Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çanakkale savaşı ile ilgili çok kısa anılar

Çanakkale savaşı ile ilgili çok kısa anılar
0
259

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Çanakkale savaşı ile ilgili hatıralar

GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA ’nın GAZİ ÜNVANINI ALMASI

Çanakkale Savaşları esnasında M Kemal'in Omega saati bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu parçalanmış , Paşa ‘nın hayatı bu sayede kurtulmuştur Bu durum, Anadolu'nun pek çok uygun, ayrı şekilde anlatılır Bu olay' a yazılı olarak en hoş şekilde Ruşen Eşref Ünaydın'ın Mustafa Kemal ile Mülakatadlı eserinde şöyle verilir:
Buraya kadar muhaveremizi sakin bir vaziyette dinleyen Yüzbaşı Cevat Bey, Paşa'nın yaveri, kalın, sertliği hoşa giden bir sesle:
Bu şarapnel parçasından biri Paşa'nın göğsünü okşamıştır!dedi
Nasıl? Dedim
Paşa, tespihi ile oynuyordu Cevat Bey, parlak çizmelerindeki mahmuzları şıkırt yaparak, göğsünün sol tarafındaki nişan kurdeleleri sırası ve ipekli kordonu kabaresine şöyle anlatıyordu:
Bulunduğumuz yer tamamen muhacimlerin arası idiPaşa da ilerleyen efradımızı seyrederken göğsüne bir şeyin kuvvetle çarptığını duymuştur
Evet sağ taraftan ceketimde bir kurşun yeri gördümYanımda yer alan zabit(Rahmetli Nuri Canker Bey) Efendi,vuruldunuzdediBen böyle bir laf şuyu bulursa askerimizin kuvvei maneviyesi üzerinde yapacağı tesiri düşündüm Elimle zabitin ağzını kapadım
Sus dedim
Cevat Bey devam ediyordu
Bir şarapnel misketi,göğsünün sağ tarafını adamakıllı Omega saatinin bulunduğu cebe isabet etmiştiSaat, parça parça oldu, fakat o darbe,Paşanın göğsünde hafif bir leke bırakmaktan ileri geçmemiştirdedi
O saat sizin için tarihi bir saattirGörebilir miyim efendim?dedim
Paşa:
O saatin enkazını,bu muharebeden sonradan Liman Paşa anı olarak aldılarBana da kendilerinin ailei haysiyet armasını havi bulunan saatlerini verdiler Cevat Bey saati gösterdiOmega markalı siyah bir saatArkasında bir taç ve L2markaları ve Paşanın kırılan saatide Mektebi Harbiyeden beri sakladığı Omega markalı kaslı bir talebe saati imişCevat Bey Zenınnth marka bir bilezik saatini gösterdi fakat onu Mustafa Kemal Paşaya o kurşunun değdiği esnada yanında yer alan genç Mülazım vermiş Askerin bu kadar yanında dışarı giden, onlara ön bacak olan bir Kumandana en zorlu düşmanların bile dayanamayacağına aklım eriyordu Omega saati,Türk milleti için kendini feda etti,Komutan Mustafa Kemal'i kurtardı Türk ordusunun Kumandanını,Türk milletini,Ortadoğu'yu, insanlığı kurtardı

YAHYA ÇAVUŞ VE TAKIMI

Çanakkale Muharebelerinin en ateşli saldırıları esnasında Morto Koyu' ndan çıkartma yapan bir İngiliz birliğine karşısında Seddü' l bahir tepesinde bulunan Yahya Çavuş ve takımı (15 birey) büyük bir inançla engel olmaya çalışıyorlardı Karşılarında yer alan bir birliğe aleyhinde 15 birey gönülden savaşarak engel olmaya çalıştılar Tam üç gün ve üç gece bir birliğe bir takım olarak aleyhinde geldiler Onları durdurdular Gelibolu Yarımadası' nın içlerine girmelerine 15 şahsiyet bir kuvvetle engel oldular Sonunda asistan kuvvetlerin gelmesine Yakın Şehitlik mertebesine ulaştılar

SEYİT ALİ ONBAŞI:

Çanakkale Savaşlarında Deniz Savaşları sırasında Seddü'l bahir açıklarında bulunan düşman gemileri Morto Koyu ile Seddü' l bahir tepesini aralıksız topa tutma altına almışlardı Türk direnişi gitgide azalıyordu Kendilerini Allah' ın koruyuculuğuna bırakan Türk birlikleri şehitlik mertebesine ulaşmayı açlık edercesine, kaçmak yerine son gayretleriyle uğraş ediyorlardı
Bu sırada bir İngiliz gemisinden atılan büyük bir bomba Morto Koyu sırtlarındaki bir topçu birliğimizi toptan tahrip etti İçlerinden sadece Seyid Ali Çavuş kurtulmuştu
Çavuş etrafındaki manzara karşı duyduğu eziyet ile dünyada eşine az rastlanacak bir durum gerçekleştirdi Duyduğu acı ile normalde üç kişinin şiddet taşıdığı257 kiloluk bombayı yerinden tek başına kaldırdı, taşıdı, topun namlusuna sürdü ve ateşledi
Mermi Queen Elizabeth gemisinin bacasından içeri girdi ve gemi ortadan ikiye ayrılarak battı
Aynı gün geç saatlerde Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevki Kumandanı Cevat Paşa, ödül olarak Seyit' e onbaşılık rütbesini verdi *

858,468Konular
981,192Mesajlar
29,541Kullanıcılar
osmanımSon üye
Üst Alt