Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Burunun Kemiği Eğriliği Septum Deviasyon

Burunun Kemiği Eğriliği Septum Deviasyon
0
112

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Septum Deviasyon Burunun Kemiği Eğriliği

Septum Deviasyonu(SD) Nedir: SD burun boşluğunu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bolmenin bir tarafa ya da bazen her iki tarafa doğru eğilmesidir

Neden Oluşur: SD, buruna gelen darbeler, duşme veya yuz kemiklerinin gelişmesi sırasında kemiklerin biribiriyle orantısız buyumesi sonucu oluşur

Hangi Şikayetleri Oluşturur: SD'nin en fazla oluşturduğu şikayet burun tıkanıklığıdır Burun tıkanıklığı geceleri daha fazla hissedilebilir Aynı zamanda horlama, cabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, oksuruk gibi şikayetlerde hastayı rahatsız edebilir

Ne Sakıncaları Vardır: SD yaptığı burun tıkanıklığı sonucu hastanın rahat nefes almasını engeller Ayrıca ozellikle geceleri ağızdan nefes alma nedeni ile solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz ve farenjitin ortaya cıkışını kolaylaştırır Sinuslerin normal calışmasını engelleyerek sinuzite, oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol acabilir Ozellikle ileri yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı icin akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına neden olabilir

Nasıl Tedavi Edilir: Burun ici bolme coğu kimsede duz olmadığı icin hastaya rahatsızlık vermeyen hafif derecedeki deviasyonların tedavisi gerekmez Ancak problem oluşturan deviasyonlar tedavi edilmelidir ve bunun da tek yolu ameliyattır

Ameliyat Nasıl Yapılır: SD ameliyatında kemik ve kıkırdaktaki eğri kısımların duzeltilmesi işlemi yapılır Duzeltilemeyecek kadar eğri kısımlar dışarı cıkartılır Bazen dışarı cıkarılan kıkırdakların bir kısmı duzeltilerek yerine konur Ameliyat hem lokal anestezi hem de genel anestezi ile yapılabilir Ameliyattan sonra burun icine tampon konur Burun icinden calışıldığı icin dışarıda herhangi bir ameliyat izi olmaz Bu ameliyat son zamanlarda endoskopik yontem (goruntulu yontem) ile de yapılmasına rağmen sadece septum deviasyonu olan hastalarda mutlaka gerekli değildir

Ameliyat Hasta İcin Zor mudur: SD ameliyatı, ameliyat tekniğindeki son grelişmeler ile kolay bir ameliyat olarak kabul edilir Ancak yine de bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır Hem lokal hemde genel anestezi bazı riskler taşımaktadır Ancak bu da son derece azalmış bir risktir Ameliyat suresi değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat olarak kabul edilir Ameliyat sonunda hastanın burnuna tampon konur ve bu tamponlar yaklaşık 48 saat yerinde bırakılır Tamponlar baş ağrısı ve uyuma zorluğu yapabilir Tamponlar cıktıktan sonra hasta normal hayatına devam eder

Ameliyatta Ne Gibi Sorunlar Cıkabilir: SD ameliyatı komplikasyon oranı son derece duşuk bir ameliyattır Nadiren burun icindeki bolmede hasta icin herhangi bir sakınca yaratmayan delik oluşabilir Burun bolmesinden aşırı miktarda kemik ve kıkırdak cıkartılırsa burun sırtında bir cokme oluşabilir

Alıntı

858,496Konular
981,633Mesajlar
29,719Kullanıcılar
Gozcuk33Son üye
Üst Alt