Bunları yaparsanız çocuğunuz ''OKUR''!! çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması ve bunun devamlılığı eğitim ve öğretimin iyi şekilde verilmesi açısından önemlidirbunda ebeveynlerin rolü büyüktürçocuğun önünde ebeveynlerin sergilediği tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma ve kütüphane kullanım alışkanlığını manâlı ölçüde etkilerçünkü çocukların aile üyeleriyle ilişkileri diğer insanlara nesnelere ve tüm hayata karşısında aldıkları tavırların, benimsedikleri tavır ve davranışların temelini teşkil eder Bamberger'in ebeveynlerin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırılmasında tavsiyeleri şunlardır: a)çocuğunuza yüksek sesle ve sık sık hikayeler okuyun ve anlatın b)çocuğun gereklilik ve yaşına göre evde kitaplık oluşturun c)çocuğunuza verdiğiniz harçlığın bir kısmını kitap elde etmek için harcaması konusunda eğitin d)ailece belli bir zamandan, belli bir süreyi okumaya ayırın e)çocuğunuzun okuduğu şeyler hakkından onlarla konuşun f)çocuğunuza okuduğu şeyin önemini anlatın dikkat!şu dört noktatnın bilincine varılması çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında ve kütüphane kullanımına etki eder: 1)çocukluk dönemi kişiliğin oluştuğu dönemdir 2)okuma, sağlıklı ve gelişmiş kişiliğin temel taşlarından birisidir 3)ebeveyn ve hoca çocuğa okuma alışkanlığı kazandırma ve geliştirmede aracısız sorumlu kişilerdir 4)okuma alışkanlığı oysa çocukluk döneminde kazandırlır çocuğun alaka ve ihtiyaçlarının tam belirlenmesi, yaşına ve seviyesine uygun, keşif yeteneğini geliştirecek kitapların seçilmesi, seçilen kitapların muhteva, resmetme, ciltleme, ebat kağıt kalitesi, sayfa düzeni gibi özellikerine dikkat edikmesi önemlidirkitap çocuğun hafıza, dugu ve sosyal gelişimde önemli bir uyarandırçocukların merakla okuyabilecekleri, sadece metinden oluşmayan, onların buluşçuluklarını geliştirici seviyede iyi hazır kitapların alınması ve ebevenin tutum ve davranışlarıyla çocuğu özendirme etmesi önemlidir