Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bulgaristanın Yemekleri

Bulgaristanın Yemekleri
0
179

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Burgar yemek kulturu


Bulgaristanın, Slav ozellikleri ile Akdeniz mutfağını, Osmanlı dan kalma Turk yemekleriyle Bağımsızlık sonrasında yaygı nlaşan Avrupa lezzet orneklerini icinde barındıran ve hepsini uyum icinde kullanan ozgun bir mutfak geleneği var Genelde Bulgar mutfağı oldukca dengeli Hem et yemekleri, hem sebzeli yemekler, hem de sutlu urunler bol miktarda tuketiliyor Genellikle, Bulgar mutfağında kısa surede pişirme yontemleri ve fırın, onemli bir yer tutuyor Bir başka ozellik de, lezzet arttıran katkıların oldukca yaygın olması Pek cok yemekte taze ya da koyulaştırılmış sut, soğan ve sarımsak da onemli bir yer tutuyor Cubritza yani kekik cok kıymetli, aynı şekilde maydanoz, nane ve dereotu da


Bulgar kahvaltıları hem bol ceşitli, hem de bol keyişi Kahve, cay, sut, recel, tereyağı, zeytin, peynir, sucuk, salam, jambon, sosis, pastırma Bulgarlar icin kahve, ozellikle sabahları onemli Cok kaliteli olan Bulgar peynirleri ise ulke dışında bile populer Ozellikle, Kaşkaval adıyla bilinen kaşar peyniri bircok ulkeye ihrac ediliyor Trakya usulu bir Beyaz Peynir olan Sirene ise, hemen hemen butun salataların ve kahvaltıların olmazsa olmazı

Bulgaristan'da geleneksel yemekler corba, mevsim sebzeleri eşliğinde soslu, kızarmış ya da fırında pişirilmiş et ve ızgaralar ve borek Domuz etiyle yapılan Kebapce isimli kebap turu cok lezzetli Filibe deyince de Turkiyede ilk akla gelen şey kofte Ana yemekte iki temel kategori var: Izgara et ve tencere yemeği Tencere yemekleri toprak kaplarda uzun sure pişirilerek yapılıyor: kavurma (etsebze karışımı), guvec, musakka, turlu gibi

İyi bir akşam yemeği aperatifle başlıyor Genellikle rakiya, mastika veya votkaya bol meze ceşitleri eşlik ediyor Orneğin Patlıcan ezmesi cok populer Patlıcana sarmı sak ve sıvı yağ ekleniyor Sıcak giriş yemekleri; Biber ya da kabak dolması, asma yaprağı veya lahana ile yapılan sarmalar, pane turleri, sarmısaklı kabak, patlıcan ya da cok makbul olan beyin kızartması vs Mişmaş da cok tuketilen bir yiyecek Yumurta, domates ve biber aynı anda pişirilerek yapılı yor Bizim menemenimiz yani Kış yemekleri ise daha ağır: lahanalı domuz eti, kuru fasulye, sulu kofte gibi

Bol ceşitli ve leziz corbalar, Bulgar mutfağının cok temel bir unsuru Hem oğle, hem akşam yemeklerinde tuketiliyor Susluişlemeli pişmiş topraktan kaselerde sunuluyor Pileşka (tavuk corbası), Bob Corba ya da manastirska (kuru fasulye corbası) ve işkembe corbası rağbette işkembe corbası, bol ickili gecelerin ardından, sabahları da tuketiliyor Isırgan otu corbası (koprivena), ıspanak corbası (spanacena), kuzu ciğeri corbası, balık corbası, paca corbası, kurban corbası şeklinde liste uzayıp gidiyor

Tatlılar arasında, baklava ya da kadayıf gibi Doğu tatlıları da var, krem karamel ve krep gibi Avrupa tatlıları da Kişa (yağlı, yumurtalı kızarmış hamur işi), ponichka (pudra şekerli ya da icinde marmelat tarzı tatlılar olan yağda kızartılmış borek) ve gevrek (susamlı, yuvarlak bir ceşit corek) sayabileceğ imiz diğer tatlılardan


Aile ve arkadaşlık bağlarının guclu olması, konukseverlik, geleneklere duşkunluk, yani beraberliklerin onemsenmesi, mutfak kulturunu de etkiliyor Cok sayıda kutlama, bayram ve ozel gun, hatta her turlu bahane, insanları bir yemekte aynı masa etrafında buluşturuyor Aynı masa etrafında buluşmanı n olmazsa olmazı da bir şeyler icip keyişenmek Rakiya: Adı Turk rakısından geliyor, Balkanların tamamında hayli revacta ve Bulgarların da en tercih ettiği alkollu icki Derecesi yuzde 40 dolaylarında ve acık sarı renkte

Rakiyaya başta Copska olmak uzere genelde salatalar eşlik ediyor iki ana rakiya ceşidi var: Erik bazlı (slivova) olanı daha zengin aromalı Uzumden yapılanı (grozdova) ise daha sek Slivenska Perla, erik rakıları icinde en unlu olanı Uzum rakısının en itibarlı sı da Pomorie şehrinde uretilen Alambik fieftali, kayısı, elma, incir ve ayvadan uretilen rakiyalar da var Bazı turleri tahta fıcılarda saklanıyor, bu da ona değişik bir aroma veriyor Prepecenica alkol oranı yuzde 70i gecebilen bir rakı ceşidi Greyana ya da Kuvana ise kış gunlerinde bal ya da şekerle yumuşatılarak ve ozellikle de sıcak iciliyor Mastika da anasonlu bir aperatif, sulandırılarak ya da susuz icilebiliyor

Bulgar şarabına kendine ozgu karakterini veren yerel uzumlerden uretilen şarapların en one cıkanları Mavrud, Pamid, Gamza (Gımza) ve Misket; son derece kaliteliler Gul vadisi bu uretimde onemli bir yer tutuyor Ulkenin en kayda değer mahzenleri Pamidovo, Brestovitza, Karlovo, Brezovo ve Stara Zagorada Kesinlikle ziyaret edilip tadım yapılması gereken yerler Melnikte parlak renkli, en unlu şaraplar uretiliyor Harsovo, Mavrud ve Pamid (yumuşak ve hafif) uzun sure saklanabilen enfes kırmızı şaraplar Kuzeyde uretilen Gamza da bekletilebilenlerden Beyaz şaraplardan Misket dışında Dimyat (sek), Tamyanka, Madara (şekerli) ve Han Krum da cok beğeniliyor Iskra, kopuklu şarabın en tutulanı

Ulkenin kendi doğal kaynağı olan maden suları da cok tuketiliyor Bilinen markalar: Devin, Hisarya ve Gorna Banya Bulgaristan bira da uretiyor, hem kaliteli, hem de ucuz En populer biralar Kamenitza ve Zagorka; mutlaka tadılması gereken lezzetler Değişik tat arayanlar Ariana ve Stolichnoyu da deneyebilir Likorde ise gul, frambuaz ve vişne gibi tatlar goruyoruz Ve boza ile ayran: Sofraları n sevilen unsurları
 
858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt