iltasyazilim
FD Üye
Buğdaydan neler yapılır
Buğdaydan elde edilen ürünler
Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki cenin)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)
Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar almak için farklı biçimlerde her tarafta birleştirilir
6 herif buğday vardır:
Sert kırmızı kışlık
Yumuşak kırmızı kışlık
Sert kırmızı yazlık
Yumuşak kırmızı yazlık
Yumuşak beyaz
Koşul buğdayı
Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır
Buğday ne dek sert olursa, un böylece çok protein içerir Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır
Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır
Koşul buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır *
Buğdaydan elde edilen ürünler
Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki cenin)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)
Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar almak için farklı biçimlerde her tarafta birleştirilir
6 herif buğday vardır:
Sert kırmızı kışlık
Yumuşak kırmızı kışlık
Sert kırmızı yazlık
Yumuşak kırmızı yazlık
Yumuşak beyaz
Koşul buğdayı
Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır
Buğday ne dek sert olursa, un böylece çok protein içerir Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır
Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır
Koşul buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır *