bilgisayarci
FD Üye
Kuzey Kutbu üzerinden geçen Ay'ı yakaladığını tez eden uydurma bir görüntü, internette ve bilhassa de Twitter üzerinde çok sayıda insanı kandırmayı başardı.
Twitter kullanıcısı "Ollie and Dave" görüntünün üzerine "Günün 24 saat sürdüğü Kuzey Kutbu'nda, Ay'ın yalnızca 30 saniye içinde büsbütün göründüğü ve güneşi yalnızca 5 saniye engellediği ve sonra kaybolduğu, nefes kesici bir manzara" yazdı.
Açıkça latife gayeli olmasına karşın, beşerler Ay'ın Kuzey Kutbu üzerindeki uydurma görüntüsünü korkutucu bir ciddiyetle yorumladılar. Pek çok kullanıcı bunun gerçek olduğunu düşünüyor üzere görünüyor ve bu latifeye katılanlara epeyce kapsamlı doğrulama iletileri gönderildi.
Ay’a bu geçiş sırasında dokunduğunu söyleyecek kadar ileri giden öbür bir Twitter kullanıcısı Burner ise, "Bunun uydurma olduğunu söyleyen beşerler uygun seyahat etmiyorlar. Ben oraya gittim. Tam olarak o noktaya değil, aslında ufka daha yakındım, tam da geçerken aya kısaca dokunabileceğiniz noktada. Bu noktada tam bir tutulma yok, hangi görüşün daha güzel olduğunu söylemek çok zor" formunda bir yanıt yazdı işin daha da büyümesine yol açtı. Bu latifenin iddia edilenden daha fazla ciddiye alındığını görenler ise, Ay'ın bu formda çalışmadığını bildiren birçok karşılık atmaya başladı.
Tabii ki Ay, Dünya'nın her yerinden neredeyse birebir görünüyor. Neredeyse birebir görünüyor dememizin sebebi, bulunduğunuz yarıküreye bağlı olarak farklı açıların yakalanıyor olması.
NASA Science, "Herkes Ay'ın tıpkı evrelerini görüyor" diye açıklıyor ve devam ediyor: "Yine de ekvatorun kuzeyindeki ve güneyindeki beşerler Ay'ın şu anki evresini farklı açılardan görüyorlar. Öteki yarım küreye seyahat ederseniz, Ay konutunuzdaki evresiyle birebir evrede olurdu, lakin alışık olduğunuza kıyasla baş aşağı görünürdü. Örneğin, 8 Mart 2021'de Ay, küçülen hilal evresindeydi. Kuzey Yarımküre'den bakıldığında, küçülen hilal Ay'ın sol tarafında belirdi. Güney Yarımküre'den bakıldığında, hilal sağda belirdi."
Bu görüntü bize bir sefer daha, internette gördüğümüz her şeyin göründüğü kadar gerçek olmayabileceğini hatırlatıyor. Bu örnekte yalnızca zararsız bir yanılgı kelam konusu olsa da, pek çok durumda işleri kötü halde karıştıran uydurma imgelere rastlanabiliyor. Bugünün en büyük meselelerinden birinin internetteki geçersiz haber ve manzaralar olmasının nedeni de tam olarak bu...