iltasyazilim
FD Üye
Çanakkale Yöresel Yemekleri
Çanakkale'nin Yöresel Yemek Tarifleri
Çanakkale Geleneksel Tatlar
Çanakkale İli Yöresel Yemekleri
Biga Peynir Tatlısı
Malzemeler:
200 gr tuzsuz peynir
1 su bardağı süt
2 yumurta
50 gr tereyağı
1 paket baking powder
Aldığı kadar un
Şerbeti:
6 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Yemeğin Tarifi:
1 Rendelenmiş peynir ve sütü (blander da ya da mikserin çırpıcı ayağında) çırpın
2 Tereyağını, yumurta ve kabartma tozunu koyup azıcık daha mikserde çırpıp, krema gibi pürüzsüz ayla getirin
3 Bir barbar boşaltıp azar azar un ilave edip, yoğurun Kıvamı ne çok sert ne de fazla yumuşak Elle şiddet şekil verecek durumda olmalıdır
4 Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elle yuvarlayıp, yağlanmış tepsiye gidip gelen bir şekilde yerleştirin Kızgın fırına
verin
5 Fırından çıkartıp kaynar şerbeti üstüne dökün
Ovmaç Çorbası
Malzemeler:
1 adet ufak zirve soğan
2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
1 akarsu kaşığı biber salçası ya da kırmızı pul biber
1 su bardağı un
½ kadeh su
1 tatlı kaşığı tuz
15 lt su
Hazırlanışı:
Bir minik kuru soğan küp halinde kesilir, akıcı yağ katılarak ateşe konulur Soğan hafif pembeleşince, bir nehir kaşığı salça katılır Biraz karıştırılır sonradan bu harcın üstüne 1,5 litre su eklenip, karıştırılmadan kaynamaya bırakılır
bir de başka bir kap içinde bir su bardağı miktarındaki una, yarım kadeh su katılır ve pütürlü parçalar oluşana değin birkaç dakika karıştırılır Bu esnada un, toz halinden kurtulmuş olur
Pütürlü parçalar halinde oluşturduğumuz un su karışımı, kaynamakta olan harcın içine azar azar eklenir Bu ekleme sırasında bir yandan da tencere karıştırılmaya devam edilir Unun topaklaşması engellenene dek karıştırılır Bu süreçte, çorbanın tuzu da eklenir Yaklaşık 10–15 dakika sonradan, pişen çorba ateşten indirilir
İskorpit Çorbası
Malzemeler:
1 adet iskorpit,
1 adet havuç
1 adet domates
1 dere bardağı un
2 diş sarımsak yarım soğan, yarım limon
3–4 dal maydanoz
3 defneyaprağı,
3–4 dal dereotu
1 akarsu kaşığı karabiber
1 dere kaşığı toz biber
1 akarsu kaşığı pul biber
2 akarsu kaşığı tuz
Yarım akarsu bardağı zeytinyağı
1 litre su
Hazırlanışı:
İskorpit temizlenerek, derisi ve kılçıkları alındıktan sonra suya konulur Sarımsaklar tüm halinde, soğan ve limon ikişer parçaya bölünerek, defneyaprağı, maydanoz katılarak, 15 dakika süreyle orta ateşte pişirilir Sürenin sonunda balık süzgeç yardımıyla alınarak, soğumaya bırakılır Haşlama suyundaki öteki malzemeler süzülerek, posaları atılır Zeytinyağı bir tencereye konulur kızdığında rendelenmiş havuç, toz biber, karabiber, dereotu, pul biber ve un eklenerek 3–4 dakika süreyle kavrulur daha sonra rendelenmiş domates ile birlikte, 1–2 dakika daha pişirilir Haşlamada kullanılan balık suyundan 2 su bardağı su, malzemelere eklenir Kaynama başladığında, içine didilmiş balıketleri ve tuzlu eklenip, birkaç dakika sonradan ateşten alınarak servis edilir
Tumbi
Malzemeler:
½ su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı göce
1 adet orta yükseklik soğan
2 adet patlıcan
2 adet domates
½ tahvil maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 bardak su
Hazırlanışı:
