Yaptığı açıklamalarla ezberbozan İç Marazları ve Kardiyoloji Mütehassısı Prof. Dr. Canan Karatay, margarin üzere trans yağların kanser riskini arttırdığını açıkladı.
Dün televizyon kanalına konuk olan İç Marazları ve Kardiyoloji Mütehassısı Prof. Dr. Canan Karatay, illetlerin artmasına tabiplerin genetik açıklamalarına karşılık şaşırtan açıklamalar yaparak, her illetin genetik olmadığını söyledi.
Birtakım marazların çevresel olduğunu, yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını belirten Karatay, lakin birçok kişinin bunu bilmediğini kaydetti.
KAVUN VE KARPUZA DİKKAT!
"Şekerli, gazlı içecekler çok tehlikeli. Hepsinin içinde maatteessüf bilhassa meyveli olanlarda, bromür (kimyasal bileşen) denilen bir zehir var. Bütün vücutta bu marazları başlatan da bromür. Bunun insan vücudunda mekanı yok. Kavun, karpuzlar çıkmaya başladığında hastalarımın ürik asitleri yükseliyor. Bu yüzden her şeyin aşırısı zararlı olduğu üzere kavun, karpuz tüketimine de dikkat edilmelidir. Çok bilinenin bilakis al et, yumurta, kuru fasulye yahut protein ürik asidi yükseltmez. 'Yerseniz kurtlu elma yiyin' diyorum. Kurdu yemeden elmayı yesinler."
İki türlü yağın hastalık yaptığını belirten Karatay, bu yağlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Margarinler tehlikelidir. Margarinler 1950'den sonra Türk milletine arz edildikten sonra kalp illetleri, kanser illetleri artmıştır zira margarinlerde trans yağları vardır. Başkaca doğal dediğimiz yağlarla kızartma yaparsak, çok ısıtırsak da orada da trans yağ meydana gelir."