Turkiye'de buğday nerede yetişir
TAHILLAR
Ekilidikili alanlar icinde en geniş alanı olan, en cok yetiştirilen urunler tahıllarıdırTopraklarımızın %70 ’i tahıl tarımına ayrılmıştır
UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:Ulkemizin buyuk bolumunde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama yapılmamasıdır
ABUĞDAY:Buyume doneminde nem, olgunlaşma doneminde sıcak ve kurak iklim isterBu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu ’nun duşuk sıcaklığa sahip yuksek yerlerinde uretimi yapılamaz
*Doğu Anadolu ’da yazlar kısa surduğu icin yazlık , diğer bolgelerde kışlık ekim yapılır
*Uretimde İc Anadolu, Marmara, Akdeniz, Guneydoğu Anadolu
Not: 1950 yılından sonra tahıl uretiminde artış meydana gelmesinin nedeni tarımda makineleşmedir
Not: İhrac urunlerimiz icinde yer almamasının nedeni nufusumuzun fazla olmasıdır
BARPA:Tahıl uretiminde 2 sırada yer alırBuğdayın ekildiği her yerde ekilir Yetişme ve olgunlaşma donemi buğdaydan kısadır
*İc Anadolu ve Doğu Anadolu en fazla buğday ureten bolgelerdir
Not: Sıcağa ve soğuğa, buğdaya gore daha dayanıklı olduğu icin Doğu Anadolu ’nun yuksek kesimlerinde de uretilir
Not: Hayvan yemi ve bira sanayinde kullanıldığı icin uretimi yaygınlaşmıştır
Not: Her mevsimi yağışlı Karadenizin kıyı kesiminde yetişmez
Not: Orta Doğu ulkeleri ile bira sanayi gelişmiş ulkelere ihrac edilir
CMISIR:Fazla su ve sıcaklık ister Karadeniz Bolgesinde her mevsim yağışlı olduğu icin sulamadan doğal yetişir
*Ulkemizde en fazla Akdeniz ve Karadeniz ’de yetişirdaha sonra Marmara ve Ege ’de yetiştirilirİc bolgelerde uretimi az ve sulanabilen alanlarda yetişir
*Karadeniz Bolgesinde buğdayın yerini mısır almıştır
Not: Karadeniz Bolgesi ’nde mısır uretimi fazla olmasına rağmen bolge ticaretinde onemli olmamasının nedeni, Halkın temel besin kaynağı olmasından dolayı uretilenin bolge icinde tuketilmesidir
Not:Mısırdan yemeklik yağ uretilmeye başlandıktan sonra uretimi yaygınlaşmıştır
DPİRİNC: Sıcak ve nemli bir iklim ister Yetişmek icin en fazla suya ihtiyac duyan tahıldırDaha cok akarsu vadi tabanlarındaki duzluklerde yetişir
*Karadeniz(orta ve Batı Karadeniz), Marmara (Ergene),Akdeniz(Amik Ovası) yetiştirilir
Not:Ulkemizde ekim alanı geniş olmasına rağmen ekim alanları dar ve dağınıktırNedeni Ekiminin devlet kontrolunde olmasıdır (sıtma hastalığına neden olan sivri sineklerin ureme alanı olduğu icin
ECAVDAR ve YULAF:verimi duşuk topraklarda yetiştirilebilirDuşuk sıcaklığa dayanıklıdırHayvan yemi ve alkol sanayinde kullanılır
TAHILLAR
Ekilidikili alanlar icinde en geniş alanı olan, en cok yetiştirilen urunler tahıllarıdırTopraklarımızın %70 ’i tahıl tarımına ayrılmıştır
UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:Ulkemizin buyuk bolumunde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama yapılmamasıdır
ABUĞDAY:Buyume doneminde nem, olgunlaşma doneminde sıcak ve kurak iklim isterBu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu ’nun duşuk sıcaklığa sahip yuksek yerlerinde uretimi yapılamaz
*Doğu Anadolu ’da yazlar kısa surduğu icin yazlık , diğer bolgelerde kışlık ekim yapılır
*Uretimde İc Anadolu, Marmara, Akdeniz, Guneydoğu Anadolu
Not: 1950 yılından sonra tahıl uretiminde artış meydana gelmesinin nedeni tarımda makineleşmedir
Not: İhrac urunlerimiz icinde yer almamasının nedeni nufusumuzun fazla olmasıdır
BARPA:Tahıl uretiminde 2 sırada yer alırBuğdayın ekildiği her yerde ekilir Yetişme ve olgunlaşma donemi buğdaydan kısadır
*İc Anadolu ve Doğu Anadolu en fazla buğday ureten bolgelerdir
Not: Sıcağa ve soğuğa, buğdaya gore daha dayanıklı olduğu icin Doğu Anadolu ’nun yuksek kesimlerinde de uretilir
Not: Hayvan yemi ve bira sanayinde kullanıldığı icin uretimi yaygınlaşmıştır
Not: Her mevsimi yağışlı Karadenizin kıyı kesiminde yetişmez
Not: Orta Doğu ulkeleri ile bira sanayi gelişmiş ulkelere ihrac edilir
CMISIR:Fazla su ve sıcaklık ister Karadeniz Bolgesinde her mevsim yağışlı olduğu icin sulamadan doğal yetişir
*Ulkemizde en fazla Akdeniz ve Karadeniz ’de yetişirdaha sonra Marmara ve Ege ’de yetiştirilirİc bolgelerde uretimi az ve sulanabilen alanlarda yetişir
*Karadeniz Bolgesinde buğdayın yerini mısır almıştır
Not: Karadeniz Bolgesi ’nde mısır uretimi fazla olmasına rağmen bolge ticaretinde onemli olmamasının nedeni, Halkın temel besin kaynağı olmasından dolayı uretilenin bolge icinde tuketilmesidir
Not:Mısırdan yemeklik yağ uretilmeye başlandıktan sonra uretimi yaygınlaşmıştır
DPİRİNC: Sıcak ve nemli bir iklim ister Yetişmek icin en fazla suya ihtiyac duyan tahıldırDaha cok akarsu vadi tabanlarındaki duzluklerde yetişir
*Karadeniz(orta ve Batı Karadeniz), Marmara (Ergene),Akdeniz(Amik Ovası) yetiştirilir
Not:Ulkemizde ekim alanı geniş olmasına rağmen ekim alanları dar ve dağınıktırNedeni Ekiminin devlet kontrolunde olmasıdır (sıtma hastalığına neden olan sivri sineklerin ureme alanı olduğu icin
ECAVDAR ve YULAF:verimi duşuk topraklarda yetiştirilebilirDuşuk sıcaklığa dayanıklıdırHayvan yemi ve alkol sanayinde kullanılır