Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Burhan Kuzu'nun 'Tanımam' Dediği Uyuşturucu Baronunun Tahliyesi İçin Hâkim ve Savcıları Aradığı İddia Edildi

Burhan Kuzu'nun 'Tanımam' Dediği Uyuşturucu Baronunun Tahliyesi İçin Hâkim ve Savcıları Aradığı İddia Edildi
0
143

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68
s-7b2bb36c10ca321281f26c3ca35c1405e38831f3.jpg

Tahliye edildikten sonra kayıplara karışan İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti için Hâkimler Savcılar Konseyi (HSK) tarafından başlatılan soruşturma kapsamında hâkim ve savcıların tabirleri alındı. İfadelerde AKP'li Burhan Kuzu’nun Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olduğu periyotta Zindaşti’nin tahliyesi için birçok hâkim ve savcıyı aradığı öne sürüldü. Hatta Burhan Kuzu'nun aradığı bir hâkime, "Zindaşti'nin tahliyesinin Türkiye-İran bağlantıları için yararlı olabileceğini" söylediği de argüman edildi. Burhan Kuzu'nun tanımadığını söylediği Zindaşti ile birebir masada fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

s-cf211190d01a5fe1ab589e5577447b7c9653bd0f.jpg
Hakkında ‘uyuşturucu ticareti, adam öldürmek, cinayete azmettirmek ve FETÖ üyeliği’ suçlamaları bulunan İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti ve adamları yakalandıktan 6 ay sonra gece yarısı verilen bir kararla tahliye edildi. Savcı, karara acilen itiraz etti lakin Zindaşti ve 5 adamı kayıplara karıştı. 

Kamuoyundan büyük reaksiyon gören ve yargı camiasında da tartışılan karar nedeniyle Yargıçlar Savcılar Şurası (HSK) inceleme başlattı. AKP'li Burhan Kuzu nüfuzunu kullanarak Zindaşti'yi tahliye ettirmekle suçlanmıştı.

Mevzuyla ilgili hâkim ve savcıların sözleri alındı. O tabirlerde, Burhan Kuzu’nun uyuşturucu baronu Zindaşti’nin tahliyesi için birçok hâkim ve savcıyı aradığı ortaya çıktı.

Uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti kim?

s-966aa0cdc7c75137a4dda8b37bd7af38ac9fe054.jpg
Diken'den Ali Yılmaz'ın haberine nazaran, Zindaşti ismi birinci olarak, 24 Eylül 2007’de İstanbul’un Büyükçekmece kazasında düzenlenen operasyonda 75 kilo eroinle yakalanıp tutuklanmasıyla gündeme gelmişti. 

Birebir yıl ‘FETÖ’den firari Zekeriya Öz’e bir söz veren Zindaşti, tabir sonrasında ‘gizli tanık’ olma kuralıyla hür bırakılmıştı.

Zindaşti 6 Nisan 2018’de, isminin karıştığı 10 cinayet ve ‘FETÖ’ bağlantısı sebebiyle tekrar tutuklanmıştı. 

6 ay sonra 11 Eylül 2018’de dönemin İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan’ın gece yarısı verdiği bir kararla tahliye edilmişti.

Burhan Kuzu ve Zindaşti tıpkı masada

s-9421640a5d19c80ff2677647f5e20259ce3b1ba7.jpg
Zindaşti’yi nüfuz kullanarak tahliye ettirmekle suçlanan Kuzu, tez birinci ortaya atıldığında Zindaşti’yi tanımadığını söylemişti.

Daha sonra Kuzu'nun Zindaşti’yle yemek tarafken çekilmiş fotoğrafı ortaya çıkmıştı. 

Kuzu, Zindaşti’yi Türk vatandaşlığı almaya çalışan bir iş kişisi olarak tanıdığını ileri sürerek kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmişti.

Kimlerin tabirlerine başvuruldu?

s-2fbe819b27edfd43d5d0ccd1dcfdbbe317298ba6.jpg
Yargıçlar Savcılar Heyeti Zindaşti'nin tahliyesine ait yürüttüğü soruşturmada şu isimlerin tabirlerine başvurdu:

• Zindaşti soruşturmasını yürüten ve tahliyeye itiraz eden savcı: Ercan Devrim.

