Karbonatı ve kabartma tozunu karıştırın. Toz şeker, bal, şurup ve suyu kalın tabanlı sos tenceresine koyun. Şeker eriyip karamel rengine gelene kadar denetimli pişirin. Sonra ocaktan alın. İçerisine toz karışımı döküp çırpın ve vakit kaybetmeden yağlı kağıt serili kaba dökün. Soğuduktan sonra kırıp servis edin.