Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Burdurun Yöresel Yemekleri

Burdurun Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Burdurun Yemekleri,Burdur yemekleri,burdurun bölgesel yemekleri nedir burdur mutfağı



İlimiz merkez ilçelerinde jurnal olarak en çok yenen yemekler: mercimek aşı ve çorbası, tarhana çorbası, etli ve zeytinyağlı kuru fasulye, yaprak sarması, nohut ve yahnisi, karnıkara, börülçe, etli patates, biber, patlıcan ve kabak dolmaları, bulgur pilavıdır Bu yemeklerin yanı sıra sofrada meşrubat olarak da en fazla yoğurt, cacık, ayran bulunur Mevsimine kadar de domates salatası, çoban salata yemek yemek masalarını süsler
Özel günlerde; ziyafetler ve nikah davetlerinde et ya da tavuk suyuyla pişirilmiş pirinç çorbası, et yemeği olarak da soğanlı kazan eti ya da pirinç pilavı üstüne büyük parça çekmeifade edilen kızarmış et suyundan pişirilmiş kaynanadenilen ve üstüne karabiber ekilmiş bulgur pilavı ikram edilir Ayrıca bu sofralara su böyreği, kabak helvası, baklava, guymak, muhallebi, sütlaç ve irmik helvası renk katar Burdurlunun bu sofrası şu tekerlemeyle özetlenir ÜÇ PİLİÇCİK SUYUNDAN ÇORBACIK ETİNDEN ÇEKMECİK BAKLAVACIK BÖREKCİK
Ayrıca bağ bahçe ve günü birlik mesire yerlerinde saç kavurması, şiş köfte, saç böreği ya da et böreği ile testi kebabı pişirilir Yine evlerde tahinli, tereyağlı ve haşgeş (haşhaş) sürtmesi katmerler yapılır Burdur'un en ünlü ve cümbür cemaat kadar belli ve sevilen mahalli yemek ve tatlıları şunlardır

Testi Kebabı: Günlük tahvil bahçelerde ve soğuk çeşme başlarında yapılan bir yemektir Ağız kısmı sıcacık bir testi yapılır Bu testinin içinde koyun etinin yağlı kaburga kısmı kuşbaşı şeklinde doğranarak, tuzlanıp konur Yiyenlerin arzusuna göre içine hem küçük temizlenmiş soğan, patates, patlıcan, yeşil biber, havuç ve domates doğranarak malzemesi tamamlanır



Etle doldurulan testi 3540 dakika kadar ateş ortasında oturtulup, etin pişmesinden daha sonra yukarıda saydığımız malzemeler içine doldurulur ve baştan ağzı kapatılarak (pak bir kumaş ile bağlanır) ateşin içine oturtulur ara sıra kulpundan tutularak silkelenir Piştikten sonra servis tabakalarına alınır ve üstüne kimyon ekilerek yenir

Burdur Şişi: Ülkemizin özellikle Adana ve Urfa taraflarında yapılan ve benzer adla anılan şişlerine benzemekle beraber, daha kısa ve ince şişlere dizilmektedir Şiş köftenin kıyması kaburga yatağı denilen et ya da sıyrıntısının kıymasına birazcık kuyruk yağı ve yalnızca tuz ilave edilir (10 kg kıymaya 300 gr kuyruk yağı) gibi Daha Sonra yoğrulur Dinlendikten sonradan şişelere takılır ve ızgara mangalında pişirilerek, pide arasında servis yapılır Şiş köftenin ala sulu olması daha makbuldür




Peynirli Pide: Ekmeklik hamur, pide haline getirilir ve ortasına boydan boya rendelenmiş taze peynirle maydanoz konarak pide boylu boyunca, iki taraftan peynirin üstüne kapatılır İnce uzun ekmek şeklinde fırına verilir Piştikten daha sonra baklava kesimi yapılarak tepsiye konur ve üstüne tahta kaşıkla tereyağı çiğ olarak erimeye bırakılır Şurup veya ayran ile sıcağı sıcağına servis yapılır


Burdur'da peynirli pide sadece kelle peyniriile yapılır ve peynirin sünmesi yağlı ve lezzetli olduğunu gösterir

Kömbe: (Çanak Ekmeği) Bucak ilçesi ve çevresinin geleneksel yemeklerinden çanak ekmeği şöyle yapılır: önce hamur açılarak içine tahin, ceviz, pekmez ya da kavrulup taşta sürtülmüş haşhaş ve yağ konarak dürülür Bu dörüm, dairesel çörek haline getirilerek leğene sıralanır Bu leğen köz halindeki ateşin sac ayağıüzerine konur Leğenin üstü diğer bir sac ile kapatılır Bu sacın üzerine de köz konur Bu Nedenle leğenin içinde yer alan gömbelerin keza alttan, hem de üstten pişirilmesi sağlanır

Guymak: Bir ölçü şeker ile iki ölçü su ocakta kayarken 12 ölçü nişasta su ile ezilip yavaş yavaş ve karıştırılarak kaynayan şekerli suya dökülür Pişerken açlık edildiği kadar tereyağı konur Karışım kaynayarak bol miktarda pişerken sürekli olarak karıştırılır Eğer yağını kusarsaguymak pişmiş demektir Pişerken ak saçlı bademler içine atılır Yayvan tabakalara konarak ılık veya soğuk olarak yenir İstenirse üstüne kaymak da konur

Ceviz Ezmesi: Bir kg irmik ve 1 kg dövülmüş ceviz bir barbar konur Öteki yandan bir kadeh su bir tencere içinde, alev üstünde ılıklaştırılır 1 kg şeker ılık su üstüne dökülerek eriyene kadar karıştırılır Şeker eriyince, irmik ve ceviz karışımı eklenerek ayrıntılarıyla karıştırılır Kıvama gelen bu karışım, pudra şekeri serpilmiş bir tepsiye dökülerek, kaşığın ters yüzü ile aynı kalınlıkta yayılır ve baklava kesimi yapılır Burdurluların hediye olarak il dışına götürdükleri tatlı çeşidinin en yaygın olanıdır


Kabak Helvası: Iri ve büyüklerinden iki adet dolmalık kabağın kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanır içinde su bulunan tepsiye aynı yönde rendelenir Rendelenmiş kabak avuç içinde sıkılır Ölçü kabı olarak su bardağı ya da kase vb kullanılır İki ölçü kabak rendesine, bir ölçü şeker ve bir nehir bardağı su konur ve hafif ateşte aynı yönde, suyunu çekene dek karıştırılır İndirmeye yakın bir zamanda bir limon veya eritilmiş limon tuzu suyu konarak, 510 dakika kaynatılır ve kıvamına gelince ateşten alınır İstenirse üstüne, soyulmuş bademler tereyağında kavrularak bolca serpiştirilir Kabak helvası yemeklerin yanı sıra keza reçel gibi de yenmektedir


Burdur Muhallebisi: 4 Kaşık pirinç unu, 2 kaşık nişasta, az bir su ile ezilip, 1 kg süt ile karıştırılır Kaynatılarak oldukça çok pişirilir Ateşten inerken dövülmüş sakız katılır Çukur ufak tabaklar ıslak bir bezle silinip, muhallebi doldurulur Muhallebi donduktan sonra, tabaklara baş aşağı boşaltılır
sonradan iki ölçü şeker, bir ölçü su ile kaynatılıp, tabaklarda bulunan muhallebilerin üstüne dökülür veya arzuya göre üstleri çeşitli reçellerle de süslenerek yenir


alıntı *
 
858,496Konular
982,192Mesajlar
30,122Kullanıcılar
sarossSon üye
Üst Alt