Yağlanmış olan tavanın içine soğan konularak, pembeleşinceye değin kızartılır Pembeleşmiş soğana göce eklenir daha sonra bu karışıma küp şeklinde kesik domatesler ek edilir Hemencecik sonrasında indirilmiş olan patlıcanlar tavaya konulur ve bu karışım kavruluncaya değin ocağın üzerinde bekletilir bu arada tuz, pul biber ve karabiber ek edilir Kavurma işleminin bitiminde 2 bardak su ek edilir ve tavanın ağzı bir kapak yardımıyla kapatılır
Bu karışımın soğumasına izin verilmeden bir tepsi yağlanır ve malzemeler oval olacak şekilde ( aya büyüklüğünde) tepsiye yerleştirilir Bu şekilde hazırlanan tumbilerin üstüne diğer bir kapta çırpılarak hazır zeytinyağı salça karışımı sürülür ve 100 derecedeki fırına sürülerek pişirilir
Ispanak Sarması
Malzemeler
1 adet orta boy soğan
1 kg ıspanak
½ kg bulgur
1 yemek yemek kaşığı domates salçası
Dağıtılmış baharatlar (isteğe ast olarak)
½ su bardağı zeytinyağı
1 yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
Hazırlanışı:
¼ su bardağı zeytinyağının içine küp biçiminde indirilmiş yer alan soğan katılarak pembeleşinceye değin karıştırılır Pembeleşen soğanın üstüne domates salçası, ıspanak eklenip birazcık daha ateşte bekletilir
Bir başka kapta ise bulgur, tuzlu ve diğer baharatlar dolma içi gibi hazırlanır Sonrasında bir tepsinin içine ıspanaklı karışımın yarısı dökülür Bunun üstüne dolma içi şeklinde hazırlanan bulgurlu karışım konulur Bulgur karışımın üzerine ise ıspanaklı karışımın kalan diğer yarısı konulur
Hazırlanan bu karışımın üstüne ise yoğurt, zeytinyağı ve yumurta sarısından çırpılarak elde edilen mayi sürülür ve fırına verilir Üstü kızardığında fırından çıkartılır ve dilimlenerek servis yapılır
Melki Yemeği
Malzemeler:
2 kg melki
4 adet soğan
1 yemek yemek kaşığı domates salçası
1 akarsu kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuzlu
1 nehir bardağı zeytinyağı
5 su bardağı su
Hazırlanışı:
Melki 5–6 defa yıkanıp, bıçakla soyulduktan daha sonra doğranır İnce kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, salça, melki, tuz ve su ile 30 dakika pişirilir (Dibini tutmaması amacıyla, suyu azaldığında her yerde su eklenir) Servis yapılırken karabiber eklenir
Metez
Malzemeler:
5 su bardağı un
250 gr kıyma
3 adet soğan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz, 1 dere kaşığı tuzlu
3 yemek yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 lt su, 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuzlu ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir Bu hamur yastıaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir
İnce kıyılmış soğan, 3 yemek yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirildikten daha sonra, kıyma ile 5 dakika kavrulur İçine 2 yemek yemek kaşığı salça eklenip, 2–3 dakika daha kavrulduktan sonra, pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir
Kesilen hamurların yarısına 1 tatlı kaşığı harç konularak, yarımay şeklinde kapatılır
Tencereye 2 lt su, 1 akarsu kaşığı tuzlu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak, kaynamaya bırakılır Su kaynadığında hamurlar içine salınır ve 10 dakika pişirilir
Bir tavada 2 yemek yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak, 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2–3 dakika kavrulur sonra tenceredeki metezlerin üzerine dökülür ve kapağı kapatılarak, 5–10 dakika sonra servis edilir
Melki Köftesi:
Malzemeler :
½ kg melki
1 adet soğan
yarım su bardağı un
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı nane
1 akarsu kaşığı karabiber
1 akarsu kaşığı tuzlu
yarım nehir bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı :
Melki birkaç defa yıkandıktan daha sonra rendelenir Soğan, maydanoz ince ince doğranıp, tuzlu, karabiber, nane, un, rendelenmiş melki ile karıştırıldıktan daha sonra, elle yoğrulur Tepsi yarım akarsu bardağı zeytinyağı ile yağlanır Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, köfte şekline getirilir ve yağlanmış tepsiye dizilir Üstüne yarım dere bardağı zeytinyağı daha gezdirildikten sonradan fırına verilir Üstleri kızardığında, fırından alınarak servis edilir
Börülce Köftesi:
Malzemeler:
1 su bardağı börülce
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet yumurta
3 yemek yemek kaşığı un
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
1 dere kaşığı karabiber
1 nehir kaşığı kekik
1 çay kaşığı acı pul biber
2 nehir kaşığı tuz
1,5 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Börülce, aldığı dek suyla orta ateşte 1 saat haşlandıktan sonra süzülür Bir kapta börülce, nane, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve domates ile karabiber, kekik, pul biber, tuz, un yoğrularak, harç elde edilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılır Harçtan 1 yemek kaşığı araç gereç alınarak, kızdırılmış zeytinyağına koyulur Yayvanlaşması için, üzerine kaşıkla bastırılır Pembeleştiğinde daha aşağıüstteki edilerek pişirilir ve servis edilir
Lüfer Pilavı:
Malzemeler:
2 adet lüfer
3 su bardağı pirinç
1 adet iri soğan
1 tatlı kaşığı nane
5 adet defneyaprağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 dere kaşığı tuzlu
2 su bardağı ayçiçeği yağı
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
3 su bardağı su
Hazırlanışı:
Balık –unlanmadan 2 su bardağı ayçiçeği yağında pembeleşene kadar kızartıldıktan sonradan, yağdan çıkarılarak, bekletilir Soğan doğranarak, yarım su bardağı ayçiçeği yağı ile pembeleştirildikten sonra, tuzlu ve su ile kaynamaya bırakılır Kaynama başladığında yıkanmış pirinçler suya salınır Su çekilmeye başladığında, pişirme kabına bütün haldeki balıklar da eklenir ve pilavın suyu tamamen çekilene değin, birlikte pişirilir Pişirilme bittiğinde, pişirme kabının üzerine, nane, defneyaprağı ve karabiber konularak servis edilir
Patlıcan Kapama:
Malzemeler:
1 nehir bardağı pirinç
3 adet patlıcan
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 lt su, 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyularak, tuz ve 1 lt su içinde 30 dakika bekletilir Tepsiye yıkanmış pirincin 13‘ü yayılır Üzerine halka şeklinde kesik domatesler, patlıcanlar ve dilimlenmiş biberler serpilir Bunların üzerine her tarafta pirincin 13 ’ü; onun da üstüne halka indirilmiş domates, patlıcanlar ve dilimlenmiş biberler koyulur Bu operasyon son katta da tekrarlanır Üzerlerine zeytinyağı gezdirilerek fırına verilir Malzemelerin üstü kızardığında, tepsi fırından çıkarılarak, 1 su bardağı sıcak su gezdirilir ve baştan fırına koyularak, suyunu çekene değin pişirilir
Papaz Yahni:
Malzemeler:
½ kg sarpa
20 adet üzüm koruğu
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı gündöndü yağı
