iltasyazilim
FD Üye
Burdur İli Yöresel Yemekleri ,Burdurun bölgesel Yemekleri,Burdurun kültürel Yemekleri,Burdur Yemekleri,Burdurun Yemek Yemek tarifleri,burdır yöresel yemek yemek tarifleri
Burdurun Yemekleri
Burdur'a has Burdur şiştadılmaya bedel bir yemektir Üstüne de Burdur il merkezinde ve ilçelerinde üretilen ceviz ezmesiolarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has süzme yoğurt ile alabalık yenebilir
Testi Kebabı:
Malzemeler:
1 kg kuşbaşı et (oğlak veya kuzu eti)
2–3 adet orta büyüklükte domates
1–2 adet sivri biber
Tereyağı
tuz, karabiber
Yapılışı
İnce ince doğranmış kuşbaşı et bir testinin içine dikkatlice boşaltılır Arkasında öteki malzemeler de eklenerek testi dikkatlice sallanır ve malzemelerin karışması sağlanır Testinin kapağı birazcık hamurla kapatılır Testi daha sonra köze gömülerek 2 saat bekletildikten sonra sıcak olarak sunulur
Ceviz Ezmesi:
Malzemeler:
1 kg ceviz
2 kg şeker
0,5 kg irmik (özel çekilmiş)
1 litre su
Yapılışı:
Bir havanda ceviz içi en ince ayrıntısına kadar dövülür İyi bir kıvam için dövme işlemi fazla güzel yapılmalıdır sonra şeker suyla karıştırılarak kaynatılır
Hazırlanan ağda ılıyınca ceviz içi ek edilir Gerisinde özel olarak çekilmiş irmik karışıma eklenir ve en ince ayrıntısına kadar yoğrulur Eğer ezme yeterince sertleşmemişse birazcık daha kaynatmakta sakınca yoktur Ceviz ezmesi, dibine azıcık pudra şekeri serpilmiş olan bir tepsiye konur ve üzerine birazcık pudra şekeri serpiştirilir ve soğuk halde ikram edilir
Gazel Böreği:
Malzemeler:
250 gr kıyma
2 3 adet patates
Maydanoz
tuz, karabiber
1 kadeh nişasta
4 bardak elenmiş un
2 bardak zeytinyağı (herhangi bir sıvı yağ da olabilir)
tuzlu, su
Yapılışı:
Önceden haşlanıp rendelenmiş patatesler, ince ince doğranan soğan ve kıyma ile ateşte hafifçe kavrulur Tuzlu biber ve maydanoz eklenir ve ocaktan indirilir Maydanozun yanmamasına itina gösterilir
daha sonra nişasta, un, sıvı yağ ve tuz karılarak hamur hazırlanır Bezelere ayrılır Kurumayacak şekilde yarım saat kadar dinlendirilir
Bu bezeler nişasta ile ince ince açılır Baklavada olduğu gibi yufkaların yarısı tepsiye yerleştirilir üzerine ılık iç eklenir İçin üstüne yağ (tereyağı yeğlenir) dökülür Kalan yufkalar da için üzerine serilir Arzu edilirse böreğin üzerine yumurta da sürülebilir Börek sacda ya da fırında pişirilerek sıcak halde sunulur
Katmer
Malzemeler:
Un
Su
Yağ (tercihen kuyruk yağı veya tereyağı)
Hazırlanışı:
Katmer, yufka ekmeğinden yapılır Katmeri yapacak olan kişi yufka için aldığı hamurdan (beze) daha büyükçe alır Yufka olarak ince bir şekilde istenilen büyüklüğe gelinceye kadar açar Açılan yufkanın üzerine oldukça çok tereyağı veya kaymak sürülür Yağlama işlemi bittikten daha sonra yufkanın ortası delinir Açılan delikten yağlanan yer içe gelecek şekilde yuvarlanır Yuvarlama yufka bitinceye değin devam eder Yuvarlama bitince oluşan halka bir kenarından koparılır Uzun ekmek yuvarlağının bir kenarı merkez olarak belirlenir, merkezin civarda sarılır Bitince bazlama yapar gibi üzerinden elle hafif hafif vurularak düzeltilir biraz da yayılması sağlanır Bu işlemler esnasında içine sürülen yağlarda bazı yerlerden yufkayı patlatarak çıkmıştır İstenilen kalınlık ve büyüklük elde edilirce ocağın üstünde olan saca götürülerek konulur Pişirici saca bağlantı eden yer pişerken üstünü benzer yağla her yerde yağlar Çevirilince öteki yüz de yağlanır Eksik ateşte ağır ağır titizlikle yakmadan iki tarafı da kızarıncaya değin pişirilir Katmerler parçalamadan bozulmadan konuklara ikram edilmek üzere sofraya sıcak sıcak servis yapılır
Keşkek
Malzemeler:
Buğday
Su
Tereyağı
Yapılışı:
Keşkeklik buğday hazırlanır Dibek taşında su ile tavlanarak (ıslatılarak) kabuğu soyuluncaya dek dövülür (Gelenekler bölümünde keşkek vurma de anlatıldığı gibi) Vurma işi bittikten sonra su yardımıyla süzülerek dövülürken karışmış olan taşı kumu temizlenir Keşkek pişirme işinde kullanılan uzun saplı keşkeklik buğdayı ezecek şekilde hazırlanan kepçeler alınarak keşkek pişirme ustaları kazanç Alev yakılır, karıştıra karıştıra buğdayları ezerek kazanın dibine yapıştırmadan, yakmadan pişirilir Kazanın ağzı kapatılarak soğumaya bırakılır
Sabahleyin su ısıtılır, dinlenmeye bırakılan keşkekten istenilen kıvamı alıncaya kadar keşkek eklenir Isıtılarak yenilecek kıvama getirilen keşkek servis tabağına konulur, tereyağından kavrularak üzerine gezdirilir Tabakta yağlanmış olan keşkek servise hazırdır *
Burdurun Yemekleri
Burdur'a has Burdur şiştadılmaya bedel bir yemektir Üstüne de Burdur il merkezinde ve ilçelerinde üretilen ceviz ezmesiolarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has süzme yoğurt ile alabalık yenebilir
Testi Kebabı:
Malzemeler:
1 kg kuşbaşı et (oğlak veya kuzu eti)
2–3 adet orta büyüklükte domates
1–2 adet sivri biber
Tereyağı
tuz, karabiber
Yapılışı
İnce ince doğranmış kuşbaşı et bir testinin içine dikkatlice boşaltılır Arkasında öteki malzemeler de eklenerek testi dikkatlice sallanır ve malzemelerin karışması sağlanır Testinin kapağı birazcık hamurla kapatılır Testi daha sonra köze gömülerek 2 saat bekletildikten sonra sıcak olarak sunulur
Ceviz Ezmesi:
Malzemeler:
1 kg ceviz
2 kg şeker
0,5 kg irmik (özel çekilmiş)
1 litre su
Yapılışı:
Bir havanda ceviz içi en ince ayrıntısına kadar dövülür İyi bir kıvam için dövme işlemi fazla güzel yapılmalıdır sonra şeker suyla karıştırılarak kaynatılır
Hazırlanan ağda ılıyınca ceviz içi ek edilir Gerisinde özel olarak çekilmiş irmik karışıma eklenir ve en ince ayrıntısına kadar yoğrulur Eğer ezme yeterince sertleşmemişse birazcık daha kaynatmakta sakınca yoktur Ceviz ezmesi, dibine azıcık pudra şekeri serpilmiş olan bir tepsiye konur ve üzerine birazcık pudra şekeri serpiştirilir ve soğuk halde ikram edilir
Gazel Böreği:
Malzemeler:
250 gr kıyma
