iltasyazilim
FD Üye
Gaziantep mutfağı özellikle kebap kültürü ile dünyaca ünü olan bir sofraya sahiptir Kuzu ciğerle hazırlanan cartlak kebabı (Cağırtlak kebabı, ciğer kebabı olarak da bilinir) bu zengin sofranın önemli lezzetlerinin başında geliyor
Cartlak kebabı genellikle yöreye özgü piyaz eşliğinde yenir Gaziantep’te müdavimlerinin sabah vakitlerinde, kahvaltı olarak bile yediği bu özel yemeğin tarifi şöyle…
Cagirtlak KebabiMalzemeler
150 gr kuzu ciğeri (4 şiş)
30 gr ciğer çözü (ciğer yağı)
Piyaz malzemesi
1 tutam maydanoz,
1 adet küçük baş kuru soğan
Yetercince tuz, karabiber, kimyon
Sumak ekşisi
Kırmızı pul biber
Yapılışı
Ciğer kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılır Ciğer çözüde aynı büyüklükte parçalara bölünür Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike (küçük parça) ciğer ve 1 çöz; her şişe 2 tike ciğer 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplanır Şişlere geçirilmiş ciğerler harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan, çevire çevire pişirilir
Piyazın Hazırlanışı: Kuru soğan ince doğranır, sumak ekşisiyle karıştırılır, Maydanoz ince bir şekilde doğranarak karıştırılır, hazırlana piyaz tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine göre yeşillikle birlikte hafiften tuz, biber, kimyon koyularak servise sunulur Yanında ayran da tavsiye edilir
Kaynak:gurmerehberi
Cartlak kebabı genellikle yöreye özgü piyaz eşliğinde yenir Gaziantep’te müdavimlerinin sabah vakitlerinde, kahvaltı olarak bile yediği bu özel yemeğin tarifi şöyle…
Cagirtlak KebabiMalzemeler
150 gr kuzu ciğeri (4 şiş)
30 gr ciğer çözü (ciğer yağı)
Piyaz malzemesi
1 tutam maydanoz,
1 adet küçük baş kuru soğan
Yetercince tuz, karabiber, kimyon
Sumak ekşisi
Kırmızı pul biber
Yapılışı
Ciğer kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılır Ciğer çözüde aynı büyüklükte parçalara bölünür Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike (küçük parça) ciğer ve 1 çöz; her şişe 2 tike ciğer 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplanır Şişlere geçirilmiş ciğerler harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan, çevire çevire pişirilir
Piyazın Hazırlanışı: Kuru soğan ince doğranır, sumak ekşisiyle karıştırılır, Maydanoz ince bir şekilde doğranarak karıştırılır, hazırlana piyaz tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine göre yeşillikle birlikte hafiften tuz, biber, kimyon koyularak servise sunulur Yanında ayran da tavsiye edilir
Kaynak:gurmerehberi