Çanakkale Türküsünün gerçek Hikayesi Çanakkale Türküsünün gerçek Hikayesi Çanakkale Türküsü Hikayesi Nedir Merhaba Sevgili Melek'ler ve Çanakkale türküsünün hikayesini merak eden siz sevgili misafirler, bu yazımızda Çanakkale Türküsü hikayesini konu alıyoruz 1549347664 1549347664 canakkaleturkusunungercekhikayesi5c592b5542dffcanakkaleturkusunungercekhikayesi5c592b5542dffcanakkaleturkusunungercekhikayesi5c592b5542dff Çanakkale Türküsünün hikayesi Emrullah Nutku’nun “Çanakkale Şanlı Tarihine bir Manzara adlı eserinde yer alan bir mektupdan yola çıkılarak yazıldığı söymedirMektupu yazar Emrullah Nutku’nun kardeşi Seyfullah’tır 1903 doğumlu olan Seyfullah savaşın arifesinde Çanakkale Sultanisi (lisesi) 1 sınıf öğrencisidir Seyfullah, Çanakkale’den gönderdiği ve üzerinde 29 Eylül 1914 tarihi yazılı olan muktubunda şöyle der: Sevgili Anneciğim, Canımıza tak diyen iki yıllık gurbet hayatından artık kurtuluyoruz Sana ve aileme kavuşacağım için seviniyorum Mektebimizi alıyorlar, hastane olacakmış, bizi de İstanbuldaki mekteplere dağıtacaklarmış Hocalarımızın birçok da askerlik hizmetine gidiyorlar, büyük sınıflar da gönüllü yazılacaklarmış Bugün Türkçe hocamız sınıfa geldi, ama fazla kalmadı, bize veda etti Bize; “Zamanı gelince cephede yapılacak vatan hizmetinin mektepte yapılan hizmetten kutsi olduğunu söyledi Birkaç günden beri Çanakkale sokaklarından askerler geçiyor “Çanakkale içinde Aynalıçarşı, Anne ben gidiyorum düşmana karşı şarkısını söylüyorlar Beygir üstünde zabitler, top arabaları, mekkare ve deve kervanları sokağımızı doldurdu Harp olacakmış İngiliz ve Fransız harp filoları boğazın dışarıya dolaşıyormuş Buraları topa tutma edeceklermiş Bu bombardımanı bakmak isterdim, fakat yakında Çanakkaleden ayrılacağız Ama size kavuşacağım ben Beybabamın, sizin ellerinizi öper kardeşlerime selamlama ederim Oğlunuz Seyfullah öteki bir çanakkale türküsü hikayesi ise ; Çanakkale, I Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti’nin savaştığı cephelerden yalnızca bir tanesiydi Ancak Çanakkale Savaşı’nın taşıdığı yük bunun fazla ötesindedir Çanakkale Savaşı, tarihi bir dönüm noktası, Dünya tarihini etkileyen kayda değer gelişmelerden birisidir Bütün olumsuz şartlara rağmen burada kazanılan galibiyet, bir savunma savaşının kapsamını aşan, yalnızca savunulan bölge ve ülke itibariyle yok, dünya dengelerini sarsan ve değiştiren bir çerçeveye ulaşmıştır Bu zaferin belkide bizim için en önemli yanı, Ulusal Çaba ruhunun birincil meşalelerinin burada yakılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birincil temel taşlarını atan Türk Milleti’ne Mustafa Kemal Atatürk’ü kazandırmış olmasıdır Bunun yanı sıra Çanakkale zaferi, hastalanmış, hatta ölmüş gözü ile bakılan Türk Milleti’ne şan, itibar ve güven kazandırmış, özbenliğini baştan kazanmasına yardımcı olmuştur Hem, Türk Milleti’nin askerlik kabiliyetini, fedakârlık ruhunu, vatan ve ahali sevgisini, manevi gücünü bir kere daha dünyaya göstermiştir Bu türkü de Çanakkale savaşlarında şehit olan askerlerimiz için yakılmıştır