• Tahliye kararı veren hâkim: Cevdet Özcan

• Tahliye kararına itirazı karara bağlayan ve yine tutuklama kararı veren hâkim: Özkan Gürel

• O devir İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimi olan ve Burhan Kuzu'nun avukatının ziyaret ettiği Ersin Öztürk
‘Tutuksuz yargılansın, İran ile bağlantılar için de düzgün olur’

s-2fe62082d735f5ce41938c096d2edca20928481a.jpg
Diken'in aktardığına nazaran hala farklı bir duruşmada hizmet yapan Özkan Gürel tabirinde şunları söyledi:

“Bu kararı verdikten sonra, takip eden hafta sonu ailemle birlikte bir alışveriş merkezinde otururken cep telefonumu tanımadığım bir öbür cep telefonu numarası aradı. Açtım. Arayan kişi kendisini Burhan Kuzu olarak tanıttı. Laf konusu evrakla ilgili konuşmaya başladı. Belgedeki adam öldürme günahlarına ait ölenlerin yabancı ve kabahat bölgesinin yabancı memleket olduğunu, Türk kanunlarının uygulanmayabileceğini, Zindaşti’nin tutuksuz yargılanmasının İran ile bağlantılarımız bakımından daha yararlı olduğunu hatırladığım kadarıyla iletti. Ben kendisine belgede kararımı verdiğimi, artık benlik bir şey olmadığın izah etmeye çalıştım.

Sonraki gün mesaideydik. Adliyede bulunduğum sırada sabah saatlerinde cep telefonum arandı. Sabit bir hattan aranmıştım. Açan kişi Külliye’den aradığını, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu’nun görüşmek istediğini söyledi ve bağladı. Burhan Kuzu bana yeniden belgeyi kastederek, ‘Dosya numarasını vereyim mi’ diye sordu ve belgeyi hatırlattı. Ben kendisine, ‘Ben esasen kararı verdim, gerek yok’ diyerek geçiştirdim. ‘Numara gerekirse aslında buluruz’ dedim. Bu durumdan tekrar rahatsız olmuştum.”

İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimi Ersin Öztürk Beyefendi ile konuştum. Belgeyi o da biliyordu. Huzursuz olduğum için evrak hakkındaki fikrini sordum. O da delil durumundan bahsetti. Ben ona Burhan Kuzu’nun beni aradığını ve aramızda geçen konuşmayı aktardım. O da ‘Doğrusunu yapmışsın, rahat ol’ içerikli beni rahatlatmak maksatlı laflar söyledi.“

"Adli tatilden evvel beni de aradı"

Gürel tahliye kararı veren hâkim Cevdet Özcan’la da konuştuğunu, Kuzu’nun kendisini aramasından rahatsız olduğunu belirttiğini kaydederek şöyle devam etti: “Burhan Kuzu’dan mevzu açıldı. Bana isimli tatilden evvel Kuzu’nun kendisini de aradığını ve bu belgeyle ilgili görüştüğünü, ısrar ettiğini söyledi. Kendisinin de, ‘Hocamız, bir şey diyemiyoruz’ dediğini aktardı. Sonrasında bu aramaları kastederek ‘Sonuçta bu türlü oldu’ dedi ve tahliye kararını kastetti.”

‘Kuzu mütemadi arıyor üzerimde çok pres var’ dedi

s-0617195e20723a586c11f3cffaca3a0357414190.jpg
HSK soruşturması kapsamında sözü alınan bir gayri isim ise savcı Ercan Devrim.

Devrim tıpkı devirde Zindaşti ile ilgili soruşturmayı yürüten isim. Devrim sözünde tahliye kararı veren hâkim Özcan’ın, karar verilmeden evvel üç dört defa kendisini ziyaret ettiğini belirterek, “Bu ziyaretlerde kelam konusu soruşturma belgesinin akıbetini ve ne vakit iddianame düzenleneceğini sormuştu. Bu ısrar ve umumi itibariyle kullandığı çekingen ve mahcup lisan bende merak ve kuşku uyandırdı” dedi.

Devrim, Özcan’ın ‘tehdit edildiğini yahut kendisine şantaj yapıldığını düşündüğünü’ söyleyerek şöyle konuştu: “Böyle bir şey olup olmadığını son gelişinde kendisine sordum. Bana ‘Üzerimde çok basınç var, basınç yapıyorlar’ dedi. Nereden olduğunu sorduğumda, ‘Ankara’dan Burhan Kuzu daima arıyor’ şeklinde yanıtladı. Ben kendisine soruşturmanın yakın vakitte sonuçlanmayacağını söylediğimde, benden tutukluluk gözden geçirme taleplerinin kendisine düşürülmemesini rica etti. Ben de yazı işlerine bu cihette talimat verdim.”

Tahliye kararına çok şaşırdığını belirten Devrim şöyle devam etti: “Tahliye tarihinde, evraktaki mevcut delil durumu ve münhasıran Zindaşti’nin üzerine atılı suçlamaları düşündüğümde tahliye kararına çok şaşırdım. Hatırladığım kadarıyla tahliye de geç saatlerde olmuştu. Hâkim Cevdet Özcan daha evvel bu evrakta tutukluluğun devamına karar vermişti. Belgeyi biliyordu. Karara şaşırdım ve kuşku duydum.”

