iltasyazilim
FD Üye
bursa yemekleri,bursa bölgesel yemekleri,bursa yemek yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa'nın bölgesel yemek tarifleri
BURSA YÖRESEL YEMEKLER
Osmanlı kültürünün oluşturduğu varlıklı Bursa Mutfağı, günümüz Türk Mutfağına hediye ettiği birkaç yemek ve tatlı ile tanınmaktadır Bunlar İskender Kebap, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve Mihalıç Peyniri'dir
İskender Kebabı
Türkiye'nin dört bir yanında belli kebaplardan biridir XIX yüzyılın sonlarına dürüst Bursalı İskender Sanatçı kadar yapılmaya başlanmıştır Döner Kebap, öteki ızgara etlerle, küçük küçük kesilen ince pidelerin üzerine yayılarak yoğurt, tereyağlı salça ile servis edilmesinden oluşan çok lezzetli bir yemektir Bursa'ya, daha sonra tüm Türkiye'ye yayılmıştır
İnegöl Köftesi
XIX yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri ufak ızgara köfte, 1930'larda Bursa'da Mustafa Besler kadar açılan dükkanda İnegöl Köftesiadıyla satılmaya başlanmıştır Bu nefis köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir
Kemalpaşa Tatlısı
Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930'lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 34 cm çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir sonra torbalar halinde satışa sunulur Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür
Mihaliç Peyniri
Bursa'nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile üretim edilir Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır
Kestane Şekeri
Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa'nın karakteristik tatlılarındandır
Bursa ilinin tatları ve aşina yiyecekleri haricen da şunlar vardır:
ÇORBALAR
Tarhana Çorbası, Büyükbaba Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) ,Sipsi, Balık Çorbası,Hamur Tutma Çorbası , Oğmaç Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ
Etli Kereviz , Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması
ETLİ YEMEKLER
Mumbar Dolması ,Ciğer Sarması ,Damat Paçası
TATLILAR
Sütlü Kabak,Cennet Künkü , Dilber Dudağı
HAMUR İŞLERİ
Cevizli Lokum ,Söble ,Yufkalı Paça *
BURSA YÖRESEL YEMEKLER
Osmanlı kültürünün oluşturduğu varlıklı Bursa Mutfağı, günümüz Türk Mutfağına hediye ettiği birkaç yemek ve tatlı ile tanınmaktadır Bunlar İskender Kebap, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve Mihalıç Peyniri'dir
İskender Kebabı
Türkiye'nin dört bir yanında belli kebaplardan biridir XIX yüzyılın sonlarına dürüst Bursalı İskender Sanatçı kadar yapılmaya başlanmıştır Döner Kebap, öteki ızgara etlerle, küçük küçük kesilen ince pidelerin üzerine yayılarak yoğurt, tereyağlı salça ile servis edilmesinden oluşan çok lezzetli bir yemektir Bursa'ya, daha sonra tüm Türkiye'ye yayılmıştır
İnegöl Köftesi
XIX yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri ufak ızgara köfte, 1930'larda Bursa'da Mustafa Besler kadar açılan dükkanda İnegöl Köftesiadıyla satılmaya başlanmıştır Bu nefis köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir
Kemalpaşa Tatlısı
Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930'lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 34 cm çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir sonra torbalar halinde satışa sunulur Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür
Mihaliç Peyniri
Bursa'nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile üretim edilir Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır
Kestane Şekeri
Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa'nın karakteristik tatlılarındandır
Bursa ilinin tatları ve aşina yiyecekleri haricen da şunlar vardır:
ÇORBALAR
Tarhana Çorbası, Büyükbaba Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) ,Sipsi, Balık Çorbası,Hamur Tutma Çorbası , Oğmaç Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ
Etli Kereviz , Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması
ETLİ YEMEKLER
Mumbar Dolması ,Ciğer Sarması ,Damat Paçası
TATLILAR
Sütlü Kabak,Cennet Künkü , Dilber Dudağı
HAMUR İŞLERİ
Cevizli Lokum ,Söble ,Yufkalı Paça *