Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurbanda kesilecek kurbanlıklar için buzlukta yer ayarlamak için gereken hazırlıklar yapılmaya başlandı. Kurban bayramında kesilen etleri dondurucularda bozulmadan uzun süre etleri nasıl muhafaza edilir. İşte detaylar:
Kurban bayramı 19 temmuz aralık pazartesi günü itibariyle başlıyor. Kurbanda kesilen etlerin dağıtma işlemi bittikten sonra nasıl saklanması gerektiği en çok merak edilen sorular arasında yerini aldı. Kurban etini buzlukta bozulmadan muhafaza etmek pişirmek kadar önemlidir. Et israfını önlemek ve etleri doğru şekilde saklamak için birkaç püf noktasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kurbanlık etin parçaları gerektiği gibi ayırdıktan sonra bozulmaması ve tazeliğini koruması için buzlukta saklamak gerekir.
- Kurban etleri sıcak ve taze olduğu için bir süre dinlendirdikten sonra buzluğa atmakla daha doğru olur.
- Daha yeni kesilen etleri direk buzluğa atarsanız etler çok hızlı bir şekilde bozulur.
- Kurbandan kesilen büyük parçaları iç kısımlarında hemen donma gerçekleşmeyeceği için koymadan dışarıda gerektiği gibi orta parçalara ayırın ve dinlendirdikten sonra buzluğa yerleştirin.
- Taze eti buzluğa atmak etin sertleşmesine ve tadının bozulmasına da neden olur. Etler yaklaşık 12 saat sonra etlerin dinlenip olgunlaştıktan sonra tüketmek gerekir.
BUZLUKTA ET NASIL NE KADAR SÜRE SAKLANIR?
Kıyma: Kıyma olarak çektiğiniz etleri buzlukta uzun süre saklamak istiyorsanız ilk önce ayrı olarak buzdolabı poşetlerine güzelce yerleştirmeniz gerekir. Böylelikle yemek yapacağınız zaman tek poşet çıkarıp açmış olursunuz.
Buzlukta üst üste yerleştirdiğiniz kıymaların raf ömrü yaklaşık 5-8 aydır.
Kuşbaşı: Kuşbaşı olarak doğradığınız etleri tek kullanımlık olacak şekilde poşetlere yerleştirip dondurucuya atabilirsiniz.
Kuşbaşı doğranmış etlerin buzlukta saklama süresi yaklaşık 12 aydır.
Köfte: Kurban bayramından ayırdığınız etleri çektirip köfte olarak buzlukta saklamak için bir plastik kaba ya da varsa plastik tabağa tek tek dizin. Dizdikten sonra kapağını kapatın ve buzluğa yerleştirin.
Parça etler: Buzlukta saklamak istediğiniz büyük parça etleri inceltmek isterseniz dövme bıçağıyla biraz dövebilirsiniz. Dövdükten sonra buzdolabı poşetlerine güzelce yerleştirin ve buzluğa atın.
Parça etlerin raf ömrü yaklaşık 10 aydır.
Kemikli etler: Kurbandan çıkan kemikleri değerlendirmek için öncelikle fırında kızartın. Daha sonra soğumaya bırakın. Kemikler soğuduktan sonra sağlam poşetlere koyup dondurucuya yerleştirin.
Ardından yemeklere ve çorbalara kullanarak ortaya çok lezzetli yemekler çıkarabilirsiniz. Buzlukta kemikleri saklama süresi yaklaşık 8 aydır.