iltasyazilim
FD Üye
Budama bakımı ne vakit yapılmalı
Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir Birincil yıllar, gövdeden çıkan alt dallara dokunulmaz
Yalnızca, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir Ağaç çeşidine kadar; şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler Dallar enliliğine büyümeli (uzayıp gitmemeli)dir Hain boylu meyve ağaçlarında bakım ve meyve birleştirme basit olur Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları; alçak yapılı, 35 esas dallı, tacın daha aşağı tarafı bol yapraklı ve meyve dallı olur
Gençleştirme budaması, ağaçlarda baştan şiddetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz Gençleştirmede meyve türlerinin budamaya karşısında sabır dereceleri de göz önünde bulundurulur Zeytin ağacı budamaya aleyhinde azami dirençli olandır Bunu dayanma derecelerine göre; armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları sırayla peşine düşüp takip eder
Şeftâli ve asmalarda, gözler uyanmadan önce ilkbahar başlangıcında budama yapılır *
Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir Birincil yıllar, gövdeden çıkan alt dallara dokunulmaz
Yalnızca, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir Ağaç çeşidine kadar; şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler Dallar enliliğine büyümeli (uzayıp gitmemeli)dir Hain boylu meyve ağaçlarında bakım ve meyve birleştirme basit olur Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları; alçak yapılı, 35 esas dallı, tacın daha aşağı tarafı bol yapraklı ve meyve dallı olur
Gençleştirme budaması, ağaçlarda baştan şiddetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz Gençleştirmede meyve türlerinin budamaya karşısında sabır dereceleri de göz önünde bulundurulur Zeytin ağacı budamaya aleyhinde azami dirençli olandır Bunu dayanma derecelerine göre; armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları sırayla peşine düşüp takip eder
Şeftâli ve asmalarda, gözler uyanmadan önce ilkbahar başlangıcında budama yapılır *