Karnabahar, kendine dünya mutfağında yer edinmiş bir zerzevat. Gözlerinizin sağlıklı olmasından tutun da karaciğerinize varana kadar bedeninize pek çok yararı bulunuyor. Kalsiyum oranının yüksek olması sayesinde ise bilhassa vegan mutfağında vazgeçilmez bir zerzevat olarak yer alıyor. Uzmanlar; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şeker sorunu olanların karnabaharı bol bol tüketmelerini öneriyor. Antioksidan içeriği sayesinde bedeni kansere karşı destekliyor. Bu kadar çok yararı olan bir zerzevatın farklı formlarda yemeğinin yapılmasına da şaşırmak gerekiyor. Öyleyse gelin, karnabaharın en sağlıklı formlarından biri olan karnabahar kısırı tanımına birlikte bakalım.
Karnabahar Kısırı
MALZEMELER
1 adet karnabahar
2-3 yaprak marul
1 tane domates
1 tane salatalık
2-3 sap yeşilsoğan
2-3 diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
1 kaşık salça
1 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Karnabaharı çiçeklerine ayırarak uygunca yıkayın.
Yıkadığınız karnabaharları sirkeli su içerisinde 10 dakika bekletin.
Sirkeli sudan çıkardıktan sonra bir sefer daha suda yıkayın. Akabinde suyu süzülene kadar süzgeçte bekletin.
İyice kuruyan karnabaharı mutfak robotu ya da blender yardımıyla ince bulgur kıvamına gelene kadar çekin.
Teflon tavaya sıvı yağı dökerek çektiğiniz karnabaharı ekleyin ve hafif pembeleşene kadar kavurun.
İçine sarımsakları rendeledikten sonra karıştırın.
1 kaşık salçayı da ekleyin ve salçayı büsbütün çekene kadar kavurmaya devam edin.
Ocaktan indirmeden çabucak önce 1 çay kaşığı kimyonu, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı kuru naneyi, 1 tatlı kaşığı sumağı ve dilediğiniz ölçüde tuzu ekleyerek uygunca harmanlayın.
Soğuması için bir kenarda bekletin.
Diğer tarafta marul yapraklarını, yeşilsoğanı ve maydanozu ince ince kıyın.
Kavrulmuş karnabahar ılıdıktan sonra tavaya yeşillikleri ekleyin ve karıştırın.
Domates ve salatalığı da doğrayarak ekleyin.
1 kaşık zeytinyağı dökün.
Yarım limonun suyunu da ek ettikten sonra düzgünce karıştırın.
İsteğe bağlı olarak limon suyu yerine nar ekşisi de kullanabilirsiniz.
Malzemeler büyük ölçüde benzerlik gösterse de tanımın içindeki yeşillik ölçüsünü ve çeşitliliğini artırarak karnabahar kısırını diyet yemeği hâline getirebilirsiniz!
MALZEMELER
1 adet orta uzunluk karnabahar
1 kaşık domates ya da biber salçası
1 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
4-5 yaprak marul
Yarım demet maydanoz
5-6 sap taze nane
Yarım demet dereotu
5-6 sap yeşilsoğan
1 kaşık zeytinyağı
Karabiber
Kimyon
Sumak
Tuz
Nar ekşisi ya da limon
Karnabaharı çiçeklerine ayırarak yıkayın.
Sirkeli su içerisinde 10 dakika kadar bekletin.
Sirkeli sudan çıkartıp uygunca duruladıktan sonra süzülüp kuruması için bir mühlet bekletin.
Rondo ya da mutfak robotuna attığınız karnabaharı, ince bulgur kıvamına gelene kadar çekin.
Kuru soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın.
Bir tencerenin içine soğan ile sarımsakları ekleyin ve az ölçüde su ile haşlayın.
Soğanlar yumuşamaya başlayınca salçayı ekleyerek kavurun.
Salça da kavrulduktan sonra çektiğiniz karnabaharı bu karışıma ekleyerek 5 dakika daha kavurun.
Damak tadınıza uygun olacak ölçüde karabiber, kimyon ve sumak ekleyin.
Ocaktan alarak soğumaya bırakın.
Diğer tarafta marul yapraklarını, maydanozu, taze naneyi, dereotunu ve yeşil soğanları ince ince kıyın.
Karnabahar soğuduktan sonra yeşillikleri içerisine dökerek karıştırın.
Tuzu ve 1 kaşık zeytinyağını da ekleyin.
Son olarak tercihinize nazaran limon suyu ya da nar ekşisini ekleyin.
Karnabaharı bu tanımda dilerseniz haşlayarak da kullanabilirsiniz.
Lezzetiyle bulgurdan yapılan kısırın tahtına aday olan karnabahar kısırının elbette yancıları da olacak. 'Kısır kuru kuru gitmez olağan.' diyenlere bir fincan taze demlenmiş çay ya da bir bardak buz üzere ayran ikram edebilirsiniz. Yanına da mis üzere konut üretimi salatalık yahut karışık lahana turşusu ile nefis bir öğün olarak sunabilirsiniz. Acıya düşkün olanlar içinse konut imali acı biber turşusu olağanüstü bir seçenek. Haydi bakalım, o vakit size afiyet olsun!