Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

can evimden vurdu felek

can evimden vurdu felek
0
54

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
can evimden vurdu alın yazısı Can evimden vurdu kader n'eyleyim Ben ağlarım çelik teller iniler Ben almadım toprak aldı koynuna Yarim diyen bülbül diller iniler Doya doya mah cemalin görmedim Saçlarını çözüp çözüp örmedim Bir gececik sefasını sürmedim Sarmadığım ince beller iniler Kara olur okçuların yoncası Görünmeyen bu dünyada buncası Açılmadan kopup düştü goncası Bahar ağlar açan güller iniler Gider oldum Avşar ili yoluna Bakmam gayrı bu diyarın gülüne Karaları taksın çapar koluna Yağız atlı nice kullar iniler Göremedim baharını yazını Çalamadım curasını sazını Özge yarin nice çekem nazını Gözlerimden akan seller iniler Varayım da mezarına varayım Başucunda el kavuşup durayım Bıktın mıydı benden deyip sorayım Mezarına giden yollar iniler Yürü bire Dadaloğlu'm yürü git Acıklı gözü yaşlı Çukurova yolun tut Bunda suçum varsa Hakk'a pişmanlık et De ama gayrı bizim iller iniler Dadaloğlu Canevimden vurdu kader Doğu Anadolu yöresi Dadaloğlu'nun hayatı hakkında bilgiler tahminlere dayalıdır Bazı bilgilere şiirlerindeki ipuçlarından ulaşılmıştır Dadaloğlu'nun konar göçer olması bir takım bilgilere ulaşmamıza engel olmuştur Dadaloğlu Avşar boylu boyunca mensuptur Ailesi hakkında bir takım bilgileri Menemencioğlu Ahmet Beyin kendi aşireti tarihinde buluyoruz Dadaloğlu bir şiirinde soyunu Nadir Şah'a değin uzatır Dadaloğlu'nun doğum tarihi bilinmemektedir Tahmini doğum tarihi 17851790 yılları arasıdır Dadaloğlu'nun babası da âşıktır Şiirlerinden yola çıkarak Dadaloğlu'nun emin bir eğitimden geçmediğini anlıyoruz Âşığın adı da tamamiyle bilinmemektedir, kaynaklarda Mustafa, Ali, Veli adları geçmektedir Dadaloğlu'nun hayatı gibi ölümü de bilinmezliklerle doludur Dağıtılmış kaynaklarda bahşedilen tarihler tahminidir Âşığın ölüm tarihi yaklaşık 19 yy'ın ikinci yarısı olmalıdır(25) 19 yy'da Çukurova'da Fırkai İslahiye birliğinin göçebe zümreleri oturmuş hayata mecburi etmesiyle konar göçerlerle yer yer çatışmalar olmuş, yeni yaşama biçimine dinmek istemeyen aşiretlerin direnmeleri âşıkların şiirlerine konu olmuştur Dadaloğlu'nun adeta 130 şiiri tesbit edilmiştir Böylece çoğu ağızdan derlenen bu şiirlerin kaçının âşığın olduğunu bilemiyoruz Âşıkların yazıya geçmeyen şiirlerinin diğer bir âşığa bağlanmasını Dadaloğlu şiirlerinde de görüyoruz Bunların dinç tespiti dönemine yakın yazılmış kaynak olmadığı için zordur Dadaloğlu'nun şiirleri sanat endişesinden uzakta şiirlerdir Şiirlerindeki yalınlık içtenlik onu büyük bir âşık yapmıştır Dadaloğlu'nun aruzla yazılı şiiri yoktur Koşma, varsağı, epope türünde şiirler söylemiştir Onun şiirleri konu ve içerik bakımından üç bölümde incelenebilir 1) Tartışma, Yiğitlik ve İskân İle İlgili Şiirleri, Dadaloğlu'nun bu cins şiirlerinde temel konu kavga ve kahramanlıktır O aşireti namına şiir söyler İskân şiirlerindeki duyguları Avşar'larm duygularıdır Bu şiirlerindeki söyleyiş, korkusuz ve yiğitçedir Dadaloğlu'nun koçaklamalarında epik bir söyleyiş göze çarpar O, 19 yy âşıkları içinde konar göçer Türkmen aşiretlerinin geleneksel dünyasını, törelerini yansıtan şiirleriyle etkinlesin Âşık, yiğitlik, asillik, dayanışma gibi değerlerin değişmeğe başladığı bir çağda bu değerleri savunan bir aşiret âşığı olarak öne çıkar Dadaloğlu'nun şiirlerinde gerekli iskânı kabullenememe ve toprağa yan yaşama harmoni gösterememe iki kayda değer olgudur Tartışma şiirlerindeki epik söyleyiş, iskân sonrası şiirlerde yerini lirizme ve ara sıra de hissi bir içlenmeye bırakır 2) Yurt Güzellemeleri ve Sosyal Konulan Taşıyan Şiirleri Dadaloğlu'nun yurdu konup göçtüğü yerlerdir Yaşadığı olayları ve gezip gördüğü yerleri doğru duygularla anlatır 3) Sevda Şiirleri Dadaloğlu'nun güzelleri hayali yok içimizden biridir Dadaloğlu kent kültüründen ve an edebiyatından etkilenmemiştir Dadaloğlu, Karacaoğlan'm lirizmiyle, Köroğlu'nun yiğit edayla destansı söyleyişini kaynaştırmıştır Konar göçer yaşama biçiminin adaleli izleri şiirinde görülür Tabiat ve sevgi şiirlerinde güzelliğe tutkusunu, kavga şiirlerinde göçerlikten yerleşik düzene geçerken yaşanan acıları, duyulan tepkileri yalın duygulu ve vurgulu bir dille anlatır Özellikle ağız dalaşı şiirleriyle ün salmıştır  

858,498Konular
982,062Mesajlar
30,046Kullanıcılar
SLEX777SLEXSon üye
Üst Alt