Sayıştay 2018 yılı kontrol raporlarını yayımladı.
Raporlara nazaran, devlete ilişkin taşınmazların kiralanmasında usulsüzlüğe rağmen süreç yapılmadı. Mevzuata alışılmamış olarak makam ve hizmet dışında kullanılmak üzere yabancı menşeli araçlar kiralandı.
Vadesi geçmiş alacaklar için takip ve tahsil süreci yapılmadı. Belediyeler birtakım iş yerlerinden vergi almadı. Belediyelere ilişkin yerler ihalesiz verildi. Evvelki yıl raporlarında tenkit konusu edilmesine rağmen Sayıştay, bütçeden yardım alan dernek, vakıf ve birliklerin faaliyetlerine ait yeniden rastgele bir bilgiye yer vermedi.
MALİ SAYDAMLIĞI ZEDELER
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine nazaran, Faliyet Genel Kıymetlendirme Raporu’nda, Kamu Yönetimlerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik’te Genel Faaliyet Raporu’nda, bütçeden yardım alan dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve gibisi teşekküllerin faaliyetlerine ait değerlendirmelere yer verilmesi gerektiği, lakin evvelki yıl raporlarında tenkit konusu edilmesine rağmen 2018 yılı Genel Faaliyet Raporu’nda da bu kapsamda yardım yapılan kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ait rastgele bir bilgiye yer verilmeksizin yalnızca yardım yapılan yönetimlerin açıklandığına dikkat çekildi. Raporda, bu durumun “sorumluluk unsuru gereği hesap verebilirlik ve mali saydamlığı zedeleyecek nitelikte olduğu” vurgulandı.
Öte yandan Sayıştay'ın açıkladığı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’nda, yedek ödenek meblağı 56.6 milyar liraya ulaştığı bilgisi yer aldı. Bu meblağ 784.9 milyar liralık genel bütçeli yönetimler yıl sonu toplam ödeneğinin yüzde 7.21’ine denk geliyor. Yedek ödenekten en fazla transfer 24 milyar lira Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapıldı. İkinci sırada ise 12.5 milyar ile Karayolları Genel Müdürlüğü geldi.