Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çanakkale İle İlgili Skeç

Çanakkale İle İlgili Skeç
0
123

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Çanakkale zaferi işe ilgili skeç
çanakkale konulu skeç örneği
çanakkale zaferi ile ilgili tiyatro metni
çanakkale zaferi orotoryosu

(1SAHNE (SEVKİYAT)

(Perde açılır Sahnenin bir tarafında davuleu vardır Davulun tokmağı havada beklerken bir marş çalınır )

DAVULCU : Ey ırk! Ecdad yadigarı vatanımıza saldıranlara haddini bildirmek için Devlet için, vatan için, millet için; teninde canı, kalbinde imanı, dizinde dermanı bulunan cümbür cemaat, bugün öğlen vakti Çarşı Caminin avlusunda toplansın (Davul) Sevkiyat vaaaaar! (Davul) Duyduk duymadık demeyin (Davul) Küffar üzerine mukaddes cihad duyuru edilmiştir (Davulcu bağıra çağıra sahneden çıkar)

İHTİY AR : Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşlarda idik Mukaddes cihad dediler,Galiçya 'ya çağırdılar Süveyş'te, Sina'da vuruştuk Allahüekber dağlarında karlara gömüldük(Duraklar) Hemen de Çanakkale diyorlar (Kükrer) Yaşlıyım ama yaşlı değilim inanan insan ihtiyarlamaz Kolum Sina çölünde kaldı Canım Çanakkale sırtlarında kalsa fazla mu? (Mahsun) Kabul etmediler (Dirilir) Yerime oğlum gidecek, benden kalan boşluğu Salih'im dolduracak (Asker elbiseli dört genç sahneye girer Biri Salih'tir)

YAŞLI : (Gençlere bakarak) Hepiniz mi?

BiR AGIZDAN: Hepimiz!

İHTİY AR : Çanakkale'ye mi?

BİR AGIZDAN: Çanakkale'ye!

İHTİY AR : (Salih'in karşısına dürüst yürür)Gelemediğim için üzgünüm oğlum,Salihim

SALİ H : Gavura biz yeteriz baba

BiR AGIZDAN : Biz yeteriz!

iHTİY AR Devasa) Yerimi dolduracaksın Salih!

SALİH :Benden sonradan da oğlum,baba

BİR AGIZDAN :Oğullarımız

İHTİY AR :Daha Sonra da torunlarımız!

BİR AGIZDAN:Sonra da torunlarımız

IHTIYAR :Düşmana mezar olacak toprağımız'

SALIH :Hiç meraklanma baba,mevzileri anlamsız bırakmayacağızSen müsterih ol

YAŞLI :(Salih'e sarılır)A1lah yardımcın olsun(Ayrılır)Benim için de kurşun sık gavura(İç çekerek) Anan da sağ olup görseydi yiğidiniGit artık geç kalma(kucaklaşırlar)

SALİH Elini öper)Hakkını helal et baba

İHTİY AR Üzgün)Helal olsun Hepinize uğurlar olsunGavuru def etmeden dönmeyinBundan daha sonra köyünüz değil,eviniz yok,aileniz değilHerşeyinizle cephenin malısınız(Ağlar)Uğurlar ola!

2SAHNE (EŞLERİN VEDALAŞMASI)

ASKERGELİN DiY ALOGU (Rüstem ya da Memiş)

EMiNE: Ne var ne değil Bey?

MEMiŞYalandan söylediği muhakkak olacak şekilde durgundur) İyilik,iyilik bayan

EMİNE:Ne oldu Bey? Sende bir hal var söyle hele, ne oldu?

MEMİŞ:Ağlamayacağına,üzülmeyeceğine laf verirsen anlatayım

EMİNEtelaşlıdır)Ne oldu Bey?Yoksa,yoksa kötü bir şey mi oldu?(Memiş sessizdirEmine,onun kolunu miktar )Laf,ağlamayacağım,çabuk söyle!

MEMİşüşmanlar Düşmanlarımız Boğazımıza sarılmaya Çanakkale 'ye geliyorlarVatan,evlatlarından yardım bekliyor

EMiNE:Böylece mi? Çok mu görmüşler mut1uluğumuzu?(Emine boynunu büker,hafifçe ağlar,gözyaşını siler) MEMİş:Hani ağlamayacaktın,söz vermiştin?

EMiNE:Ağlamıyorum ki Ne zaman gidecekmişsiniz?

MEMİŞ: Derhal

EMİNEÜzgündür )Allah,size şiddet versin Mehmed'im!

MEMiŞ:Elveda Eminem! Bu sevda ,başka sevdaYurt aşkı derler buna (Duraklar) Olur da Çanakkale'den

sağ dönemezsem,bebeğim beni sorduğunda her şeyi anlat onaün deden,yurt yolunda şehit olmuştu:baban da

aynı onurlu yolda şehit oldu,deOna vatan sevgisinin büyüklüğünü anlat Anlat ki ileride o da vatanı,bay

rağı için ölmeyi göze alabilsinHer şeyden ulu tutabilsin vatanı

EMİNE:Sağ salim döneceksin inşallah!

MEMİş:Benim gitme vaktim geldiHadi Allah'a emanet ol!

EMİNEur gitme,eksik bekle(Çıkar,derhal elinde küçük bir mendille gelir Mendili Memişe uzatır) MEMİŞ:Nedir bu?(Mendil çıkınını açarMendilin içinde ufak dahası sancak da vardır)

EMİNE:Bu mendil,benim namusumun ve sana bağlılığımın sembolü(Bayrağı gösterir) Bu bayrak ulu milletimizin,bağımsızlığımızın sembolüBunu düşman ayakları aşağıda çiğnetme Beni ve çocuğumuzu merak etmeBiz sabırla senin zaferle ve sağ salim köye dönmeni bekleyeceğiz(Duygulanır)Haydi git,git artıkBir lahza önce vatanın imdadına yetiş Yolun açık olsun

MEMİŞ:Allah senden razı olsun Hanım! Vatan, böyle analar ve kendine sadık evlatlar isterHoşçakal Bayan, Allah'a emanet ol! (Çıkarlar,perde kapanır)

3SAHNE (MUHAREBECEPHE)

(Cephede beş kişi Durmuş, bir kenarda düşünceli düşünmekte Rüstem bambaşka bir köşede mektup okumakta Salih Çavuş nöbette Çılgın Ali ile Memiş, ortak bağdaş kurmuş, konuşmaktadır Çılgın Ali'nin sol gözü sarılıdır Efektten top tüfek sesleri kazanç)

MEMİŞ : (Deli Ali'ye) Gözün ağrıyor mu hala?

DELI ALi : (Eli kalbinde) Gözüm ağrısa ne ama,asıl yüreğim ağrıyorDüşmanın Çanakkale'yi geçmesi ihtimalini düşündükçe, boğulur gibi oluyorum

MEMiş : Hangimiz olmuyoruz oysa? Gözünü merak etme, iyileşirsin inşallah

çilgin ALİ : (Umursamaz) Çift gözle arkaya bakmaktansa, tek gözle ileriye bakmak iyidir demişler Küffar donanmasının yok olduğunu bir kere göreyim, öteki gözümü de vermeğe razıyım

MEMiş : (Acıklı) Yapma bre deli! Ulvi duygularınla eritme beni

DURMUŞ : (Memiş'e) Bizim çilgin dürüst söyler be Memiş Vatan uğruna yok bir göz, hepimiz can

vermeye geldik Yeter fakat vatan sağ olsun Hem böylece kolay basit vermeyiz bu toprakları Bizi çiğnemeden bir adım öteye gidemezler Daha Aşağı cephede, Mustafa Kemal'in cephesinde fazla zaiyatlar verdirilmiştir gavura

(Patlama sesi)

SALİH ÇAVUŞUfka bakarak) Kefereler tekrar gülle yağmurunu hızlandırdıKim bilir kaç babayiğit şehit

oluyor her güllenin cehennem ateşinde

ÇILGIN ALi : Bizim çavuş yeniden kitap gibi söz döşemekte Fena mı Çavuşum? Ateş çemberinden cennete

yol açılıyor Biz tıkandık kaldık şuracıkta

SALiH ÇAVUŞ: Sen sus delilerin delisi! Sana kalsa gülleye aleyhinde çakıyla yürürsün

deli ALi : Çakıyla yok çavuşum, yürekle, (sarılı gözüne elini sürer) gavurun şarapneli gözüme

değdi Fakat yüreğim sapasağlam hamdolsun Lakin, şu beklemek değil mu? Yarasız öldürecek beni

MEMİŞ : Öyle deme bre deli, gözcülük vazifesindeyiz

ÇILGIN ALİ : Boşversene İşe yaramayız diye geri hizmete attılar biziAnzak çıkartmasında çılgınlık

etmişim Kumandanın emrinden önce süngüye davranmışım Yahu ne yapacaktım? Zebellah gibi Üç Anzak tepeme dikilince, buyur aslanım, hoş sefa geldiniz mi diyecektim? Sardım kurşunu, bastım süngüyü (ayağa fırlar tüfeğine sarılır) Ben mi çağırdım sizi bre! diye bağırmışım Dünyanın değişik ucundan vatanıma kast

etmeye varmak var mı ha!

MEMİş : (Pantolonundan çeker) Çöm hele, çöm hadi, heyecanlanma

DELI ALİ : Heyecanlanmamak ne mümkün yahu! Bak, Anafartalar'da Conkbayırında, Mustafa

Kemal'in kumandasındaki neferlere bak! Nasıl da vuruşuyorlar, göğüs göğüse? Harp diye buna derim ben bundan başka bize bak Sıkışıp kaldık burada gözcülük yapacağız diye Keşke Mustafa Kemal'in cephesinde olsaydım Burada beklemek öldürüyor beni

RÜSTEM : (Mektuptan başını kaldırır) Heey! Sessiz olun yahu, bayramda mısınız Memiş?

Kardaşlık, çek şu delinin ipini, salma üstüme

SALİH ÇA VUŞ : (Kalkar, yanlarına gider, çöker) Şehitlik istediğini biliyorum Lakin cesedin kimsenin işine afacan Yaşadıkça savaşabilirsin(Bakınır)Suyu olan var mı?

MEMİŞ : Kaç haftadır kavrulmuş süpürge tohumu yiyerek savaşıyoruz

ÇILGIN ALi : Ben aç karnıma savaşmaya hazırım şikayet ettiğin şeye bak

MEMİŞ: Şikayet etmiyorum da fena susatıyorSuyumuz da kalmadıSözüm ona Mehmet Onbaşı su getirecekBir saat oldu gideli,hala dönmedi(Matarasını çavuşa verir)Buyur Çavuşum,dudaklarını ıslatır hiç değilse

SALİH ÇAVUŞ: Ver bakalım

DURMUŞ:Tüfeğini doldurur) Bir gelen vaar!(silaha davranırlar)Durun! Bizim Mehmet Onbaşı geliyor

MEHMET ONBAŞISahneye girer,yanında yaralı bir İngiliz subayı vardırKolunu omuzundan geçirmiş,sürüklemektedir) Alıcı, kötü yaralanmış,inleyip duruyordu

SALİH ÇAVUŞSuyu dudaklarına götürmüşken çeker,Mehmet Onbaşı ’ya uzatır)Al,içir şunu,belki birazcık kendine kazanç

MEMİŞ: Al başına yeniden! Bari su buldun mu?

MEHMET ONBAŞI:Ne gezer(İngiliz ’i yere uzatır)Herifi o halde bulmamla sırtladım susyu muyu unuttum

ÇILGIN ALİ: Hey büyük Allah ’ım! dahası bana deli derlerŞu Onbaşının yaptığına bakın dostlar! Su yerine bir başbelası getirdi

MEHMET ONBAŞI:Mızlanma bre deli!Gönlümüz elvermedi işte(Matarayı İngiliz ’in ağzuna dayar)İç lan, iç son suyumuzu!

DELI ALİ: Oldu olacak bir de davet çek bari!

MEHMET ONBAŞI:O Kadar ya, dürüst söylersin,belki karnı das açtır garibin

DELI ALİ: Hoppalaaaa!diğer taraftan kuştüyü yatak serelim altına; şayet uykusuzdurYahu biz mi ziyafet ettik; buyur aslanım memleketimizi al diye?Basın kurşunu gitsin!

SALİH ÇAVUŞGeri çekilir,Çılgın Ali ’ye İngiliz ’i göstererek)Gel yap dediğini,hadi sık bir kurşun beyinciğine gebert!Hadi durma!Gözünün intikamını da almış olursun bu nedenle

ÇILGIN ALİTüfeğini İngiliz ’in kafasına doğrulturİngiliz korkuyla büzülür,dehşetle bakar)Geberteceğim seni!Niye geldin lan?Niye ha?

İNGİLİZ (Korkarak) No,no,no !

ÇILGIN ALİTüfeğini indirir) Yapamam…Göz tarafından göre yardıma fakir birini vuramam(Kavgalı)Onlar yapıyor fakat…Ben niye yapamıyorum?

SALİH ÇAVUŞsırtını sıvazlar) Sen Türk oğlu Türk ’sün be koçum!Yemez,yedirir:içmez,içirirsin(Duraklar)

Yapamayacağını biliyordum(Onbaşıya)Bir Kere de ben gideceğim suya…İnşallah,bir zarar görmüş İngiliz de benim yoluma çıkmaz!(Gülümser)Kumanda sende Mehmet Onbaşı

ÇILGIN ALİ :Bırak da ben gideyim Çavuşum…Ola Ki şehitliğe bir yol bulurumGöz açıp kapayana kadar dönerim *