‘Yanımda emrivaki halde telefonunu çıkararak Burhan Kuzu’yu aradı‘

s-9752b87c28379201ca4efd859665dd9b128bfa3a.jpg
Tabirine başvurulan bir vesair isim, tahliye kararı çıktığında İstanbul 7. Sulh Ceza hâkimi, Mart 2019’dan bu yana ise Bakırköy Adliyesi’nde ağır ceza duruşması yöneticisi olarak hizmet yapan Hâkim Ersin Öztürk.

Öztürk sözünde şu malumatları verdi:

“Bu evrakta tutuklu bulunan şüphelilerin tahliyesine karar verildiğini şaşırarak medya vasıtasıyla öğrendim. Dosyada çokça delil ve kuvvetli kabahat kuşkusu vardı. 6. Sulh Ceza Hâkimliği’nce evrak ele alınmadan evvel, Burhan Kuzu’nun avukatı en az 3-4 defa benimle görüşmek istemişti. Hatırladığım kadarıyla ismi Mehmet İlik’ti. Kendisiyle görüşmek istemedim, ama en ahir çat kapı odama girmesi sebebiyle görüşmek durumunda kaldım. Bu kişi laf konusu itirazı kıymetlendirecek 6. Sulh Ceza hkiminin hangi kanattan olduğunu sordu. Ben kendisine bir karşılık vermedim ve geçiştirmeye çalıştım. Adaletli bir insan olduğunu evrak ne ise ona nazaran karar verileceğini söyledim. Yanımda emrivaki halde telefonunu çıkararak Burhan Kuzu’yu aradı ve beni görüştürmek istedi. Telefona karşılık verilmemesi nedeniyle rastgele bir görüşme gerçekleşmedi. Ben işim olduğunu söyleyerek kendisiyle görüşmeye devam etmedim.”

Tahliye kararı veren hâkim: ‘Kuzu beni de aradı, kimseden para almadım’

s-22a074c32e6db4379ffe880d044073fc02af480c.jpg
HSK soruşturmasına yazılı olarak savunmasını sunan, tahliye kararı sonrası Erzurum Adliyesi’nde görevlendirilen hkim Cevdet Özcan ise tahliye kararı öncesi Burhan Kuzu’nun kendisini de birkaç defa aradığını belirtti.

Kuzu’nun kendisini aradığı haberini savcı Devrim’le de paylaştığını kaydeden Özcan, tahliye süreci için para aldığı argümanını ise kesin bir lisanla yalanladı. Özcan, rüşvete aracılık ettiği belirtilen iki avukatı hiç tanımadığını, parayı aldığı belirtilen Kapalıçarşı’ya ise hiç gitmediğini söyledi.

‘Herhangi bir biçimde bir maddi menfaat sağlamadığını’ belirten Özcan, kendisine kumpas kurulduğunu öne sürdü.

Özcan'ın 3.5 milyon dolar rüşvet aldığı öne sürülmüş ve hakkında dava açılmıştı.

Zindaşti'nin suçlandığı cinayetler

s-3333e50aa8920dd367e6e12cb6d3a395872e64dc.jpg

• Yunanistan’da 2 ton 100 kilo uyuşturucunun yakalanmasından sonra 14 Haziran 2014’de İstanbul’a gelerek en son Zindaşti ile görüşen İran asıllı Esfandiyar Ridi kayıplara karıştı. Öldürüldüğü düşünülüyor.

• Polis tarafından al bültenle aranan Yavuz Koç, 4 Mayıs 2016 günü Dubai’de 2 tetikçi tarafından öldürüldü. Zindaşti tarafından öldürüldüğü tez ediliyor.

• 30 Nisan 2017’de Maslak’ta İranlı asıllı İngiliz vatandaşı işadamı Saeel Karimian silahı taarruza uğradı. Düzenlenen taarruzda işadamı Karimian ile yanında bulunan Kuveytli iş ortağı Muhammed El Muhtari, öldürüldü. Yapılan çalışmalarda cinayette 3 kişi bölge almıştı. İkisi tetikçi biri ise şofördü. Aracı kullanan kişi Zindaşti’nin adamlarından Ali K. çıktı. Tetikçilerin yurt dışına kaçtığı hadisede Ali K. hala yakalanamadı.

• Zindaşti tahliye edildikten sonra kayıplara karıştı. Yurt dışına kaçtığı ileri sürülen Zindaşti’nin tahliyesinden sonra da İstanbul’da işlenen cinayetlerde rol aldığı belirtiliyor. Bu tezlere nazaran Zindaşti İstanbul’da iki başka cinayetin de buyruğunu verdi.

• Kadıköy Bağdat Caddesi 7 Nisan 2019’ da Zindaşti’nin kızı ve şoförünün öldürülmesi evrakında azmettirici olarak aranan İlhan Ünğan silahlı hücuma uğradı. Ünğan, hayatını kaybetti. Bu cinayetle ilgili Zindaşti’nin avukatı İlker Dağlı ve vukuat sırasında Ünğan’ın yanında olan Tolga Hakan Ceyhan aranıyor.
HaberTürk ve Diken

858,465Konular
981,138Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt