Çağla kanserden koruyor çağlanın faydaları çağla badem hamilelikte çağla yemek yemek gebelikte yemek yemek çagla badem Bugünlerde manav tezgâhlarında, hatta dağıtıcı arabalarında bol bol gördüğümüz badem çağlası, insanın içini ferahlatan ekşimsi lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de son derece yardımcı bir meyvedir Bu sebeple uzmanlar, “çağla mevsimini iyi değerlendirin, bol çağla yiyin uyarısında bulunuyor 1548333781 1548333781 caglakanserdenkoruyor5c4f94bbdab7acaglakanserdenkoruyor5c4f94bbdab7a http:wwwturkiyegazetesicomimagesnews3753362gif Takriben on yıldır kanser tedavisinde alternatif ve bütünleyici yöntemler üzerine çalışmalar yapan Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Direktörü Prof Dr Erkan Topuz, yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum ihtiva eden çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek ayrıca kanserden koruduğunu, keza de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük takviye sağladığını söylüyor Prof Dr Erkan Topuz, bilhassa malin melanom, lösemi, multiple myelom (kemik iliği) ve bağırsak kanseri gibi bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü kanser türlerinde çağlanın son derece yararlı olduğunu belirtiyor Bunun için en yerinde günleri yaşıyoruz Hergün yiyeceğiniz bir avuç çağla, hem bağışıklık sisteminize zor katacak, keza de çoğu tehlikeli kanser türüne karşı vücudumuzda kalkan oluşturacaktır Bildiğiniz gibi bademin, yalnızca çağlası değil, kurusu da sevilerek tüketilmektedir Hatta ülkemizde badem, kuru yemiş olarak daha çok tercih edilmektedir Bademin tatlısı ve acısı vardır ANTİOKSİDAN ZENGİNİ Tatlı bademde; B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ bulunmaktadır Antioksidan yönünden de fazla zengindir Kuru yemiş olarak tüketilmesinin yan sıra pasta, tatlı ve şekerlemelerde de çok kullanılır, Bademden yapılan yiyeceklerin en bilinenleri acı badem kurabiyesi ile badem ezmesidir Keza Asya ülkelerinde bazı et, tavuk, balık ve sebze yemeklerine de badem katılır Bademyağı ise eczacılıkta çeşitli bileşimlerin hazırlanmasında, bilhassa yumuşatıcı olarak ve yaraları iyileştirmek için kullanılır Badem, depresyona girenler, streste olanlar, başağrısı çekenler için hemen hemen ilaç gibidir Değişmez ve buharlaşan yağlar yönünden varlıklı olan acı badem ağız yoluyla alındığında yumuşatıcı, öksürük kesici ve solucan düşürücü etkisi vardır Günde 45 tane (daha fazla değil) yemek şekerin düşmesini sağlar Ama acı bademi yüksek dozda almak, zehirlenmelere yol açabilir Yağı bile şifa kaynağı Mineral katkısı yüksek olan badem yağı, cildin ve saçların E vitamini ihtiyacını tedarik eden fazla faydalı bir yağdır Makyaj temizlemede ayrıca çivi el ve ayak bakımında kullanılabilir bu vesileyle hamilelikte de karın kısmınıza günde bir defa sürdüğünüz takdirde doğumdan sonradan oluşacak çatlakları engellemiş olursunuz Saç bakımı yaparken de, susam yağı, fındık yağı, ceviz yağı ve çam terebendini badem yağı ile karıştırarak saçınıza sürdükten sonradan yarım saat bekleyip saçınızı yıkayabilirsiniz Bu uygulamayı haftada bir tekrarlayabilirsiniz Badem yağı keza hazımsızlığa karşısında iyi bir çözümdür Bunun için günde bir dere kaşığı içilebilir Bademyağı kabızlığı giderir, müshil olarak da kullanılır Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder Kulak ağrılarını dindirir Yumurtayla karıştırılıp da, hemoroid memelerine sürülecek olursa, sancı ve yanmaları giderir Burun kuruluğundan kurtulmak için günde iki defa birer damla badem yağını burnunuza damlatmanız tatmin edici sık sık dudaklarının çatlamasından rahatsız olanlar da gün içinde birkaç kere badem yağı kullanmalıdır Öteki Faydaları Badem sinirleri güçlendirir Göğüs hastalıklarını ve düşünce yorgunluğunu giderir Uykusuzluk, bitkinlik, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına asistan olur Böbrek, idrar yolları ve üriner sistemdeki iltihapları iyileştirir Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur Kolestrolü düşürür, kalp krizi riskini yüzde 50 azaltır Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici özellikleri vardır İçinde yer alan Omega 3 yağı, kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür E vitamini bakımından zengin olduğu için antioksidan özelliği vardır ve yaşlanmayı geçiktirir Sütle içilirse mide kuvvetlenir Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır Hiç çağla yemeği yediniz mi? Mayhoş tadı nedeniyle severek yediğimiz çağladan çok lezzetli yemekler yapılabileceğini hiç düşündünüz mü? Meraklısına bir tarif verelim MALZEMESİ: Yarım kilo çağla badem 1 adet kuru soğan Çeyrek demet dereotu 1 dere bardağı pirinç 1 kahve fincanı sızma zeytin yağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 yemek kaşığı toz şeker YAPILIŞI: Zeytin yağını ve yemeklik doğradığınız kuru soğanı tencereye koyun Hiç kavurmadan anında peşinde ayrıntılarıyla yıkayıp, saplarını ayıkladığınız badem çağlalarını, ince ince kıydığınız dereotunu, tuzu, şekeri ve pirinçleri ekleyin Malzemenin yarısına gelecek kadar da iyi su ek edip kapağını kapatın Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 3540 dakika dek pişirin Azıcık ılınıp, dinlendikten daha sonra servis yapın Bu öbür yemeği çok beğeneceğinizi umuyoruz (Türkiye)