1 su bardağı su, 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Soğan ince ince kıyıldıktan sonradan, orta ateşte, yağda sararıncaya dek pişirilir Salça eklenerek 2 dakika süreyle kavrulur Sivri biber doğranır ve 1 dakika daha pişirildikten daha sonra doğranmış domates de eklenerek 5 dakika daha pişirilir Sürenin bitiminde 1 su bardağı su eklenerek kaynamaya bırakılır sırası gelmişken sarpaların içleri temizlenerek, başları ile birlikte –bütün halinde tencereye konulur 5 dakika da bu halde pişirilen malzemelere 1 su bardağı ılık su eklenir 30 dakika zaman ile pişirilir Bu süre zarfında yahniye üzüm korukları ve tuz da eklenir
Midye Dolma:
Malzemeler:
1 kg kabuklu midye
250 gr pirinç
1 adet soğan
1 çay kaşığı çam fıstığı
1 çay kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 dere kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı nane
4–5 dal maydanoz
4–5 dal dereotu
2 akarsu kaşığı tuzlu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 lt su, 2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Pirinç, üstüne çıkacak miktarda ılık suya konularak, 15 dakika bekletilir Soğanlar ve çam fıstıkları ince ince kıyılarak, zeytinyağında, soğanlar pembeleşene kadar pişirilir Süzülen pirinçler, soğana eklenip, 5 dakika daha kavrulur Sonradan kuş üzümü, nane, tarçın, karabiber, yenibahar, tuz katılarak, 2 dakika daha kavrulduktan daha sonra, 1 litre su ilave edilir Bu malzemeler kısık ateşte suyunu çekinceye dek pişirildikten daha sonra ateşten alınır ve 10 dakika süreyle bekletilir Sonradan ince kıyılmış dereotu ve maydanoz eklenerek, iyice harmanlanır Midye açılarak, hazırlanan harçtan 1 tatlı kaşığı koyularak, kapatılır ve tencereye yerleştirilir Midyelerin üzerine 2 su bardağı kaynar su konulduktan daha sonra, üstüne, tartma oluşturması için bir tabak konulur Kapağı kapatıldıktan daha sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir Tencereden alındığında, isteğe bağlı olarak limon ile servis edilir
Tuzlu Sardalye:
Malzemeler:
1 kg sardalye
½ kg kocaman tuzlu
½ kg iri tuzlu
Hazırlanışı:
Balıklar, içleri temizlenmeden, ½ kg tuzlu ile harmanlanarak, kanlarını salması nedeniyle 3 saat süreyle bir leğende bekletilir Umma süresinin sonunda bir tenekenin dibine 1 parmak kalınlığında kocaman tuzlu koyularak, balıklar benzer yöne bakar biçimde, sık sık dizilir Bu işlem balık bitene dek her katmanda devam eder En üstte tuz yer alır Tuzun üzerine, balıklara tartma yapması nedeniyle en düşük 1 kg ağırlığında taş konulur Güneş almayan bir kapalı mekânda 3 ay içinde yenilmeye hazır hale kazanç Tenekenin ağzı kapatıldıktan 15 gün sonradan üzerindeki yağ tabakası, incir yaprağı ile alınır Bu operasyon 3 ay boyunca 4–5 kez yinelenir
Biber Parpullaması:
Malzemeler:
5 adet kırmızı salçalık biber
2–3 dal maydanoz
1 baş sarımsak
1 adet limon
1 akarsu kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Hazırlanışı:
Biberler, közde altüst edildikten sonra, kabukları soyularak, tabağa doğranır İnce kıyılmış sarımsak ve maydanoz ile limon suyu, günebakan yağı ve tuzla harmanlanarak servis edilir
Deniz Börülcesi:
Malzemeler:
1demet deniz börülcesi
2 adet domates
2 diş sarımsak
Yarım limon
1 nehir kaşığı tuzlu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre su
Hazırlanışı:
Deniz börülceleri suda haşlandıktan sonradan kılçıklarından temizlenir ve tabağa alınır Dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş domates ile karıştırıldıktan daha sonra, zeytinyağı ve tuzla harmanlanarak, servis tabağına alınır Üstüne limon sıkılarak servis edilir *
Çanakkale'nin Yöresel Yemek Tarifleri
Çanakkale Geleneksel Tatlar
Çanakkale İli Yöresel Yemekleri
Biga Peynir Tatlısı
Malzemeler:
200 gr tuzsuz peynir
1 su bardağı süt
2 yumurta
50 gr tereyağı
1 paket baking powder
Aldığı kadar un
Şerbeti:
6 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Yemeğin Tarifi:
1 Rendelenmiş peynir ve sütü (blander da ya da mikserin çırpıcı ayağında) çırpın
2 Tereyağını, yumurta ve kabartma tozunu koyup azıcık daha mikserde çırpıp, krema gibi pürüzsüz ayla getirin
3 Bir barbar boşaltıp azar azar un ilave edip, yoğurun Kıvamı ne çok sert ne de fazla yumuşak Elle şiddet şekil verecek durumda olmalıdır
4 Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elle yuvarlayıp, yağlanmış tepsiye gidip gelen bir şekilde yerleştirin Kızgın fırına
verin
5 Fırından çıkartıp kaynar şerbeti üstüne dökün
Ovmaç Çorbası
Malzemeler:
1 adet ufak zirve soğan
2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
1 akarsu kaşığı biber salçası ya da kırmızı pul biber
1 su bardağı un
½ kadeh su
1 tatlı kaşığı tuz
15 lt su
Hazırlanışı:
Bir minik kuru soğan küp halinde kesilir, akıcı yağ katılarak ateşe konulur Soğan hafif pembeleşince, bir nehir kaşığı salça katılır Biraz karıştırılır sonradan bu harcın üstüne 1,5 litre su eklenip, karıştırılmadan kaynamaya bırakılır
bir de başka bir kap içinde bir su bardağı miktarındaki una, yarım kadeh su katılır ve pütürlü parçalar oluşana değin birkaç dakika karıştırılır Bu esnada un, toz halinden kurtulmuş olur
Pütürlü parçalar halinde oluşturduğumuz un su karışımı, kaynamakta olan harcın içine azar azar eklenir Bu ekleme sırasında bir yandan da tencere karıştırılmaya devam edilir Unun topaklaşması engellenene dek karıştırılır Bu süreçte, çorbanın tuzu da eklenir Yaklaşık 10–15 dakika sonradan, pişen çorba ateşten indirilir
İskorpit Çorbası
Malzemeler:
1 adet iskorpit,
1 adet havuç
1 adet domates
1 dere bardağı un
2 diş sarımsak yarım soğan, yarım limon
3–4 dal maydanoz
3 defneyaprağı,
3–4 dal dereotu
1 akarsu kaşığı karabiber
1 dere kaşığı toz biber
1 akarsu kaşığı pul biber
2 akarsu kaşığı tuz
Yarım akarsu bardağı zeytinyağı
1 litre su
Hazırlanışı:
İskorpit temizlenerek, derisi ve kılçıkları alındıktan sonra suya konulur Sarımsaklar tüm halinde, soğan ve limon ikişer parçaya bölünerek, defneyaprağı, maydanoz katılarak, 15 dakika süreyle orta ateşte pişirilir Sürenin sonunda balık süzgeç yardımıyla alınarak, soğumaya bırakılır Haşlama suyundaki öteki malzemeler süzülerek, posaları atılır Zeytinyağı bir tencereye konulur kızdığında rendelenmiş havuç, toz biber, karabiber, dereotu, pul biber ve un eklenerek 3–4 dakika süreyle kavrulur daha sonra rendelenmiş domates ile birlikte, 1–2 dakika daha pişirilir Haşlamada kullanılan balık suyundan 2 su bardağı su, malzemelere eklenir Kaynama başladığında, içine didilmiş balıketleri ve tuzlu eklenip, birkaç dakika sonradan ateşten alınarak servis edilir
Tumbi
Malzemeler:
½ su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı göce
1 adet orta yükseklik soğan
2 adet patlıcan
2 adet domates
½ tahvil maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 bardak su
Hazırlanışı:
Yağlanmış olan tavanın içine soğan konularak, pembeleşinceye değin kızartılır Pembeleşmiş soğana göce eklenir daha sonra bu karışıma küp şeklinde kesik domatesler ek edilir Hemencecik sonrasında indirilmiş olan patlıcanlar tavaya konulur ve bu karışım kavruluncaya değin ocağın üzerinde bekletilir bu arada tuz, pul biber ve karabiber ek edilir Kavurma işleminin bitiminde 2 bardak su ek edilir ve tavanın ağzı bir kapak yardımıyla kapatılır
Bu karışımın soğumasına izin verilmeden bir tepsi yağlanır ve malzemeler oval olacak şekilde ( aya büyüklüğünde) tepsiye yerleştirilir Bu şekilde hazırlanan tumbilerin üstüne diğer bir kapta çırpılarak hazır zeytinyağı salça karışımı sürülür ve 100 derecedeki fırına sürülerek pişirilir
Ispanak Sarması
Malzemeler
1 adet orta boy soğan
1 kg ıspanak
½ kg bulgur
1 yemek yemek kaşığı domates salçası
Dağıtılmış baharatlar (isteğe ast olarak)
½ su bardağı zeytinyağı
1 yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
Hazırlanışı:
¼ su bardağı zeytinyağının içine küp biçiminde indirilmiş yer alan soğan katılarak pembeleşinceye değin karıştırılır Pembeleşen soğanın üstüne domates salçası, ıspanak eklenip birazcık daha ateşte bekletilir
Bir başka kapta ise bulgur, tuzlu ve diğer baharatlar dolma içi gibi hazırlanır Sonrasında bir tepsinin içine ıspanaklı karışımın yarısı dökülür Bunun üstüne dolma içi şeklinde hazırlanan bulgurlu karışım konulur Bulgur karışımın üzerine ise ıspanaklı karışımın kalan diğer yarısı konulur
Hazırlanan bu karışımın üstüne ise yoğurt, zeytinyağı ve yumurta sarısından çırpılarak elde edilen mayi sürülür ve fırına verilir Üstü kızardığında fırından çıkartılır ve dilimlenerek servis yapılır
Melki Yemeği
Malzemeler:
2 kg melki
4 adet soğan
1 yemek yemek kaşığı domates salçası
1 akarsu kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuzlu
1 nehir bardağı zeytinyağı
5 su bardağı su
Hazırlanışı:
Melki 5–6 defa yıkanıp, bıçakla soyulduktan daha sonra doğranır İnce kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, salça, melki, tuz ve su ile 30 dakika pişirilir (Dibini tutmaması amacıyla, suyu azaldığında her yerde su eklenir) Servis yapılırken karabiber eklenir
Metez
Malzemeler:
5 su bardağı un
250 gr kıyma
3 adet soğan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz, 1 dere kaşığı tuzlu
3 yemek yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 lt su, 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuzlu ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir Bu hamur yastıaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir
İnce kıyılmış soğan, 3 yemek yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirildikten daha sonra, kıyma ile 5 dakika kavrulur İçine 2 yemek yemek kaşığı salça eklenip, 2–3 dakika daha kavrulduktan sonra, pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir
Kesilen hamurların yarısına 1 tatlı kaşığı harç konularak, yarımay şeklinde kapatılır
Tencereye 2 lt su, 1 akarsu kaşığı tuzlu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak, kaynamaya bırakılır Su kaynadığında hamurlar içine salınır ve 10 dakika pişirilir
Bir tavada 2 yemek yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak, 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2–3 dakika kavrulur sonra tenceredeki metezlerin üzerine dökülür ve kapağı kapatılarak, 5–10 dakika sonra servis edilir
Melki Köftesi:
Malzemeler :
½ kg melki
1 adet soğan
yarım su bardağı un
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı nane