2 3 adet patates
Maydanoz
tuz, karabiber
1 kadeh nişasta
4 bardak elenmiş un
2 bardak zeytinyağı (herhangi bir sıvı yağ da olabilir)
tuzlu, su
Yapılışı:
Önceden haşlanıp rendelenmiş patatesler, ince ince doğranan soğan ve kıyma ile ateşte hafifçe kavrulur Tuzlu biber ve maydanoz eklenir ve ocaktan indirilir Maydanozun yanmamasına itina gösterilir
daha sonra nişasta, un, sıvı yağ ve tuz karılarak hamur hazırlanır Bezelere ayrılır Kurumayacak şekilde yarım saat kadar dinlendirilir
Bu bezeler nişasta ile ince ince açılır Baklavada olduğu gibi yufkaların yarısı tepsiye yerleştirilir üzerine ılık iç eklenir İçin üstüne yağ (tereyağı yeğlenir) dökülür Kalan yufkalar da için üzerine serilir Arzu edilirse böreğin üzerine yumurta da sürülebilir Börek sacda ya da fırında pişirilerek sıcak halde sunulur
Katmer
Malzemeler:
Un
Su
Yağ (tercihen kuyruk yağı veya tereyağı)
Hazırlanışı:
Katmer, yufka ekmeğinden yapılır Katmeri yapacak olan kişi yufka için aldığı hamurdan (beze) daha büyükçe alır Yufka olarak ince bir şekilde istenilen büyüklüğe gelinceye kadar açar Açılan yufkanın üzerine oldukça çok tereyağı veya kaymak sürülür Yağlama işlemi bittikten daha sonra yufkanın ortası delinir Açılan delikten yağlanan yer içe gelecek şekilde yuvarlanır Yuvarlama yufka bitinceye değin devam eder Yuvarlama bitince oluşan halka bir kenarından koparılır Uzun ekmek yuvarlağının bir kenarı merkez olarak belirlenir, merkezin civarda sarılır Bitince bazlama yapar gibi üzerinden elle hafif hafif vurularak düzeltilir biraz da yayılması sağlanır Bu işlemler esnasında içine sürülen yağlarda bazı yerlerden yufkayı patlatarak çıkmıştır İstenilen kalınlık ve büyüklük elde edilirce ocağın üstünde olan saca götürülerek konulur Pişirici saca bağlantı eden yer pişerken üstünü benzer yağla her yerde yağlar Çevirilince öteki yüz de yağlanır Eksik ateşte ağır ağır titizlikle yakmadan iki tarafı da kızarıncaya değin pişirilir Katmerler parçalamadan bozulmadan konuklara ikram edilmek üzere sofraya sıcak sıcak servis yapılır
Keşkek
Malzemeler:
Buğday
Su
Tereyağı
Yapılışı:
Keşkeklik buğday hazırlanır Dibek taşında su ile tavlanarak (ıslatılarak) kabuğu soyuluncaya dek dövülür (Gelenekler bölümünde keşkek vurma de anlatıldığı gibi) Vurma işi bittikten sonra su yardımıyla süzülerek dövülürken karışmış olan taşı kumu temizlenir Keşkek pişirme işinde kullanılan uzun saplı keşkeklik buğdayı ezecek şekilde hazırlanan kepçeler alınarak keşkek pişirme ustaları kazanç Alev yakılır, karıştıra karıştıra buğdayları ezerek kazanın dibine yapıştırmadan, yakmadan pişirilir Kazanın ağzı kapatılarak soğumaya bırakılır
Sabahleyin su ısıtılır, dinlenmeye bırakılan keşkekten istenilen kıvamı alıncaya kadar keşkek eklenir Isıtılarak yenilecek kıvama getirilen keşkek servis tabağına konulur, tereyağından kavrularak üzerine gezdirilir Tabakta yağlanmış olan keşkek servise hazırdır *