Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi en popüler olanlarını bildiğimiz turunçgilleri birçoğumuz sadece içerdikleri C vitamini ile tanıyoruz değil mi?
Artık fonksiyonel gıda kavramı içerisinde değerlendirilen turunçgiller, aynı zamanda folat ve karotenoidlerin de iyi kaynaklarıdır.
Turunçgil flavonoidleri:
Flavonoidler, meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan bir kimyasallar gruptur.
Anti-karsinojen, anti-viral, anti-oksidan ve anti-alerjik özelliktedir.
Turunçgil limonoidleri:
Turunçgil limonoidleri onlarda acı tada sebep olan iki maddeden biridir.
Kansere karşı koruyucu özelliktedir
Turunçgil esansiyel yağları:
Turunçgil esansiyel yağları genel olarak meyve kabuklarından presleme yoluyla üretilen yağlardır. Ayrıca meyve dokusu içerisinde de esansiyel yağlar bulunmaktadır.
Hem karsinojenlere karşı inhibitör hem de detoksifikasyon enzim aktivitesini artırıcı moleküllerdir.
Glukarik asit:
Glukarik asit, organik meyve asitidir. Diğer yaygın isimleri sakkarik asit, D-glikosakkarik asit, d-tetrahidroksiadipik asit ve glukarattır.
Kolesterol kontrolünde etkendir.
Turunçgil fiber ve pektini:
Diyet fiberi, insan sindirim sistemine dayanıklı, bitki hücresi iskelet materyali artıkları olarak ya da insan sindirim enzimlerine karşı dayanıklı bitki polisakkaritleri ve lignini olarak tanımlanmıştır. Pektin, selüloz, hemiselüloz ve iz miktarlarda lignin diyet fiberinin ana bileşenlerini oluşturur.
Turunçgiller pektin’in en önemli kaynaklarındandır. Özellikle iç kabuğun beyaz dokusu pektince çok zengindir.
Barsak sağlığı ve lipit metabolizmasında çok olumlu fonksiyonlar gösterirler.
Diğer adı askorbik asit olan C vitamini biyolojik fonksiyonların çeşitliliğinde önemli bir rolü olan ve fazlası idrarla atılan bir maddedir.
Bağ dokusu oluşumu ve yaraların iyileşmesi için gereklidir.
Kemik oluşumu ve sağlığı için de gereklidir.
Epinefrin hormonuna cevap olarak oluşan vasküler basıncın dengelenmesini sağlar.
Dişeti sağlığı için önemlidir.
C vitamini kanserojen nitrosaminlerin oluşmasını engeller.
Benzer şekilde, C vitamini antioksidan özelliğinden dolayı bazı kimyasalların oksitlenmiş kanserojen formlarına dönüşmesini de engellemektedir.
Ayrıca bilinenin aksine C vitamininin soğuk algınlığını önleyemediği fakat hastalık şiddetini ve süresini azalttığı belirlenmiştir.
——
-
C vitamin içeren besinler:
Portakal, greyfurt, mandalina, limon -
Kivi -
Kavun -
Çilek -
Yaban mersini -
Kuşburnu -
Maydanoz -
Ispanak -
Taze rezene -
Yeşil biber -
Kırmızı biber -
Kırmızı lahana -
Domates -
Tere -
Roka -
Karnabahar -
Turp -
Papaya -
Brokoli -
Taze fasulye -
Tatlı patates -
Bezelye -
Soğan