C vitamini iceren yiyeceklere ve takviyelere karşı alerjik olmanız, C vitaminine alerjik olduğunuz anlamına gelmez
C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir ve insan vucudunun ihtiyac duyduğu temel bir besindir C vitamini takviyelerine alerjik olan bircok insan aslında o takviyelerde bulunan katkı maddelerine karşı alerjiktir Siz de C vitamini deposu olan portakal gibi turuncgillere karşı alerjik olabilirsiniz Ancak unutulmamalıdır ki genelde bu alerjiye sebep olan madde C vitamini değil, sitrik asittir
İnsanlar genellikle C vitamini alerjisini sitrik asit alerjisiyle karıştırır Sitrik asit, bircok besine ekşi tat veren bir maddedir Greyfurt, portakal, limon ve misket limonu yuksek miktarda sitrik asit iceren besinlere ornek olarak gosterilebilir Eğer vucudunuz portakal veya greyfurt gibi besinlere olumsuz bir tepki veriyorsa, sitrik asit alerjisine sahip olabilirsiniz
Sitrik asit ve C vitamini takviyeleri genel sağlığınız icin bir zorunluluk değildir ve bu maddelerden uzak durmanız oldukca kolaydır
Ancak vucut bu vitamini uretemediği icin, tuketilen besinlerin yardımıyla C vitamini almak bir zorunluluktur C vitamininin doku gelişmesi ve onarımı gibi konularda cok onemli bir rol oynadığı da unutulmamalıdır
Neden C vitamini takviyelerine alerjim olmasına rağmen c vitaminine alerjim yok?Doğal C vitamini (askorbik asit) ve C vitamini takviyeleri arasında belirli farklar var C vitamini takviyeleri, kimyasal yapısı itibariyle C vitamini ile benzerlik gosterse de, bircok C vitamini takviyesi C vitamini iceren besinlerde bulunan diğer maddeleri icerse de askorbik asit bu maddeleri icermez
C vitamini takviyeleri askorbik asit dışında bircok bileşen icerebilir Vitamin takviyeleri genellikle alerjilere sebep olabilecek bağlayıcı ve doldurucu maddeler icerirler Buna rağmen C vitamini takviyelerinin sebep olduğu alerjiler pek sık gorulmez, eğer alerjik belirtilere sahipseniz bir doktor kontrolune girmeniz son derece onemlidir
C vitamini takviyesi kaynaklı oluşabilecek alerjilerin belirtileri aşağıdaki gibidir:
• Ağızda karıncalanma veya kaşınma
• Kurdeşen
• Egzama
• Şişlikler
• Hırıltı
• İshal ile birlikte karın ağrıları
• Mide Bulantısı
• Kusma
Şiddetli alerjik tepki (Anafilaksi)Şiddetli alerjik tepki (anafilaksi) duşuk tansiyon, nefes alma zorlukları ve hızlı nabız gibi sonuclara yol acabilecek şiddetli bir komplikasyondur Eğer C vitamini haplarınızın sizde alerjiye yol actığından şupheleniyorsanız, o hapları kullanmayı bırakın Ayrıca vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmiş besinleri tuketirken de son derece dikkatli olmanızda fayda var Meyve suları ve kahvaltılık gevrekler askorbik asit bakımından zenginleştirilmiş olabilir
Beslenme duzeniC vitamini beslenme yoluyla vucuda kazandırılmalıdır, cunku insan vucudu C vitamini uretemez C vitamini dokuların gelişmesi ve onarılmasında cok onemli bir rol oynar C vitamini vucudunuzu oksidatif stresten koruyan ve hastalık riskinizi azaltan onemli bir antioksidandır Dengeli ve ceşitli beslenme gunluk C vitamini ihtiyacınızın karşılanmasını sağlayan en onemli etken
Meyve ve sebzeler en onemli C vitamini kaynakları En yuksek oranda C vitamini bulunduran meyveleri sıralayalım:
• Turuncgiller (portakal veya greyfurt gibi)
• Kantalup
• Uzum ve benzeri meyveler
• Karpuz
• Mango
• Papaya
Turpgiller (brokoli, bruksel lahanası ve karnabahar gibi), biberler (bir arnavutbiberi bir portakaldan daha fazla C vitamini icerir), yapraklı yeşil sebzeler, domates ve patates C vitamini bakımından zengin sebzelerden
C vitamini bakımından zengin besinler ciğ ya da iyi pişmemiş olarak tuketilmeli Besinlerinizi mikrodalga veya buhar ile pişirmek ve kısa zaman icinde tuketmek sizin yararınıza olacaktır
Sitrik asit alerjisine sahip hastalar da C vitamini ihtiyaclarını karşılamak icin aşağıdaki C vitamini bakımından zengin ve sitrik asit icermeyen besinleri tuketebilirler:
• Arnavutbiberi
• Brokoli
• Bruksel Lahanası
• Lahana
• Karnabahar
• Patates ve tatlı patates
Sitrik asit alerjisine sahip hastalar turuncgiller sınıfına ait portakal, limon, misket limonu ve mandalina gibi meyvelerden uzak durmalılar Sitrik asit sadece turuncgillerde değil, neredeyse butun meyvelerde bulunur Sitrik asit ayrıca besin maddelerinde, meşrubatlarda ve ev yapımı urunlerde de sıklıkla bulunur Bu yuzden tukettiğiniz besinlerin icindekiler listesini dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz
C vitamini bircok sağlıklı meyve ve sebzeyi tuketmenizi yararlı kılan onemli bir antioksidandır Besin takviyeleri konusunda daha ayrıntılı bilgi icin yorum yazın
