
'Bugün ne pişirsem?' serisinde bugünü nohut yemeklerine ayırdık. 'Akşama ne yemek yapacağım?' Diye kara kara düşünüyorsanız, bugün sizin için hazırladığımız menüye göz atabilirsiniz. Bugünün menüsü tek malzeme! Hem ucuz hem bereketli farklı nohut yemekleriyle karşınızdayız. İlk olarak yöresel bir çorba olan Lebeniye çorbasının tarifini veriyoruz. Ardından Levant mutfağının gözbebeği bir falafel tarifi geliyor! Falafel tahin sos ve pitasız olur mu? Olmaz! Hemen pita ve tahin sos tarifi verdikten sonra günün yıldızına geçiyoruz: Tatlı nohut topları! Evet, nohuttan da tatlı yapıyoruz...
Falafel Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı nohut
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet yumurta (eğer vegan tarif istiyorsanız yumurta yerine bu malzemeleri iyice yoğurup muhakkak dolapta 1-2 saat bekletin. Kum gibi değil daha hamur bir kıvam olması için un ve su ekleyebilirsiniz.)
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1. Rondoya haşlanmış nohut, soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyin.
2. Tüm malzemeler birleşinceye kadar rondodan geçirin.
3. Nohutlu karışımı uygun bir kaba aktarın ve un, yumurta, karabiber, toz kişniş ve tuzu ilave edip bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın.
4. Ardından harcımızın üzerini kapatıp, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
5. Sürenin sonunda harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın.
6. Kızarana kadar pişirin.
Falafel onsuz eksik kalır: Tahin sos tarifi
Malzemeler:
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı tuz
Maydanoz
1. Süzme yoğurt bir kaba alınır. (Süzme yoğurdunuz yoksa normal yoğurt olur ama kıvamı çok sıvı olur)
2. Yoğurda tahin katılır ve karıştırılır.
3. Ardından limon suyu ve tuz eklenip karıştırılır.
4. Son olarak çok ince kıyılmış maydanoz eklenip servis yapılır.
Falafelin tutku dolu aşkı: Pita ekmeği tarifi
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı yoğurt
1 yaş maya (yoksa 2 paket kuru maya)
1 yemek kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
5-5,5 su bardağı un
1. Un hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp, iyice karıştırın.
2. Unu kontrollü bir şekilde azar azar ekleyin.
3. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edince, yuvarlayıp tekrar yoğurma kabına alın.
4. Üzerine streç film geçirerek, sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. (yaklaşık 1 saat)
5. Mayalanan hamuru dıştan içe katlayarak, havasını aldırın ve hafif unladığınız tezgaha alıp beze haline getirin. (yaklaşık 10 parça çıkıyor)
6. Merdane ile bazlama büyüklüğünde açın.
7. Tepsiye yerleştirin.
8. Önden ısıtılmış alt üst ayarda, 250 derece fırınımıza verelim. (dikkatli olun 5 dakika kadar kısa bir sürede pişebilirler!)
Tatlı Nohut Topları Tarifi
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
6 adet hurma
Yarım su bardağı fındık içi
1 yemek kaşığı süt
1 silme yemek kaşığı kakao
1. Bir gece önceden suda beklettiğiniz nohutları haşlayın. (ya da hazır nohut kullanabilirsiniz, çok daha pratik olur)
2. Hurmaları sıcak suda yaklaşık yumuşayana kadar bekletin.
3. Yumuşayan hurmaların çekirdeklerini çıkartarak robottan çekin.
4. Mutfak robotuna fındık içi, haşlanmış nohut, süt ve kakaoyu ekleyerek tüm malzemeleri bütünleştirin.
5. Oluşan karışımdan küçük parçalar alarak elinizle top şeklini verin, buzdolabında 1 saat dinlendirin.
Nohuta doyacağınız bu güzel mi güzel tariflerin sonuna geldik. Yarın tekrar görüşmek üzere! Diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayın. ????