1 akarsu kaşığı karabiber
1 akarsu kaşığı tuzlu
yarım nehir bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı :
Melki birkaç defa yıkandıktan daha sonra rendelenir Soğan, maydanoz ince ince doğranıp, tuzlu, karabiber, nane, un, rendelenmiş melki ile karıştırıldıktan daha sonra, elle yoğrulur Tepsi yarım akarsu bardağı zeytinyağı ile yağlanır Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, köfte şekline getirilir ve yağlanmış tepsiye dizilir Üstüne yarım dere bardağı zeytinyağı daha gezdirildikten sonradan fırına verilir Üstleri kızardığında, fırından alınarak servis edilir
Börülce Köftesi:
Malzemeler:
1 su bardağı börülce
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet yumurta
3 yemek yemek kaşığı un
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
1 dere kaşığı karabiber
1 nehir kaşığı kekik
1 çay kaşığı acı pul biber
2 nehir kaşığı tuz
1,5 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Börülce, aldığı dek suyla orta ateşte 1 saat haşlandıktan sonra süzülür Bir kapta börülce, nane, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve domates ile karabiber, kekik, pul biber, tuz, un yoğrularak, harç elde edilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılır Harçtan 1 yemek kaşığı araç gereç alınarak, kızdırılmış zeytinyağına koyulur Yayvanlaşması için, üzerine kaşıkla bastırılır Pembeleştiğinde daha aşağıüstteki edilerek pişirilir ve servis edilir
Lüfer Pilavı:
Malzemeler:
2 adet lüfer
3 su bardağı pirinç
1 adet iri soğan
1 tatlı kaşığı nane
5 adet defneyaprağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 dere kaşığı tuzlu
2 su bardağı ayçiçeği yağı
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
3 su bardağı su
Hazırlanışı:
Balık –unlanmadan 2 su bardağı ayçiçeği yağında pembeleşene kadar kızartıldıktan sonradan, yağdan çıkarılarak, bekletilir Soğan doğranarak, yarım su bardağı ayçiçeği yağı ile pembeleştirildikten sonra, tuzlu ve su ile kaynamaya bırakılır Kaynama başladığında yıkanmış pirinçler suya salınır Su çekilmeye başladığında, pişirme kabına bütün haldeki balıklar da eklenir ve pilavın suyu tamamen çekilene değin, birlikte pişirilir Pişirilme bittiğinde, pişirme kabının üzerine, nane, defneyaprağı ve karabiber konularak servis edilir
Patlıcan Kapama:
Malzemeler:
1 nehir bardağı pirinç
3 adet patlıcan
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 lt su, 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alaca soyularak, tuz ve 1 lt su içinde 30 dakika bekletilir Tepsiye yıkanmış pirincin 13‘ü yayılır Üzerine halka şeklinde kesik domatesler, patlıcanlar ve dilimlenmiş biberler serpilir Bunların üzerine her tarafta pirincin 13 ’ü; onun da üstüne halka indirilmiş domates, patlıcanlar ve dilimlenmiş biberler koyulur Bu operasyon son katta da tekrarlanır Üzerlerine zeytinyağı gezdirilerek fırına verilir Malzemelerin üstü kızardığında, tepsi fırından çıkarılarak, 1 su bardağı sıcak su gezdirilir ve baştan fırına koyularak, suyunu çekene değin pişirilir
Papaz Yahni:
Malzemeler:
½ kg sarpa
20 adet üzüm koruğu
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı gündöndü yağı
