Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bulgaristanın Yemekleri

Bulgaristanın Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Burgar yemek kültürü


Bulgaristanın, Slav özellikleri ile Akdeniz mutfağını, Osmanlı dan kalma Türk yemekleriyle Özgürlük sonrasında yaygı nlaşan Avrupa lezzet örneklerini içinde barındıran ve hepsini ahenk içinde kullanan eşsiz bir mutfak geleneği var Çoğunlukla Bulgar mutfağı epeyce dengeli Keza et yemekleri, ayrıca sebzeli yemekler, keza de sütlü ürünler bol miktarda tüketiliyor Çoğunlukla, Bulgar mutfağında kısa sürede pişirme yöntemleri ve fırın, önemli bir yer tutuyor Bir başka nitelik de, tat arttıran katkıların oldukça yaygın olması Öyle fazla yemekte taze veya koyulaştırılmış süt, soğan ve sarımsak da manâlı bir yer tutuyor Çubritza yani kekik çok değerli, aynı şekilde maydanoz, nane ve dereotu da


Bulgar kahvaltıları ayrıca bol çeşitli, ayrıca de bol keyişi Kahve, akarsu, süt, reçel, tereyağı, zeytin, peynir, sucuk, salam, jambon, sosis, pastırma Bulgarlar için kahve, bilhassa sabahları önemli Fazla nitelikli olan Bulgar peynirleri ise ülke dıştan bile popüler Özellikle, Kaşkaval adıyla tanıdık kaşar peyniri çoğu ülkeye ihraç ediliyor Trakya usulü bir Beyaz Peynir olan Sirene ise, yaklaşık olarak bütün salataların ve kahvaltıların olmazsa olmazı

Bulgaristan'da geleneksel yemekler çorba, mevsim sebzeleri eşliğinde soslu, kızarmış ya da fırında pişirilmiş et ve ızgaralar ve börek Domuz etiyle yapılan Kebapçe isimli kebap türü çok leziz Filibe deyince de Türkiyede ilk akla gelen şey köfte Belli Başlı yemekte iki temel kategori var: Izgara et ve tencere yemeği Tencere yemekleri toprak kaplarda uzun vakit pişirilerek yapılıyor: kavurma (etsebze karışımı), güveç, musakka, türlü gibi

İyi bir akşam yemeği aperatifle başlıyor Genelde rakiya, mastika veya votkaya bol meze çeşitleri eşlik ediyor Mesela Patlıcan ezmesi çok popüler Patlıcana sarmı sak ve akışkan yağ ekleniyor Sıcak antre yemekleri; Biber veya kabak dolması, asma yaprağı veya lahana ile yapılan sarmalar, pane türleri, sarmısaklı kabak, patlıcan veya fazla makbul olan beyin kızartması vs Mişmaş da çok tüketilen bir gıda Yumurta, domates ve biber benzer anda pişirilerek yapılı yor Bizim menemenimiz yani Kış yemekleri ise daha ağır: lahanalı domuz eti, kuru fasulye, sulu köfte gibi

Bol değişik ve lezzetli çorbalar, Bulgar mutfağının çok temel bir unsuru Ayrıca öğle, keza akşam yemeklerinde tüketiliyor Süslüişlemeli pişmiş topraktan kaselerde sunuluyor Pileşka (tavuk çorbası), Bob Çorba ya da manastirska (kuru fasulye çorbası) ve işkembe çorbası rağbette işkembe çorbası, bol içkili gecelerin ardındaki, sabahları da tüketiliyor Isırgan otu çorbası (koprivena), ıspanak çorbası (spanaçena), kuzu ciğeri çorbası, balık çorbası, paça çorbası, kurban çorbası şeklinde liste uzayıp gidiyor

Tatlılar aralarında, baklava ya da kadayıf gibi Doğu tatlıları da var, krem karamel ve krep gibi Avrupa tatlıları da Kişa (yağlı, yumurtalı kızarmış hamur işi), ponichka (pudra şekerli veya içinde marmelat tarzı tatlılar olan yağda kızartılmış börek) ve gevrek (susamlı, yuvarlak bir çeşitlilik çörek) sayabileceğ imiz diğer tatlılardan


Aile ve dostluk bağlarının dinç olması, misafirperverlik, geleneklere düşkünlük, yani beraberliklerin önemsenmesi, mutfak kültürünü de etkiliyor Çok sayıda anma, bayram ve özel gün, hatta her türlü mazeret, insanları bir yemekte aynı masa civarda buluşturuyor Benzer masa civarda buluşmanı n olmazsa olmazı da bir şeyler içip keyişenmek Rakiya: Adı Türk rakısından geliyor, Balkanların tamamında hayli revaçta ve Bulgarların da en tercih ettiği alkollü alkol Derecesi yüzde 40 dolaylarında ve açık sarı renkte

Rakiyaya ilk kez Çopska edinmek üzere genelde salatalar eşlik ediyor iki belli başlı rakiya çeşidi var: Erik bazlı (slivova) olanı daha varlıklı aromalı Üzümden yapılanı (grozdova) ise daha sek Slivenska Perla, erik rakıları içinde en ünlü olanı Üzüm rakısının en itibarlı sı da Pomorie şehrinde üretilen Alambik fieftali, kayısı, elma, incir ve ayvadan üretilen rakiyalar da var Bir Takım türleri tahta fıçılarda saklanıyor, bu da ona değişik bir aroma veriyor Prepecenica alkol oranı yüzde 70i geçebilen bir rakı çeşidi Greyana veya Kuvana ise kış günlerinde bal ya da şekerle yumuşatılarak ve bilhassa de sıcak içiliyor Mastika da anasonlu bir aperatif, sulandırılarak veya susamış içilebiliyor

Bulgar şarabına kendine özgü karakterini veren yerel üzümlerden üretilen şarapların en öne çıkanları Mavrud, Pamid, Gamza (Gımza) ve Misket; son derece kaliteliler Gül vadisi bu üretimde manâlı bir yer tutuyor Ülkenin en kayda değer mahzenleri Pamidovo, Brestovitza, Karlovo, Brezovo ve Stara Zagorada Kesinlikle ziyaret edilip tadım yapılması gereken yerler Melnikte aydınlık renkli, en meşhur şaraplar üretiliyor Harsovo, Mavrud ve Pamid (yumuşak ve hafif) uzun zaman saklanabilen enfes kırmızı şaraplar Kuzeyde üretilen Gamza da bekletilebilenlerden Beyaz şaraplardan Misket dıştan Dimyat (sek), Tamyanka, Madara (şekerli) ve Han Krum da çok beğeniliyor Iskra, köpüklü şarabın en tutulanı

Ülkenin kendi doğal kaynağı olan maden suları da çok tüketiliyor Bilinen markalar: Devin, Hisarya ve Gorna Banya Bulgaristan bira da üretiyor, hem nitelikli, ayrıca de ucuz En popüler biralar Kamenitza ve Zagorka; mutlaka tadılması gereken lezzetler Değişik lezzet arayanlar Ariana ve Stolichnoyu da deneyebilir Likörde ise gül, frambuaz ve vişne gibi tatlar görüyoruz Ve boza ile ayran: Sofraları n sevilen unsurları *
 
858,496Konular
981,704Mesajlar
29,777Kullanıcılar
veybekSon üye
Üst Alt