çar Ve Fakir Işçi Yaşam sizin ona baktığınız yönde güzeldir Bir defasında Rus çarı beygir arabasıyla ülkesini dolaşıyormuş Otomobil yoldaki kanal inşaatının önünde durmak zorunda kalmış Yolunun üstünde kanal kazan işçiler, Çar'ın arabasını görünce heyecanla irkilmişler Çar arabadan inmiş ve kan ter içinde kalan bir işçiye sormuş: Bu kadar yoruluyorsun, kan ter içinde kalıyorsun peki iyi para kazanabiliyor musun? Bana yetecek kadar kazanıyorum efendim diye cevap vermiş emekçi Yani ne dek diye her tarafta sormuş Çar Emekçi başını öne eğmiş ve şöyle yanıt vermiş; Borçlarımı ödeyebiliyorum, gelecek için faize yatırabiliyorum, Kalanı ile de hergün sıcak tasda yemek yiyebiliyorum efendim Çar çok şaşırmış, Ülkede bu kadar az para kazanan, boğaz tokluğuna çalışan bir kanal işçisi nasıl olurda bu kadar az parayı, bu kadar çok yerde, bu değin bereketli kullanabilir diye merak etmiş Dayanamadan her yerde sormuş: Peki paranı nasıl yettirebiliyorsun da bu dek yararlı işe fırsat bulabiliyorsun? Emekçi cevap vermiş: Babama bakıyorum : Bu eski borçlarımı ödediğim anlamına gelir Oğlumun nafakasını çıkarıyorum: Bu ise gelecek için yatırım yaptığım anlamına kazanç Yani bu nedenle paramı faize yatırmış oluyorum Hergun bahçemde tek yetişen sebzeyi lahanayı yiyoruz: Olsun!! Lahana da sıcak yemektir Karnımız doyuyor sevgili Çarımdemiş Çar fakir işçinin verdiği yanıttan fazla etkilenmiş ve anında onu bir kese altınla ödüllendirmiş Saraya döndükten daha sonra ise akıllı işçinin sözlerini, bir bilmece olarak yaverlerine sorup onları sınamış