Buğdayın faydaları buğday parça başına buğday, yağı, faydaları, nedir, nerede yetişir, adam başına, Buğdayın yağı cilde oldukça yararlı Melek'ler Kuşkusuz denemenizi öğüt ediyor ve buğdayla ilgili bilgilerler sizi başbaşa bırakıyorumbugdayinfaydalari5c51230f43f14alt 1548821258 1548821258 bugdayinfaydalari5c51230f70ac1bugdayinfaydalari5c51230f70ac1 bugdayinfaydalari5c51230f70ac1 BUĞDAY: Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb bağırsakların uyumlu çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler Buğday tanesinin özü doğaüstü besleyicidir Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır Gıda değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi azıcık daha zordur Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Fahrettin Keleştimur, Türkiye’de sıradan birey başına günde 350 gram ekmek tüketildiğini belirten Keleştimur, çok artı tüketildiği için insan sağlığı açısından ekmeğin gıda değerinin büyük siklet taşıdığını vurguladı Genellikle kepeği ayrılmış beyaz undan yapılan ekmeğin daha artı seçim edildiğini kaydeden Keleştimur, şu bilgileri verdi: Beyaz undan yapılan ekmek daha fazla tercih edilmesine rağmen, kepekli ekmek sağlık durumu açısından daha faydalıdır Çünkü, sağlık açısından fazla faydalı vitaminler içeren buğdayın gıda değeri, öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması nedeniyle azalıyor Buğday, insan sağlığı açısından fazla yardımcı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor Bu maddelerin daha fazla yoğunlaştığı buğdayın dış kabuğu un yapımı esnasında ayrıştırılıyor Yani ekmeğin besin değeri düşüyor böylece, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır ZENGIN VİTAMİN KAYNAĞI Genelde rejim yapanların seçim ettiği kepekli ekmeğin, cümbür cemaat kadar tüketilmesi gerektiğini ifade eden Keleştimur, kepekli ekmeğin şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar göre daha fazla tercih edilmesi gerektiğini söyledi Kepekli ekmeğin epeyce varlikli vitamin kaynağı ve besin değeri yüksek bir gıda olduğunu belirten Keleştimur, un yapılırken dış kabuğu kepek olarak öğütüldüğü için buğdayın içeriğinde yer alan B2 vitamininin yüzde 50, B6 vitamininin yüzde 77, niyasinin yüzde 65, folik asitin yüzde 60, demirin yüzde 65 ve çinkonun yüzde 85 oranında azaldığını bildirdi Keleştimur, şunları kaydetti: “Kepekli ekmek, mide ve bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır Kepek ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, aksini gerektiren bir afiyet sorunu olmayan tüm millet için faydalıdır Sindirimi kolay olan kepek ekmeğini seçim eden insanlar, keza bol miktarda vitamin almakta, hem sindirim yollarını rahatlatmaktadırlar