C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir ve insan vucudunun ihtiyac duyduğu temel bir besindir C vitamini takviyelerine alerjik olan bircok insan aslında o takviyelerde bulunan katkı maddelerine karşı alerjiktir Siz de C vitamini deposu olan portakal gibi turuncgillere karşı alerjik olabilirsiniz Ancak unutulmamalıdır ki genelde bu alerjiye sebep olan madde C vitamini değil, sitrik asittir
İnsanlar genellikle C vitamini alerjisini sitrik asit alerjisiyle karıştırır Sitrik asit, bircok besine ekşi tat veren bir maddedir Greyfurt, portakal, limon ve misket limonu yuksek miktarda sitrik asit iceren besinlere ornek olarak gosterilebilir Eğer vucudunuz portakal veya greyfurt gibi besinlere olumsuz bir tepki veriyorsa, sitrik asit alerjisine sahip olabilirsiniz
Sitrik asit ve C vitamini takviyeleri genel sağlığınız icin bir zorunluluk değildir ve bu maddelerden uzak durmanız oldukca kolaydır
Ancak vucut bu vitamini uretemediği icin, tuketilen besinlerin yardımıyla C vitamini almak bir zorunluluktur C vitamininin doku gelişmesi ve onarımı gibi konularda cok onemli bir rol oynadığı da unutulmamalıdır
Neden C vitamini takviyelerine alerjim olmasına rağmen c vitaminine alerjim yok?Doğal C vitamini (askorbik asit) ve C vitamini takviyeleri arasında belirli farklar var C vitamini takviyeleri, kimyasal yapısı itibariyle C vitamini ile benzerlik gosterse de, bircok C vitamini takviyesi C vitamini iceren besinlerde bulunan diğer maddeleri icerse de askorbik asit bu maddeleri icermez
C vitamini takviyeleri askorbik asit dışında bircok bileşen icerebilir Vitamin takviyeleri genellikle alerjilere sebep olabilecek bağlayıcı ve doldurucu maddeler icerirler Buna rağmen C vitamini takviyelerinin sebep olduğu alerjiler pek sık gorulmez, eğer alerjik belirtilere sahipseniz bir doktor kontrolune girmeniz son derece onemlidir
C vitamini takviyesi kaynaklı oluşabilecek alerjilerin belirtileri aşağıdaki gibidir:
• Ağızda karıncalanma veya kaşınma
• Kurdeşen
• Egzama
• Şişlikler
• Hırıltı
• İshal ile birlikte karın ağrıları
• Mide Bulantısı
• Kusma
Şiddetli alerjik tepki (Anafilaksi)Şiddetli alerjik tepki (anafilaksi) duşuk tansiyon, nefes alma zorlukları ve hızlı nabız gibi sonuclara yol acabilecek şiddetli bir komplikasyondur Eğer C vitamini haplarınızın sizde alerjiye yol actığından şupheleniyorsanız, o hapları kullanmayı bırakın Ayrıca vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmiş besinleri tuketirken de son derece dikkatli olmanızda fayda var Meyve suları ve kahvaltılık gevrekler askorbik asit bakımından zenginleştirilmiş olabilir
Beslenme duzeniC vitamini beslenme yoluyla vucuda kazandırılmalıdır, cunku insan vucudu C vitamini uretemez C vitamini dokuların gelişmesi ve onarılmasında cok onemli bir rol oynar C vitamini vucudunuzu oksidatif stresten koruyan ve hastalık riskinizi azaltan onemli bir antioksidandır Dengeli ve ceşitli beslenme gunluk C vitamini ihtiyacınızın karşılanmasını sağlayan en onemli etken
Meyve ve sebzeler en onemli C vitamini kaynakları En yuksek oranda C vitamini bulunduran meyveleri sıralayalım:
• Turuncgiller (portakal veya greyfurt gibi)
• Kantalup
• Uzum ve benzeri meyveler
• Karpuz
• Mango
• Papaya
Turpgiller (brokoli, bruksel lahanası ve karnabahar gibi), biberler (bir arnavutbiberi bir portakaldan daha fazla C vitamini icerir), yapraklı yeşil sebzeler, domates ve patates C vitamini bakımından zengin sebzelerden
C vitamini bakımından zengin besinler ciğ ya da iyi pişmemiş olarak tuketilmeli Besinlerinizi mikrodalga veya buhar ile pişirmek ve kısa zaman icinde tuketmek sizin yararınıza olacaktır
Sitrik asit alerjisine sahip hastalar da C vitamini ihtiyaclarını karşılamak icin aşağıdaki C vitamini bakımından zengin ve sitrik asit icermeyen besinleri tuketebilirler:
• Arnavutbiberi
• Brokoli
• Bruksel Lahanası
• Lahana
• Karnabahar
• Patates ve tatlı patates
Sitrik asit alerjisine sahip hastalar turuncgiller sınıfına ait portakal, limon, misket limonu ve mandalina gibi meyvelerden uzak durmalılar Sitrik asit sadece turuncgillerde değil, neredeyse butun meyvelerde bulunur Sitrik asit ayrıca besin maddelerinde, meşrubatlarda ve ev yapımı urunlerde de sıklıkla bulunur Bu yuzden tukettiğiniz besinlerin icindekiler listesini dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz
C vitamini bircok sağlıklı meyve ve sebzeyi tuketmenizi yararlı kılan onemli bir antioksidandır Besin takviyeleri konusunda daha ayrıntılı bilgi icin yorum yazın