iltasyazilim
FD Üye
Buharlaşma
Buharlaşma Nedir?
Buharlaşma Nasıl Olur?
Uçup Gitme Nedir?
Yıkanan giysiler asılarak kurumaya bırakılır; yağmur dindikten bir vakit sonradan yerdeki su birikintileri ortadan kaybo*lur; kurak zamanlarda bahçedeki toprağın kupkuru olduğunu görürüz Tüm bu gibi olaylarda, ortadan kaybolan su buharlaş*mıştır
Buharlaşan su veya başka bir akıcı gözle görülemeyen bir gaza, buhara dönüşür Bir sıvıyı yaratıcı aynı yapılı olan moleküller birbirlerini bağlanma kuvveti (kohezyon) adı verilen bir kuvvetle çeker Fakat moleküller benzer vakit*da kesintisiz bir hareket içindedir ve bu hareket nedeniyle durmadan birbiriyle çarpışır Sıvının yüzeyinde çabuk hareket eden bazı moleküller bağlanma kuvvetinden kurtularak sıvıdan ayrılıp havaya karışır ve varlığını buhar molekülleri olarak sürdürür
Sıcaklık buharlaşma hızını etkiler Mole*küllerin hareketinin hızı sıvının sıcaklığına bağlıdır Sıcaklık arttıkça moleküllerin hare*keti hızlanır ve moleküllerin bağlanma kuvve*tini yenerek havaya karışmaları kolaylaşır Sıvının havayla temas ettiği yüzeyin büyüklü*ğü de buharlaşma hızını etkiler Biri geniş, öbür bakımlı ağızlı iki kaba aynı miktarda su koyar ve buharlaşmaya bırakırsak, geniş ağız*lı kaptaki suyun daha önce buharlaşıp bittiğini görürüz Deniz suyu da sürekli olarak buhar*laşır Bu buharı taşıyan nemli hava rüzgâr etkisiyle karaların üzerine kazanç; tekrar suya dönüşen buhar ise yağmur olarak yere iner Havadaki su buharının çok ya da eksik olması da buharlaşmayı etkiler Havasında fazla su buharı yer alan bir ortamda uçup gitme az olur Taşıyabileceği kadar su buharı almış olan havaya dolu hava denir Doymuş havada buharlaşma olmaz Bir hava*da yer alan su buharı miktarının dolu havadaki su buharına oranına bağıl nem denir Bağıl nemi 0 olan hava tam kuru hava, bağıl nemi 100 olan hava da doymuş havadır
Benzin ve metil içki gibi sıvılar tez buharlaşır; çünkü molekülleri arasındaki tahvil*lanma kuvveti sudakinden çok daha azdır Kolay buharlaşan bu nesil sıvılara uçucu sıvılar denir
Buharlaşmanın serinletici bir etkisi vardır Islattığınız parmağınıza üflerseniz parmağı*nızda bir serinlik duyarsınız Islak mayo ve giysilerin vücuda bir serinlik verdiğini biliriz Bu serinleme, su moleküllerinin buharlaşıp bu vesileyle bulundukları ortamdan ısı alıp gö*türmelerinden kaynaklanır Bu ısıya buhar*laşma ısısı denir Buharlaşmanın ferahlatıcı etkisinden günlük yaşamda da yararlanılır
Bir Zamanlar içme suyunu serin yakalamak için göze*nekli testiler kullanılırdı Testinin gözenekle*rinden sızarak uçucu suyun birlikte gö*türdüğü ısı sebebiyle testide kalan su serin olurdu Buzdolaplarında da buharlaşmanın soğutucu etkisinden yararlanılır (bak Soğut*ma) Canlıların terlemesi de pozitif ısınan vücu*du serinletmeye fayda Uçucu ter deriden ısı alarak vücudu serinletir Buharlaşmanın tersi olan olaya, yani buharın sıvı veya katı hale geçmesine ise yoğunlaştırma denir
*
Buharlaşma Nedir?
