Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Cahit Zarifoğlu Hayatı

Cahit Zarifoğlu Hayatı

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
CAHİT ZARİFOĞLU (19401987)

1940'ta Ankara'da doğdu 7 Haziran 1987'de Ankara'da yaşamını yitirdi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu Çeşitli kurum ve kuruluşlarda muhasebeci, çevirmen, düzeltmen, teknik sekreter olarak çalıştı Öğretmenlik yaptı Birincil şiir ve öyküleri lise öğrenciliği yıllarında Kahramanmaraş'taki lokal gazetelerde yayınlandı Arkasından İstanbul ve Ankara'daki dergilerde çıkan şiirleriyle tanındı Kahramanmaraş'ta Açıadıyla bir sanat dergisi yayınladı1976'dan sonradan Ankara'da yayınlanan Mavera ve Edebiyat dergilerinin sürekli yazarı oldu Ilk şiirlerinde ikinci yeni akımının etkileri görülür Madderuh çatışması, Batı diktasına aleyhinde Doğu protestosutemalarını işledi Ilk şiir kitabı Göze Çarpan Çocukları1967'de yayınlandı Şiirlerinde dinsel inançları çerçevesinde ele aldığı Anadolu insalarınının acı, umut ve sevgilerini yansıttı Son şiirlerinde ise İslamcı düşüncedeki insan sevgisi, toplumsal sevinç anlayışını işledi Yer yer gerçeküstü ögeler ve eski şiir kalıplarını uyguladı

Kendi Kaleminde

1940'ta Ankara'da doğdum Rahmetli babam hakimdi Bu vesile ile çocukluğum Güneydoğu'da geçti İlkokula Siverek'te başladım Maraş ve Ankara'da bitirdim Ortaokula ise Kızılcahamam'da başladım, liseyi Maraş'ta tamamladım Aslen Maraşlıyım

Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya'dan Maraş'a gelip yerleşmişler

Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı Zarif'miş İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif'ten geliyor Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya'yı çok seviyorum

Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başladım

Sanatçı hikayeci Rasim Özdenören, şair Erdem Beyazıt, şair Alaaddin Özdenören ile aynı sıralarda okuduk

Liseden daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdim

Öğrenciliğim sırasında hedeflemek zorundaydım Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi Tüm bunlar zarfında vazgeçmediğim, değişmeyen, kararlı bir yönüm vardı,o da şairliğim ve yazarlığımdı

Bir yerde fazla dikkatli bir insanım, bir bakıma da hiç tedbirli değilim Görünüşte bir ahenksizlik içindiyim, lakin her şey zihnimde benim de şaştığm bir disiplin ve ahenk içindedir Şu masanın halini görüyorsun Çekmecelerde pek Lakin söyleyin bir şey onu gözüm kapalı çıkarayım Hayatımda pek Bir acele içinde parçalanmış gibiyim Ama saati saatine programlanmışımdır

Şiiri de ne vakit yazacağımı bilmiyorum Memur gibi Şart pek gerektiriyor

Sezai Karakoç Ağabeyin yayınladığı Diriliş dergisinde şiirlerim yayınlandı

Ağabeyin sohbetlerinden ve yazdıklarından fazla şeyler öğrendik Her anlamda bizim hocamızdı Yetişmemizde koskocoman faydası oldu Daha Sonra Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayınladığı Edebiyat dergisinde yazdım 1976'dan itibaren ise ben, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan ve Nazif Gürdoğan'nın kurucuları olduğu Mavera dergisinde şiirlerim, biriki hikâyem, mantıksal bağ çalışmalarım, günlüklerim ve Okuyucularlaismini verdiğimiz sohbetlerim yayınlandı Bir kaç yıldan beri ise roman çalışıyorum Bunlardan ilki Savaş Ritimleri 1985'te yayınlandı Hem çocuk edebiyatı dalında kitaplar yazdım*

Öbür dönemlerde ilkokul hoca vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapan Cahit Zarifoğlu, 1976'dan itibaren TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak görev aldı Bambaşka gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı Mavera Dergisi'ni arkadaşlarıyla birlikte yayımladı Zaman Gazetesi ve Mavera dergisi'nde 'Okuyucularla' başlığıyla hayli alaka toplayan ve bir 'mektep' özelliği taşıyan sohbet köşelerini düzenledi 1983'te TRT İstanbul Radyosu'nda atama aldı Radyo oyunları yazdı 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü bölge Zarifoğlu, 07 Haziran 1987'de Yâr'ine kavuştu 'Yâr ile bayram iderler hemen

Cahit Zarifoğlu Eserleri

Şiir:

Sinyâl Çocukları

Yedi Güzel Adam

Menziller

Nefret Edilen Şey ve Yakarış

Hikaye:

İns

Çocuk Hikayeleri:

Serçekuş

Katıraslan

Ağaçkakanlar

Yürekdede ile Padişah

Ufak Şehzade

Motorlu Kuş

Kuşların Dili

Çocuk Şiirleri:

Gülücük

Ağaçokul (Çocuklara Afganistan Şiirleri)

Roman:Savaş Ritimleri,Başlıca

Günlük:Yaşamak

Deneme:

Bir Değirmendir Bu Dünya

Varlıklı Hayaller Arkasından

Tiyatro:Sütçü İmam *