Çam kozalağı çoklukla süs eşyalarında kullanılır. Birden fazla kişi bilmezse de çam kozalağının insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Münhasıran mevsim geçişlerinde yaşanan üst teneffüs yolu illetleri için birebir yarar sağlayan çam kozalağı suyu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Pekala çam kozalağının yararları nedir? Çam kozalağını kaynatıp suyunu içerseniz ne olur?Çam kozalağı suyu nasıl hazırlanır? Çam kozalağının zararları var mıdır? İşte cevabı...
Milyonlarca çeşidi olan çam ağacında yetişen kozalakların insan sıhhatine yararı var. Uzak şarkta tıbbı tedavide sıklıkla kullanılan çam kozalağı hakkında birçok kimse süs eşyası yapar. Dekor hedefli kullanılan çam kozalağı kış aylarında üst teneffüs yolları hastalıklarında doğal tedavi olarak tüketilir. Başkaca sıklık maksatlı da kullanılan çam kozalaklarının hepsi tıpkı özellikte olmadığından kullanmadan evvel bir bilirkişiye danışılmalıdır. Ekseriyetle yeşil halinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçeriğinde verimli bir toprak kadar unsur taşıyan kozalaklar yalnızca kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir. Yöreden yöreye tasarrufu değişen kozalakların çiğ yani yeni çıkmış hali ile reçel yapanlarda var. En umumî hali ise kaynatılarak tüketilmesidir. Yazın sonu ve son baharın başında toplanılan kozalaklar yetiştikleri konumlara nazaran farklı cinslere sahiptir.
ÇAM KOZALAĞININ YARARLARI NEDİR? ÇAM KOZALAĞINI KAYNATIP İÇERSENİZ NE OLUR?
- Çam kozalağı sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş etlerindeki enfeksiyonlu hücreleri yok eder. Diş köklerinin güçlenmesini sağlar. Ayrıyeten diş yüzeyinde oluşan tartarları temizleyerek beyazlatır. Ama bu karışım yutulmadan ağızdan atılmalıdır.
- Bir yemek kaşığı zeytin yağ, bir tane öğütülmüş çam kozalağı ve bir kaşık balmumu karıştırılarak yaraya ya da hasar almış cilde sürüldüğünde burada deforme olmuş hücreleri yeniler. Yaraların süratle kapanmasını sağlarken iz kalmadan kısa vadede geçmesinde tesirli olur.
- Yeşil halde toplanılan çam kozalakları kaynatılılır. Bir gün dinlendikten sonra süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde boğazdaki mikropları temizler. Tesirli bir balgam sökücüdür. Öksürme, bronşit ve nefes darlığı üzere illetler sırasında tüketildiğinde süratli bir tedavi süreci sağlar.
- Tüketilen bu karışım içerdiği yüksek kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemindeki özgür radikalleri vücuttan atarak, illetlere karşı bağışıklığın direncini artırır.
- İçeriğinde potasyum bulunan çam kozalakları kozmetiklerden yıpranmış saçların daha parlak ve canlı durması içinde kullanılır. Birebir vakitte cilt hücrelerinin kendi kendilerini yenilemesine destek olur. Kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır.
- Daima gerilim altında olan kimselerde bir müddet sonra önemli hudut çöküşleri yaşanır. Had hücrelerinin iletimi azaldıkça yorgunluk ve halsizlik üzere durumların yaşanma riski artar. Çam kozalağı içerdiği sakinleştirici sayesinde bu üzere durumların yaşanma orantısını düşürür.
- Had hücreleri yalnızca ruhsal illetlere değil tıpkı vakitte dimağda önemli hasarlara neden olur. Çam kozalakları hadleri yatıştırarak odaklanma sorununu çözer.
ÇAM KOZALAĞI SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Olgunlaşmamış yeşil çam kozalaklarından duru 3 adedini kesip yarım litre su ile kaynatın. 24 saat tıpkı su da bekletin. Daha sonra kozalakları süzüp suyu münferit bir tencereye ekleyip bir kes daha kaynatın. Acı bir tadı olacağında bal ek edip tüketin. Günde bir bardak ehliyetli olacaktır.
ÇAM KOZALAĞININ ZARARI VAR MIDIR?
Suyu hazırlanırken yeşilini kullanın. Gayrı tanımlarında örneğin reçel ve pekmez yaparken muhakkak olgunlaşmış kahverengi olanını tüketin. Aksi halde önemli sindirim problemlerinin yaşanmasına taban hazırlarsınız. Başkaca haddinden fazla tüketimi de önerilmez. Yararlı hale gelen bu besin önemli sıhhat dertlerine neden olabilir. Bu yüzden mahsusen kronik illeti olanlar hekimlerine başvurarak tüketmesi tavsiye edilir.