1 su bardağı su, 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Soğan ince ince kıyıldıktan sonradan, orta ateşte, yağda sararıncaya dek pişirilir Salça eklenerek 2 dakika süreyle kavrulur Sivri biber doğranır ve 1 dakika daha pişirildikten daha sonra doğranmış domates de eklenerek 5 dakika daha pişirilir Sürenin bitiminde 1 su bardağı su eklenerek kaynamaya bırakılır sırası gelmişken sarpaların içleri temizlenerek, başları ile birlikte –bütün halinde tencereye konulur 5 dakika da bu halde pişirilen malzemelere 1 su bardağı ılık su eklenir 30 dakika zaman ile pişirilir Bu süre zarfında yahniye üzüm korukları ve tuz da eklenir
Midye Dolma:
Malzemeler:
1 kg kabuklu midye
250 gr pirinç
1 adet soğan
1 çay kaşığı çam fıstığı
1 çay kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 dere kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı nane
4–5 dal maydanoz
4–5 dal dereotu
2 akarsu kaşığı tuzlu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 lt su, 2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Pirinç, üstüne çıkacak miktarda ılık suya konularak, 15 dakika bekletilir Soğanlar ve çam fıstıkları ince ince kıyılarak, zeytinyağında, soğanlar pembeleşene kadar pişirilir Süzülen pirinçler, soğana eklenip, 5 dakika daha kavrulur Sonradan kuş üzümü, nane, tarçın, karabiber, yenibahar, tuz katılarak, 2 dakika daha kavrulduktan daha sonra, 1 litre su ilave edilir Bu malzemeler kısık ateşte suyunu çekinceye dek pişirildikten daha sonra ateşten alınır ve 10 dakika süreyle bekletilir Sonradan ince kıyılmış dereotu ve maydanoz eklenerek, iyice harmanlanır Midye açılarak, hazırlanan harçtan 1 tatlı kaşığı koyularak, kapatılır ve tencereye yerleştirilir Midyelerin üzerine 2 su bardağı kaynar su konulduktan daha sonra, üstüne, tartma oluşturması için bir tabak konulur Kapağı kapatıldıktan daha sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir Tencereden alındığında, isteğe bağlı olarak limon ile servis edilir
Tuzlu Sardalye:
Malzemeler:
1 kg sardalye
½ kg kocaman tuzlu
½ kg iri tuzlu
Hazırlanışı:
Balıklar, içleri temizlenmeden, ½ kg tuzlu ile harmanlanarak, kanlarını salması nedeniyle 3 saat süreyle bir leğende bekletilir Umma süresinin sonunda bir tenekenin dibine 1 parmak kalınlığında kocaman tuzlu koyularak, balıklar benzer yöne bakar biçimde, sık sık dizilir Bu işlem balık bitene dek her katmanda devam eder En üstte tuz yer alır Tuzun üzerine, balıklara tartma yapması nedeniyle en düşük 1 kg ağırlığında taş konulur Güneş almayan bir kapalı mekânda 3 ay içinde yenilmeye hazır hale kazanç Tenekenin ağzı kapatıldıktan 15 gün sonradan üzerindeki yağ tabakası, incir yaprağı ile alınır Bu operasyon 3 ay boyunca 4–5 kez yinelenir
Biber Parpullaması:
Malzemeler:
5 adet kırmızı salçalık biber
2–3 dal maydanoz
1 baş sarımsak
1 adet limon
1 akarsu kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Hazırlanışı:
Biberler, közde altüst edildikten sonra, kabukları soyularak, tabağa doğranır İnce kıyılmış sarımsak ve maydanoz ile limon suyu, günebakan yağı ve tuzla harmanlanarak servis edilir
Deniz Börülcesi:
Malzemeler:
1demet deniz börülcesi
2 adet domates
2 diş sarımsak
Yarım limon
1 nehir kaşığı tuzlu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre su
Hazırlanışı:
Deniz börülceleri suda haşlandıktan sonradan kılçıklarından temizlenir ve tabağa alınır Dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş domates ile karıştırıldıktan daha sonra, zeytinyağı ve tuzla harmanlanarak, servis tabağına alınır Üstüne limon sıkılarak servis edilir *