Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Canakkale zaferi ile ilgili yazı

Canakkale zaferi ile ilgili yazı
0
156

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Canakkale savaşıyla ilgili yazı

Canakkale Savaşı, I Dunya Savaşı sırasında 19151916 yılları arasında Gelibolu Yarımadasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğunun başkenti konumundaki İstanbulu alarak boğazların kontrolunu ele gecirmek, Rusyayla guvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu acmak, Alman muttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amacları ile ilk hedef olarak Canakkale Boğazına girmişlerdir Ancak saldırıları başarısız olacak, iki tarafın da cok ağır kayıplar vermesiyle İtilaf Devletleri geri cekileceklerdir
Canakkale Savaşları, ilgili butun ulusları derinden etkilemiştir Avustralya ve Yeni Zelandada Anzak Gunu adıyla her yıl duzenli bir seramoni tekrarlanır Ayrıca Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar o gun toplanarak Gelibolu Yarımadasındaki Anzakların (ANZAC: Australian and New Zeland Army Corps) cıkartma yaptıkları Anzak Koyuna gelerek atalarının savaştıkları bu yeri ziyaret ederler
Bu savaşlarda İtilaf subaylarının bile takdirini toplayarak yıldızı parlayan Mustafa Kemal, 8 yıl sonra Turk Kurtuluş Savaşında milletine onderlik edecek, savaş sonunda kurulan Turkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı olacaktır

Canakkale Savaşı ile İlgili Gercek Bir Hikaye
Kocadere koyunde yaralılar icin buyuk bir sargı yeri kurulurkimi bosnalı,kimi urfalı,kimi azeri,kimi halepli cok sayıda yaralı getirilir Bunlardan biri Lapsekinin Beybaş Koyundendiryarası oldukca agırdırZorlukla nefes almaktadırkomutanına şunları soyler: Biliyorum,olme ihtimalim cok yuksekben bir pusula yazdım,arkadaşıma ulaştırınTekrar derin derin nefes almaya calışırTekrar konuşur: Ben Lapsekiliyimkoyluyumİbrahim Onbaşıdan 1 mecidiye borc almıştım,kendini goremedimolursem soyleyin,hakkını helal etsin!Sen merak etme evladımder komutan acı icinde,uzgunkollarında can verir Lapsekili er Aradan cok gecmeden yine yaralılar getirilirBunlardan cogu zaten oraya getirildiginde şehit duşmuşturhepsi de cok agır yaralar icindedirler Şehitlerin uzerlerinden cıkan kunyeler,pusulalar,eşyalar komutana ulaştırılırKomutan pusulalardan birini elleri titreyerek acar ve goz yaşlarına artık hakim olamazPusulada şoyle yazmaktadır: Ben Beybaş Koyunden arkadaşım Halil''e 1 mecid borc vermiştim,kendisi beni goremedibiraz sonra taarruza kalkacagız,belki ben donemem Arkadaşıma soyleyin;Ben Hakkımı Helal Ettim

858,497Konular
982,565Mesajlar
30,311Kullanıcılar
inzebygameSon üye
Üst Alt