Buğdayın atası hangi ilimizde yetişmektedir
Kavılca Buğdayı nerede yetişir
13000 yıllık gecmişi ile genetiğini ilk gunki gibi muhafaza edebilmiş bu buğday turu Kars ilimizin soğuk iklimine uygun yapıdadır Kabuğu kalın ve katmanlı, bu sebepten de gluten oranı normal buğday turlerine gore cok duşuktur
İnsan bunyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri acısından genetiği değişmiş olan buğdaylara gore 1,5 kat daha zengindir
imagesbugdayinatasihangiilimizdeyetismektedir5b001ae53b446
Turkiye'de bilinen iki adet genetiği değişmemiş GDO suz buğday vardır Birisi Kastamonu Siyez buğdayı, diğeri KarsKavılca Buğdayı Bu iki tur yoğunluğu farklılık gosterse de ilginctirki karsta ve kastamonuda bulunabilmekte başka bolgelerde rastlanmamaktadır
Bunun yegane sebeplerinden biri evcil olmayan, genetiği ile oynanıp evcilleştirilmemiş olduğundan verim vereceği yeri kendi secmesidir Karakteri olan bir tohum Kastamonulular Karstaki Kavılca buğdayına catal siyezderler Karslılarsa kastamonu siyezine kabuğu ince olduğundan cıplak manasına gelen cıbıl arpaadını vermişler
Bu iki genetiği ile oynanmamış buğday turundeki akrabalık, bolgede goruşlerini aldığımız halkın dilinde bile var
13000 yıl onceki hallerini muhafaza eden bu buğdaylar Antik Buğday Grubu olarak adlandırılıyor Makine ile hasat edilemiyor Kabuğu endosperminden zor ayrılıyor Yani tane butunluğunu korumak icin neredeyse savunma yapıyor
Kavılca Buğdayı cok duşuk oranda gluten icerir, glisemik indeksi duşuktur
0,1 Kg Kavılca buğdayı (350450 Kalori) olup Kan şekerini hızlı yukseltmeyen gıdalardandır
Kavılca Buğdayı nerede yetişir
13000 yıllık gecmişi ile genetiğini ilk gunki gibi muhafaza edebilmiş bu buğday turu Kars ilimizin soğuk iklimine uygun yapıdadır Kabuğu kalın ve katmanlı, bu sebepten de gluten oranı normal buğday turlerine gore cok duşuktur
İnsan bunyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri acısından genetiği değişmiş olan buğdaylara gore 1,5 kat daha zengindir
imagesbugdayinatasihangiilimizdeyetismektedir5b001ae53b446
Turkiye'de bilinen iki adet genetiği değişmemiş GDO suz buğday vardır Birisi Kastamonu Siyez buğdayı, diğeri KarsKavılca Buğdayı Bu iki tur yoğunluğu farklılık gosterse de ilginctirki karsta ve kastamonuda bulunabilmekte başka bolgelerde rastlanmamaktadır
Bunun yegane sebeplerinden biri evcil olmayan, genetiği ile oynanıp evcilleştirilmemiş olduğundan verim vereceği yeri kendi secmesidir Karakteri olan bir tohum Kastamonulular Karstaki Kavılca buğdayına catal siyezderler Karslılarsa kastamonu siyezine kabuğu ince olduğundan cıplak manasına gelen cıbıl arpaadını vermişler
Bu iki genetiği ile oynanmamış buğday turundeki akrabalık, bolgede goruşlerini aldığımız halkın dilinde bile var
13000 yıl onceki hallerini muhafaza eden bu buğdaylar Antik Buğday Grubu olarak adlandırılıyor Makine ile hasat edilemiyor Kabuğu endosperminden zor ayrılıyor Yani tane butunluğunu korumak icin neredeyse savunma yapıyor
Kavılca Buğdayı cok duşuk oranda gluten icerir, glisemik indeksi duşuktur
0,1 Kg Kavılca buğdayı (350450 Kalori) olup Kan şekerini hızlı yukseltmeyen gıdalardandır