Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

C Vitamini Dosyası

C Vitamini Dosyası
0
130

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi en popüler olanlarını bildiğimiz turunçgilleri birçoğumuz sadece içerdikleri C vitamini ile tanıyoruz değil mi?

Artık fonksiyonel gıda kavramı içerisinde değerlendirilen turunçgiller, aynı zamanda folat ve karotenoidlerin de iyi kaynaklarıdır.

Turunçgil flavonoidleri:

Flavonoidler, meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan bir kimyasallar gruptur.

Anti-karsinojen, anti-viral, anti-oksidan ve anti-alerjik özelliktedir.

Turunçgil limonoidleri:

Turunçgil limonoidleri onlarda acı tada sebep olan iki maddeden biridir.

Kansere karşı koruyucu özelliktedir

Turunçgil esansiyel yağları:

Turunçgil esansiyel yağları genel olarak meyve kabuklarından presleme yoluyla üretilen yağlardır. Ayrıca meyve dokusu içerisinde de esansiyel yağlar bulunmaktadır.

Hem karsinojenlere karşı inhibitör hem de detoksifikasyon enzim aktivitesini artırıcı moleküllerdir.

Glukarik asit:

Glukarik asit, organik meyve asitidir. Diğer yaygın isimleri sakkarik asit, D-glikosakkarik asit, d-tetrahidroksiadipik asit ve glukarattır.

Kolesterol kontrolünde etkendir.

Turunçgil fiber ve pektini:

Diyet fiberi, insan sindirim sistemine dayanıklı, bitki hücresi iskelet materyali artıkları olarak ya da insan sindirim enzimlerine karşı dayanıklı bitki polisakkaritleri ve lignini olarak tanımlanmıştır. Pektin, selüloz, hemiselüloz ve iz miktarlarda lignin diyet fiberinin ana bileşenlerini oluşturur.

Turunçgiller pektin’in en önemli kaynaklarındandır. Özellikle iç kabuğun beyaz dokusu pektince çok zengindir.

Barsak sağlığı ve lipit metabolizmasında çok olumlu fonksiyonlar gösterirler.

Diğer adı askorbik asit olan C vitamini biyolojik fonksiyonların çeşitliliğinde önemli  bir rolü olan ve fazlası idrarla atılan bir maddedir.

Bağ dokusu oluşumu ve yaraların iyileşmesi  için gereklidir.

Kemik oluşumu ve sağlığı için de gereklidir.

Epinefrin hormonuna cevap olarak oluşan vasküler basıncın dengelenmesini sağlar.

Dişeti sağlığı için önemlidir.

C vitamini kanserojen nitrosaminlerin oluşmasını engeller.

Benzer şekilde, C vitamini antioksidan özelliğinden dolayı bazı kimyasalların oksitlenmiş kanserojen formlarına dönüşmesini de engellemektedir.

Ayrıca bilinenin aksine C vitamininin soğuk algınlığını önleyemediği fakat hastalık şiddetini ve süresini azalttığı belirlenmiştir.

——

  • C vitamin içeren besinler:

    Portakal, greyfurt, mandalina, limon

  • Kivi

  • Kavun

  • Çilek

  • Yaban mersini

  • Kuşburnu

  • Maydanoz

  • Ispanak

  • Taze rezene

  • Yeşil biber

  • Kırmızı biber

  • Kırmızı lahana

  • Domates

  • Tere

  • Roka

  • Karnabahar

  • Turp

  • Papaya

  • Brokoli

  • Taze fasulye

  • Tatlı patates

  • Bezelye

  • Soğan

 

Similar threads

C vitamini iceren yiyeceklere ve takviyelere karşı alerjik olmanız, C vitaminine alerjik olduğunuz anlamına gelmez C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir ve insan vucudunun ihtiyac duyduğu temel bir besindir C vitamini takviyelerine alerjik olan bircok insan aslında o takviyelerde bulunan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
88
Alkali gıdalar genellikle vucuttaki pH dengesini koruyan sağlıklı besinlerdir Ancak asitli gıdalar, vucuttaki homeostaz dengesini korumak icin bloke edilmesi gereken asidik yan urunlerin oluşmasına sebep olur Bir besinin icerdiği asit miktarı, vucudunuza girdiğinde oluşturduğu pH dengesiyle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
77
Armut:Sulu ve tatlı bir meyve olan armut yemeklerden önce tüketilmelidir. Zengin karoten içeriği nedeniyle sarı, yeşil renge sahiptir. A, B1,B2,B3,B6ve C vitamininden zengindir. Ayva:Altın sarısı renginde hoş kokulu bir meyve olan ayva A ve B vitaminleri, yüksek miktarda potasyum ile tanin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
C vitamini ; Başlıca sebze ve meyvelerde bulunan temel bir besindir Vücutta kemik, kan damarı ve cildi oluşturmak ve sürdürmek için C vitamini gerekir C vitamini, suda çözünür bir vitamindir, önemsiz miktarda haricinde vücut tarafından depolanamayan bir vitamidir Her gün tekrar doldurulması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
164
C vitamini hangi yiyeceklerde bulunur Solunum, yemek borusu ve mide kanserlerinin onlenmesinde C vitamini onemli rol oynuyor Kanserojenlerle doğrudan teması olanlar, gunluk C vitamini gereksiniminin uzerine cıkabilirler imagescvitamininelerdebulunur5adbf3e7aaab7 Bu durum kanser riskini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
858,476Konular
981,279Mesajlar
29,555Kullanıcılar
Üst Alt