Hemen hemen herkesin, bugün akşam yemeğinde ne yapacağım/pişireceğim? Sorusu sorduğu olmuştur. Özellikle çalışıyorsanız eve gelince ne yapacağım diye düşünmemek işten bile değildir. Sizler için hazırladığımız bu listede, pratik akşam yemeği tariflerinin yanı sıra geleneksel mutfağın vazgeçilmez lezzetlerine de yer verdik. Hazırsanız ve malzemelerinizi aldıysanız haydi başlayalım. ????
Tavuk Şnitzel Tarifi (4 Kişilik)
Tavuk Şnitzel Malzemeleri
2 adet fileto tavuk göğsü
Yarım çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tane karabiber
2,5 yemek kaşığı un
1 tane yumurta
Yarım su bardağından biraz fazla galeta unu
Dilerseniz yarım tatlı kaşığı hardal da ekleyebilirsiniz.
- Yarım su bardağından biraz fazla ayçiçek yağı
1. Fileto tavuk göğsünü uzunlamasına olacak şekilde ortadan ikiye kesin.
2. Fileto parçalarını streç film ile kapatın. Filetoyu, bir ağırlık ya da et döveceği ile inceltin.
3. Tavuk filetoları tuz ve karabibere bulayın.
4. Başka bir kapta, yumurta ve hardalı çırpın.
5. Fileto dilimlerini, una daha sonra galeta ununa bulayın.
6. Ardından tavuk filetoların her iki tarafını çırpılmış yumurtaya bulayın.
7. Tekrardan, filetoları galeta ununa bulayın.
8. Son olarak tavaya ayçiçek yağını döküp, kızdırın. Filetoları ekleyerek her iki tarafını da 4-5 dakika boyunca kızartın.
9. Kızardıktan sonra, havlu serili bir tabağa alarak 1-2 dakika dinlendirerek, fazla yağını bırakmasını sağlayın. Afiyet Olsun.
Lazanya Tarifi (4-6 Kişilik)
Lazanya Malzemeleri
300 gram kıyma
2 tane soğan
Yarım paket lazanya
2 tane domates
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
- Kaşar peyniri ya da dilim peynir dileğe göre kullanabilirsiniz.
1. Genişçe bir tavaya ayçiçek yağını dökün. Üzerine soğanları ilave edin. Daha sonra kıymaları da ekleyerek kavurun.
2. Kıymalar kavrulduktan sonra, doğramış olduğunuz sarımsakları ekleyin. Ardından rendeleyip, kabuğunu soyduğunuz domatesleri de ekleyin ve orta derecedeki ateşte 10 dakika kadar daha sotelemeye devam edin.
3. Üzerine salçayı ekleyin ve yaklaşık olarak, 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra ocaktan alın.
4. Beşamel sos yapılışı için, tereyağını ve unu küçük bir tencereye koyarak orta ateşte kavurmaya başlayın. Topaklanmaması için üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alabilirsiniz.
5. Isıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayın ve tabanına lazanyaları dizin. Lazanyaları dizdikten sonra üzerine beşamel sosu dökerek, yayın.
6. Ardından üzerine kıymalı harcı dökün. Sonra üzerine tekrar lazanya koyarak bu işlemi, malzemeler bitene kadar devam ettirin.
7. En üstte kalan lazanyalara tekrar beşamel sos dökerek, kaşar peynir serpin.
8. Son olarak, lazanyaların yumuşaması için, 10-15 dakika bekletin ve 180 derecede ayarlamış fırında, 15 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Fried Rice Tarifi (1 Kişilik)
Fried Rice (Kızarmış Pilav)
100 - 200 gram tavuk göğsü
2 diş sarımsak
Yarım kırmızı soğan
100 ml su bardağı pirinç (Yarım su bardağı)
Karabiber
Zencefil tozu
Kırmızı biber
Zerdeçal
Tuz
Tatlı soya sosu
Haşlanmış havuç
Taze soğan
1. Tavukları kuşbaşı biçiminde doğrayın ve ardından soya sosu ile harmanlayın.
2. Tavukların üzerine tuz ve karabiber serperek bekletin. Aynı sırada başka bir tavada pirinçleri haşlayın.
3. Teflon tava içerisine yağ ekleyerek, tavuk etini soteleyin.
4. Kırmızı biber, soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayın. Havuçları haşlayın, ardından küp şekilde doğrayın.