Buharlaşma Nasıl Olur?
Uçup Gitme Nedir?
Yıkanan giysiler asılarak kurumaya bırakılır; yağmur dindikten bir vakit sonradan yerdeki su birikintileri ortadan kaybo*lur; kurak zamanlarda bahçedeki toprağın kupkuru olduğunu görürüz Tüm bu gibi olaylarda, ortadan kaybolan su buharlaş*mıştır
Buharlaşan su veya başka bir akıcı gözle görülemeyen bir gaza, buhara dönüşür Bir sıvıyı yaratıcı aynı yapılı olan moleküller birbirlerini bağlanma kuvveti (kohezyon) adı verilen bir kuvvetle çeker Fakat moleküller benzer vakit*da kesintisiz bir hareket içindedir ve bu hareket nedeniyle durmadan birbiriyle çarpışır Sıvının yüzeyinde çabuk hareket eden bazı moleküller bağlanma kuvvetinden kurtularak sıvıdan ayrılıp havaya karışır ve varlığını buhar molekülleri olarak sürdürür
Sıcaklık buharlaşma hızını etkiler Mole*küllerin hareketinin hızı sıvının sıcaklığına bağlıdır Sıcaklık arttıkça moleküllerin hare*keti hızlanır ve moleküllerin bağlanma kuvve*tini yenerek havaya karışmaları kolaylaşır Sıvının havayla temas ettiği yüzeyin büyüklü*ğü de buharlaşma hızını etkiler Biri geniş, öbür bakımlı ağızlı iki kaba aynı miktarda su koyar ve buharlaşmaya bırakırsak, geniş ağız*lı kaptaki suyun daha önce buharlaşıp bittiğini görürüz Deniz suyu da sürekli olarak buhar*laşır Bu buharı taşıyan nemli hava rüzgâr etkisiyle karaların üzerine kazanç; tekrar suya dönüşen buhar ise yağmur olarak yere iner Havadaki su buharının çok ya da eksik olması da buharlaşmayı etkiler Havasında fazla su buharı yer alan bir ortamda uçup gitme az olur Taşıyabileceği kadar su buharı almış olan havaya dolu hava denir Doymuş havada buharlaşma olmaz Bir hava*da yer alan su buharı miktarının dolu havadaki su buharına oranına bağıl nem denir Bağıl nemi 0 olan hava tam kuru hava, bağıl nemi 100 olan hava da doymuş havadır
Benzin ve metil içki gibi sıvılar tez buharlaşır; çünkü molekülleri arasındaki tahvil*lanma kuvveti sudakinden çok daha azdır Kolay buharlaşan bu nesil sıvılara uçucu sıvılar denir
Buharlaşmanın serinletici bir etkisi vardır Islattığınız parmağınıza üflerseniz parmağı*nızda bir serinlik duyarsınız Islak mayo ve giysilerin vücuda bir serinlik verdiğini biliriz Bu serinleme, su moleküllerinin buharlaşıp bu vesileyle bulundukları ortamdan ısı alıp gö*türmelerinden kaynaklanır Bu ısıya buhar*laşma ısısı denir Buharlaşmanın ferahlatıcı etkisinden günlük yaşamda da yararlanılır
Bir Zamanlar içme suyunu serin yakalamak için göze*nekli testiler kullanılırdı Testinin gözenekle*rinden sızarak uçucu suyun birlikte gö*türdüğü ısı sebebiyle testide kalan su serin olurdu Buzdolaplarında da buharlaşmanın soğutucu etkisinden yararlanılır (bak Soğut*ma) Canlıların terlemesi de pozitif ısınan vücu*du serinletmeye fayda Uçucu ter deriden ısı alarak vücudu serinletir Buharlaşmanın tersi olan olaya, yani buharın sıvı veya katı hale geçmesine ise yoğunlaştırma denir
*