5. Tavuğun üstüne, sarımsak, kırmızı biber ve soğanı ekleyin.
6. Bütün malzemeleri iyice karıştırın ve üzerine; zerdeçal, karabiber, tuz ve zencefil tozu ekleyerek karıştırın.
7. Tavanın yarısı boş kalsın, bu kısma haşladığınız pirinçleri dökün.
8. Pirinçleri soteledikten sonra, tavuk ile harmanlayın. Son olarak üzerine havuçları da ekleyin. Fried Rice hazır.
Hamsi Tava Tarifi (2-4 Kişilik)
Hamsi Tava Malzemeleri
1 tatlı kaşığı tuz
100 ml mısır unu (Yarım su bardağı)
1 kilo hamsi
4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1. Hamsilerin içini güzelce temizleyin, yıkayın ve suyunu iyice süzün.
2. Ardından üzerine tuz serperek, elinizle karıştırın.
3. Hamsileri, mısır ununa bulayın.
4. Tavaya ayçiçek yağını her tarafına denk gelecek şekilde yayın.
5. Balıkları tavaya sıkı bir şekilde dizin, daire oluşturun. yüksek ateşte yaklaşık olarak 8 dakika boyunca kızartın. Balıkların alt kısmı kızardıktan sonra, fazla yağını üzerine düz bir kapak kapatarak süzün.
6. Daha sonra balıkların ötekini tarafını çevirip, süzdüğünüz yağı üzerine dökerek kızartmaya bırakın. Hamsi tava tarifi hazır.
Anne Köftesi Tarifi (6 Kişilik)
Anne Köftesi Malzemeleri
1 tane soğan
Yarım kilo dana kıyma
Yarım demet maydanoz
1 tane yumurta
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
1,5 yemek kaşığı galeta unu ya da bayat ekmek içi de kullanabilirsiniz.
1. Soğanları rendeleyin, maydanozları ince ince kıyın. İsteğe bağlı olarak 1 diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
2. Ardından tüm malzemeleri karıştırıp, güzelce yoğurun. Harcı hazırladıktan sonra üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
3. Ardından köftelere şekil verin. Köfte harcını bu şekilde hazırladıktan sonra, ızgara tavasında ya da normal az yağlanmış tavada kızartın.
Kolay Lahmacun Tarifi (10 Adet)
Kolay Lahmacun Tarifi Malzemeleri
İç Harcı İçin:
3 tane yeşil biber
2 tane kırmızı biber
2 tane orta boy soğan
2 tane domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yarım kilo dana kıyma
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1/4 çay bardağı su
2 su bardağı su
5 su bardağı un
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1.Mutfak robotunda, kıyma, salça, baharat ve sıvıyağı hariç tüm malzemeleri çekin. Maydanozları en son ekleyin.
2.Harca; sıvıyağını, salçayı ve baharatları ilave ederek karıştırın.
3. Ardından lahmacunun iç harcına kıymayı da ekleyerek güzelce yoğurun. Harcın biraz sulu kıvamda olması gereklidir. Eğer kuru olduysa biraz su ekleyebilirsiniz.
4.Harç dinlenirken hamuru yapmaya başlayın, suyu bir kaba dökerek tuz ve şekeri ilave edin. Ardından azar azar unu ekleyerek hamuru hazırlamaya başlayın. Orta sertlikte olana kadar hamuru yoğurun. Hamur orta sertliğe ulaştıktan sonra yoğurmaya devam edin. Hamuru 10 eşit parçaya bölün. Eşit büyüklükte hazırladığınız bezelerin en az 1 saat üzerini nemli bir bez örterek dinlendirin.
5. Fırını fanlı alt üst açık ayarda 250 derecede açarak ısıtın.
6. Bezeler dinlendikten sonra bezeleri açarak, iç harcı üzerine yayın. Pişirme kağıdı üzerine hazırladığınız lahmacunları yerleştirin. Lahmacunlar pişince servis edip afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Spaghetti Bolognese Tarifi (4-6 Kişilik)
Bolonez Soslu Spagetti Makarna (Spaghetti Bolognese) Tarifi Malzemeleri
1 paket spagetti
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
200 gram kıyma (Siz dilerseniz daha fazla kıyma ekleyebilirsiniz)
2 diş sarımsak
2 tane soğan
2 tane havuç
3 tane domates
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kimyon
1. Soğan ve havucu rondodan geçirin ve ayçiçek yağında kavurun.
2. Ardından kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin ve üzerine sarımsakları ekleyin.
3. Yaklaşık olarak 20 dakika kadar daha kavurduktan sonra, salçayı ve kabuğu soyulmuş rendeden geçirilmiş domatesleri ilave edin. Altını kısın ve pişirmeye devam edin.
4. Tuzu ve baharatları da ekleyin. Malzemeler ile kıyma özdeşleşene değin kaynatın.
5. Haşlanmış spagettinin üzerine pişirdiğiniz harcı ekleyerek servis edin.